Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2007

Όταν θέλουμε κάνουμε Θαύματα !


Στις 14 Οκτωβρίου ξεκινά η διαδικασία της εναέριας μεταφοράς των αρχαιοτήτων από το παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης στο Νέο Μουσείο, θα ολοκληρωθεί εντός τριμήνου και από τον Ιανουάριο θα είναι έτοιμο να δεχθεί επισκέπτες.

Σταδιακά θα ξεκινήσει η λειτουργία του από το νέο έτος και θα είναι επισκέψιμος ο τρίτος όροφος. Πλήρως επισκέψιμες θα είναι όλες οι αίθουσές του, μετά από έναν χρόνο.
Στην πρώτη φάση λειτουργίας του, κατά πάσα πιθανότητα τον Ιανουάριο και ξεκινώντας αντιστρόφως ανάλογα, θα είναι επισκέψιμος ο τρίτος και τελευταίος όροφος, όπου θα εκτίθενται οι ανατολικές και βόρειες μετόπες του Παρθενώνα, οι οποίες θα μεταφερθούν από το παλαιό Μουσείο.

Εν αναμονή δε της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, θα τοποθετηθούν στον ίδιο όροφο αντίγραφά τους, σκεπασμένα διακριτικά με διαφανές πέπλο, σε ένδειξη της απώλειάς τους.

"Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να εντείνουμε τις προσπάθειες για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, γιατί μόνο τότε θα έχουμε εκπληρώσει το ιστορικό μας χρέος" είπε ο νέος υπουργός Πολιτισμού κ. Λιάπης, στη ξενάγησή του στο κτίριο.

Το εντυπωσιακό κτίριο, χαρακτηρίζεται από την χρήση γυαλιού υψηλής τεχνολογίας, αρχίζοντας από το ισόγειο, όπου ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να θαυμάσει την υπόγεια ανασκαφή σε βάθος επτά μέτρων, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη κατά την διάρκεια της ανέγερσης του κτιρίου αποκαλύπτοντας αρχαία συνοικία των Αθηνών. Αυτό το επίπεδο του κτιρίου, συνδέει την ζωή των απλών καθημερινών ανθρώπων της αρχαίας Αθήνας, με τα ιερά τους που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το Μουσείο.

Προχωρώντας στο ισόγειο, αριστερά και δεξιά θα εκτίθενται ευρήματα από τις πλαγιές της Ακρόπολης, δηλαδή από το ιερό των Νυμφών, το θέατρο του Διονύσου, το ιερό του Πανός και άλλα γλυπτά διαφόρων περιόδων.

Στις ράμπες και στον πρώτο όροφο, θα εκτεθούν οι Καρυάτιδες και αρχαϊκά γλυπτά, στον δεύτερο όροφο θα βρίσκεται η καφετέρια και το εστιατόριο το Μουσείου και στον τρίτο όροφο, τα γλυπτά του Παρθενώνα. Εξωτερικά, η γυάλινη όψη είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή στο επίπεδο του τρίτου ορόφου όπου με το φως της ημέρας, ανακλάται ο ιερός βράχος της Ακρόπολης και ο Παρθενώνας, σηματοδοτώντας τον περίπατο επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Τέλος, το παλιό μουσείο της Ακρόπολης πάνω στον βράχο, θα αξιοποιηθεί μουσειακά με υλικό διαφωτιστικό για τον επισκέπτη, όπως γκραβούρες περιηγητών του 16ου και 17 ου αιώνα, ιστορικό από τις ανασκαφές της Ακρόπολης, φωτογραφίες μπρούτζινων και χάλκινων αγαλμάτων που βρίσκονταν στην Ακρόπολη και έγιναν γνωστά από αντίγραφά τους κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: