Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Πες τα Χρυσόστομε..!!!




Οι μύθοι της διατροφής
Δεν κινδυνεύουμε όσο νομίζουμε, υποστηρίζουν αιρετικοί επιστήμονες
ΤΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ , Του Rob Sharp
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Ανησυχείτε για τις ουσίες που προστίθενται στις τροφές, για το αλάτι και τα λιπαρά; Ησυχάστε. Τα στοιχεία πίσω από τους σύγχρονους ιατρικούς μύθους θα σας κάνουν να αισθανθείτε πολύ καλύτερα.

Υπάρχουν τόσες πολλές ιστορίες για απειλές για την υγεία μας αυτόν τον καιρό, που αισθανόμαστε λες και ο σύγχρονος τρόπος ζωής μάς οδηγεί στον τάφο μια ώρα αρχύτερα. Δύο αιρετικοί καθηγητές όμως, ο Στάνλεϊ Φέλντμαν και ο Βίνσεντ Μαρκς, είναι αποφασισμένοι να διαλύσουν όλους τους μύθους για το αλάτι, τους υδατάνθρακες και τα φαστ-φουντ. Ιδού μερικές από τις απόψεις τους, όπως αναφέρονται στο βιβλίο που έγραψαν με τίτλο «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και άλλες βλακείες».

Το φαστ-φουντ δεν είναι το απόλυτο κακό
Παρ΄ ότι κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι τα κορεσμένα λιπαρά βλάπτουν την υγεία μας, οι Φέλντμαν και Μαρκς υποστηρίζουν ότι εάν κάποιος ακολουθεί μια διατροφή που περιλαμβάνει υδατάνθρακες, λιπαρά και πρωτεΐνη μαζί με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τέτοια τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται. Άλλωστε κάθε εθνική κουζίνα διαθέτει κάποιο φαγητό που μοιάζει με χάμπουργκερ.

Δεν υπάρχει επιδημία παχυσαρκίας
Η αύξηση του σωματικού βάρους των ανθρώπων σημειώνεται εδώ και 100 χρόνια αλλά συχνά, υποστηρίζουν οι δύο επιστήμονες, μπερδεύουμε τους υπέρβαρους με τους παχύσαρκους. Όσο γύρω μας υπάρχουν μεγάλα αποθέματα τροφίμων, τόσο θα παίρνουμε βάρος. Κάποτε όμως οι πολύ παχείς άνθρωποι πέθαιναν νέοι, ενώ τώρα ζουν περισσότερο και υπάρχουν γύρω μας πολύ περισσότεροι παχύσαρκοι από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Υποστηρίζουν ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τον ορισμό της παχυσαρκίας. «Για παράδειγμα, είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να παίρνουν βάρος όταν μεγαλώνουν».

Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις προσθετικές ουσίες
Πολύ λίγες τροφές, σημειώνουν, καταναλώνονται χωρίς να έχουν περάσει κάποια επεξεργασία προκειμένου να μεταβληθεί η χημική σύσταση κάποιου από τα συστατικά τους- κάτι που άλλωστε κάνει πάντα το μαγείρεμα. Κάποιες τροφές μάλιστα περιέχουν μικρές ποσότητες ουσιών- κυάνιο τα αμύγδαλα ή ποτάσιο οι μπανάνες- που είναι επικίνδυνα σε μεγαλύτερες δόσεις. Η έμφαση που δίνουμε τώρα στα βιολογικά προϊόντα μπορεί να προκαλέσει παρανοήσεις. Απαγόρευση της χρήσης χημικών και εντομοκτόνων στα τρόφιμα, ισχυρίζονται, θα μείωση την παγκόσμια επάρκεια τροφίμων, κάτι που θα πλήξει ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες. Όσο για τα συντηρητικά, εάν ψήναμε μόνοι μας ψωμί θα μούχλιαζε σε δύο ημέρες. Τώρα, προφανώς, διατηρείται περισσότερο…

Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε τη χοληστερίνη
Το 1989 δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πορίσματα μιας μεγάλης έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που διερευνούσε τα αίτια των καρδιαγγειακών παθήσεων. Διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι οι θάνατοι από καρδιοπάθειες στη Φινλανδία ήταν πενταπλάσιοι απ΄ ό,τι στη Γαλλία, παρ΄ ό,τι τα επίπεδα χοληστερίνης και στις δύο χώρες ήταν τα ίδια. Μετά τη δεκαετία του ΄60, οι καρδιοπάθειες έχουν μειωθεί στη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ η κατανάλωση λιπαρών παρέμεινε στο 40%. Οι δύο καθηγητές θεωρούν πως οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν συμφέρον να συντηρούν τον «μύθο της χοληστερίνης» για να πωλούν στατίνες.

Η ανησυχία για τη γρίπη των χοίρων είναι υπερβολική
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι η επόμενη πανδημία γρίπης θα έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο 2-7 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ενώ δισεκατομμύρια θα νοσήσουν και το κόστος θα ξεπεράσει τα 800 δισ. δολάρια. Όμως Φέλντμαν και Μαρκς πιστεύουν πως οι πιθανότητες να πεθάνουμε από τη γρίπη των χοίρων είναι ελάχιστες. «Δεν είμαστε όπως τότε που εξαπλώθηκε στη Χαβάη η ιλαρά και εξολόθρευσε όλο τον πληθυσμό», λέει ο Μαρκς. «Η γρίπη απλά μας ξεβολεύει λίγο. Αυτό που συμβαίνει είναι ό,τι γίνεται πάντα τον χειμώνα».

Το αλάτι δεν κάνει κακό
Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το πολύ αλάτι μπορεί να προκαλέσει από καρδιακές προσβολές έως νεφροπάθειες. Ο Φέλντμαν και ο Μαρκς πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι υπερβολές, επειδή βασιζόμαστε σε παλιές ιατρικές έρευνες στις οποίες όσοι είχαν υψηλή πίεση λάμβαναν οδηγίες να καταναλώνουν λίγο αλάτι. Όταν πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα σε 11 από τις πιο αξιόπιστες ερευνητικά έρευνες για τις επιπτώσεις του αλατιού, αποδείχθηκε ότι η επίδρασή του στην πίεση είναι μηδαμινή. Το αλάτι είναι ουσιώδης τροφή και χωρίς αυτό θα πεθαίναμε. Ας πάρουμε παράδειγμα τους Ιάπωνες.

Καταναλώνουν διπλάσιες ποσότητες από τους Ευρωπαίους αλλά έχουν πολύ λιγότερα προβλήματα με την υπέρταση και ζουν περισσότε ρο.

Πηγή : www.kid4u.gr / www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: