Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007

Απολογισμό της καταστροφής στην Πελοπόννησο παρουσίασε η WWF

1,8 εκατ. στρέμματα καμένα
Έκταση σχεδόν 1,8 εκατ. στρεμμάτων, από τα οποία τα 300.000 ανήκουν στο δίκτυο
προστατευόμενων περιοχών Natura, κάηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με την έκθεση απολογισμού δημοσιοποίησε την Πέμπτη η ελληνική WWF.

Παράλληλα, η οργάνωση ανακοίνωσε ότι συστήνει ομάδα νομικών η οποία θα προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για περιστατικά αυθαίρετης ανάπτυξης ή αλλαγής χρήσης γης στις καμμένες εκτάσεις.
Η εμπεριστατωμένη απολογιστική έκθεση των οικολογικών επιπτώσεων από τις καλοκαρινές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο συντάχθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δασικής Διαχείρισης και Τηλεπισκόπησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.



Σύμφωνα με τον απολογισμό, η αποτεφρωμένη γη φτάνει συνολικά τα 1.772.654 στρέμματα, από τα οποία το 55% (975.180) ήταν δάση και φυσικές εκτάσεις, 41% (781.043) γεωργικές καλλιέργειες και 1% (16.432) τεχνητές επιφάνειες (οικισμοί, δρόμοι, γήπεδα κλπ). Από αυτά, περισσότερα από 300.000 στρέμματα υπόκεινται στο καθεστώς προστασίας του δικτύου Natura 2000.
Οι περιοχές με ιδιαίτερη οικολογική αξία, που επλήγησαν σοβαρά από τις πυρκαγιές είναι:

Δάσος και λίμνη Καϊάφα: Κάηκαν 7.577 στρέμματα (22,5% της προστατευόμενης περιοχής)
Ολυμπία: Κάηκαν 670 στρέμματα (21,3% της προστατευόμενης περιοχής)
Οροπέδιο Φολόης: Κάηκαν 29.943 στρέμματα (30,7% της προστατευόμενης περιοχής)
Όρος Ταΰγετος: Κάηκαν 86.542 στρέμματα (16,3% της προστατευόμενης περιοχής)
Όρος Πάρνωνας: Κάηκαν 45.066 στρέμματα (8,1% της προστατευόμενης περιοχής)
Όρη Μπαρμπάς και Κλωκός, Φαράγγι Σελινούντα: Κάηκαν 30.476 στρέμματα (50,4% της προστατευόμενης περιοχής)
Φαράγγι Βουραϊκού: Κάηκαν 6.362 στρέμματα (29,2% της προστατευόμενης περιοχής)


«Η σπάνια βιοποικιλότητα της περιοχής επλήγη σε μεγάλο βαθμό. Τόσο τα ενδημικά είδη της χλωρίδας όσο και της πανίδας, υπέστησαν σοβαρό πλήγμα. Ωστόσο, δεν ανησυχούμε για το τί θα κάνει από δω και πέρα η φύση, αλλά ο άνθρωπος. Οι εναπομείνασες περιοχές και κυρίως οι νησίδες μέσα στα καμένα, πρέπει να προστατευτούν αφού αυτές θα αποτελέσουν τους πυρήνες για την αναγέννηση του υπόλοιπου δάσους» δήλωσε η Παναγιώτα Μαραγκού της WWF, συντάκτρια της έκθεσης.

Συνήγοροι για το περιβάλλον

Ο πρόεδρος της οργάνωσης Δημήτρης Καραβέλας ανακοίνωσε σειρά ενεργειών και δεσμεύσεων της οργάνωσης για την προστασία και επιτήρηση του δάσους σε επιστημονικό, ερευνητικό, πληροφοριακό και νομικό επίπεδο.

Μεταξύ άλλων, η WWF συστήνει νομική ομάδα με τον τίτλο «Συνήγοροι για το περιβάλλον», η οποία θα τεκμηριώνει υποθέσεις ανέγερσης αυθαιρέτων ή αλλαγών χρήσης γης για προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Το σύστημα αυτό θα βασίζεται σε αναφορές ενεργών πολιτών, τοπικών οργανώσεων, επιστημόνων και νομικών,.

ΠΗΓΗ :www.in.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
1)Δάσος Καϊάφα
2)Δρυοδάσος Φολόης
3)Σπάνια Χλωρίδα Ταϋγετου
4)Πάρνωνας
5)Φαράγγι Βουραϊκού
Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι πλεόν ίδιο !

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007

Από τα πιό πετυχημένα...

Είναι απίθανοι αυτοί που ξαναμπαίνουν μέσα !!!!

