Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007

Απολογισμό της καταστροφής στην Πελοπόννησο παρουσίασε η WWF

1,8 εκατ. στρέμματα καμένα
Έκταση σχεδόν 1,8 εκατ. στρεμμάτων, από τα οποία τα 300.000 ανήκουν στο δίκτυο
προστατευόμενων περιοχών Natura, κάηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με την έκθεση απολογισμού δημοσιοποίησε την Πέμπτη η ελληνική WWF.

Παράλληλα, η οργάνωση ανακοίνωσε ότι συστήνει ομάδα νομικών η οποία θα προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για περιστατικά αυθαίρετης ανάπτυξης ή αλλαγής χρήσης γης στις καμμένες εκτάσεις.
Η εμπεριστατωμένη απολογιστική έκθεση των οικολογικών επιπτώσεων από τις καλοκαρινές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο συντάχθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δασικής Διαχείρισης και Τηλεπισκόπησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.



Σύμφωνα με τον απολογισμό, η αποτεφρωμένη γη φτάνει συνολικά τα 1.772.654 στρέμματα, από τα οποία το 55% (975.180) ήταν δάση και φυσικές εκτάσεις, 41% (781.043) γεωργικές καλλιέργειες και 1% (16.432) τεχνητές επιφάνειες (οικισμοί, δρόμοι, γήπεδα κλπ). Από αυτά, περισσότερα από 300.000 στρέμματα υπόκεινται στο καθεστώς προστασίας του δικτύου Natura 2000.
Οι περιοχές με ιδιαίτερη οικολογική αξία, που επλήγησαν σοβαρά από τις πυρκαγιές είναι:

Δάσος και λίμνη Καϊάφα: Κάηκαν 7.577 στρέμματα (22,5% της προστατευόμενης περιοχής)
Ολυμπία: Κάηκαν 670 στρέμματα (21,3% της προστατευόμενης περιοχής)
Οροπέδιο Φολόης: Κάηκαν 29.943 στρέμματα (30,7% της προστατευόμενης περιοχής)
Όρος Ταΰγετος: Κάηκαν 86.542 στρέμματα (16,3% της προστατευόμενης περιοχής)
Όρος Πάρνωνας: Κάηκαν 45.066 στρέμματα (8,1% της προστατευόμενης περιοχής)
Όρη Μπαρμπάς και Κλωκός, Φαράγγι Σελινούντα: Κάηκαν 30.476 στρέμματα (50,4% της προστατευόμενης περιοχής)
Φαράγγι Βουραϊκού: Κάηκαν 6.362 στρέμματα (29,2% της προστατευόμενης περιοχής)


«Η σπάνια βιοποικιλότητα της περιοχής επλήγη σε μεγάλο βαθμό. Τόσο τα ενδημικά είδη της χλωρίδας όσο και της πανίδας, υπέστησαν σοβαρό πλήγμα. Ωστόσο, δεν ανησυχούμε για το τί θα κάνει από δω και πέρα η φύση, αλλά ο άνθρωπος. Οι εναπομείνασες περιοχές και κυρίως οι νησίδες μέσα στα καμένα, πρέπει να προστατευτούν αφού αυτές θα αποτελέσουν τους πυρήνες για την αναγέννηση του υπόλοιπου δάσους» δήλωσε η Παναγιώτα Μαραγκού της WWF, συντάκτρια της έκθεσης.

Συνήγοροι για το περιβάλλον

Ο πρόεδρος της οργάνωσης Δημήτρης Καραβέλας ανακοίνωσε σειρά ενεργειών και δεσμεύσεων της οργάνωσης για την προστασία και επιτήρηση του δάσους σε επιστημονικό, ερευνητικό, πληροφοριακό και νομικό επίπεδο.

Μεταξύ άλλων, η WWF συστήνει νομική ομάδα με τον τίτλο «Συνήγοροι για το περιβάλλον», η οποία θα τεκμηριώνει υποθέσεις ανέγερσης αυθαιρέτων ή αλλαγών χρήσης γης για προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Το σύστημα αυτό θα βασίζεται σε αναφορές ενεργών πολιτών, τοπικών οργανώσεων, επιστημόνων και νομικών,.

ΠΗΓΗ :www.in.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
1)Δάσος Καϊάφα
2)Δρυοδάσος Φολόης
3)Σπάνια Χλωρίδα Ταϋγετου
4)Πάρνωνας
5)Φαράγγι Βουραϊκού
Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι πλεόν ίδιο !