Τι θα γινόταν αν ο αστεροειδής είχε αστοχήσει;

Η εξαφάνιση των δεινοσαύρων πιθανότατα προκλήθηκε από την σύγκρουση ενός αστεροειδή με τη Γη, αλλά τι θα γινόταν αν ο αστεροειδής αστοχούσε;

Για πολύ καιρό κυριαρχούσε η άποψη ότι οι δεινόσαυροι κατά την εξαφάνισή τους ήταν ένα είδος που βρισκόταν ήδη στο χείλος της παρακμής του. Ακόμη και η λέξη δεινόσαυρος κατέληξε να σημαίνει κάτι, που είναι εκτός της εποχής του. Το επιστημονικό επιχείρημα ήταν ότι ως ψυχρόαιμα είδη, οι δεινόσαυροι δε θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε μια εποχή των πάγων. «Σύμφωνα με τις πρώτες υποθέσεις των παλαιοντολόγων και την κοινή γνώμη, θεωρούσαμε τους δεινοσαύρους ότι είναι ερπετά», εξηγεί η Kristi Curry-Rogers από το Μουσείο Επιστήμης της Minnesota. Η λέξη «ερπετό» έχει αρκετές δευτερεύουσες σημασίες, όπως ψυχρόαιμο, αργοκίνητο, ξαπλωμένο, με λεπιδωτό δέρμα, κάπως ανόητο». Αλλά πιο πρόσφατες ανακαλύψεις, όπως απολιθώματα δεινοσαύρων και στις δύο πολικές περιοχές, αποκαλύπτουν ότι εκείνα τα ζώα ήταν πολύ περισσότερο ευπροσάρμοστα, από τις εικασίες που κάναμε στο παρελθόν.
Η Δρ. Curry-Rogers ανέλυσε απολιθωμένα κοκάλα από δεινόσαυρους της κρητιδικής εποχής (ηλικίας 65-99 εκατομμύρια χρόνια) και βρήκε ότι έχουν περισσότερα κοινά με θηλαστικά και πουλιά, παρά με ερπετά. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι αναπτύσσονταν γρήγορα και, το σημαντικότερο, τουλάχιστον κάποια από αυτά ήταν θερμόαιμα σε κάποιο βαθμό. «Ήταν τέλεια προσαρμοσμένα στο να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της διατήρησης της σωματικής θερμότητας», είπε η Δρ. Curry-Rogers στο πρόγραμμα Horizon του BBC. Με άλλα λόγια, κάποιοι από τους δεινόσαυρους ήταν πλήρως εφοδιασμένοι για να επιζήσουν σχεδόν από οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί κατά την εξέλιξη του πλανήτη.
Αυξανόμενη κυριαρχία
«Ήταν οι υπέρτατοι, ήταν οι μεγαλύτεροι, οι πιο βαρείς, οι πιο μοχθηροί, οι μακρύτεροι. Και το όνομά τους: δεινόσαυροι», λέει ο συνάδελφος παλαιοντολόγος Phil Currie, από το πανεπιστήμιο της Alberta στον Καναδά, ο οποίος έχει πρόσβαση σε μια από τις πλουσιότερες περιοχές έρευνας δεινοσαύρων στον κόσμο. «Τα Badlands της Alberta δείχνουν ότι κατά το τέλος της κρητιδικής εποχής, οι δεινόσαυροι ήταν ακόμη σε εξαιρετική ακμή», λέει ο καθηγητής Currie, που κατονομάζει πάνω από δέκα διαφορετικά είδη δεινόσαυρων, που ζούσαν σε εκείνο το περιβάλλον ταυτόχρονα εκείνη την εποχή. Αν αστοχούσε ο αστεροειδής, πιστεύει ο καθηγητής, οι δεινόσαυροι θα εξακολουθούσαν να κυριαρχούν. «Δε θα είχαμε τα σύγχρονα ζώα, που έχουν συνηθίσει να βλέπουμε γύρω μας. Καμηλοπαρδάλεις, ελέφαντες και τα παρόμοια είδη δε θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί, επειδή οι δεινόσαυροι θα ήταν ακόμη εδώ», λέει ο καθηγητής Currie. Στη θέση των ελεφάντων θα υπήρχαν τεράστια φυτοφάγα σαυρόποδα. Στη θέση των λιονταριών στις εκτάσεις της Αφρικής θα υπήρχαν τυραννόσαυροι.
Οι ευπροσάρμοστοι δεινόσαυροι θα τα είχαν καλύψει όλα. Οι δεινόσαυροι θα είχαν αποικήσει με την άνεσή τους ποικίλα περιβάλλοντα, πολικές εκτάσεις, εκτάσεις με ποταμούς και δάση, ζούγκλες και ερήμους. Ένας κόσμος με δεινόσαυρους δε θα περιείχε σχεδόν κανένα θηλαστικό, από αυτά που γνωρίζουμε σήμερα και από τα οποία εξαρτόμαστε. Δε θα υπήρχαν αγελάδες, πρόβατα, γάτες, δε θα υπήρχε γάλα, δέρμα, μαλλί, κατοικίδια ζώα. Αλλά, αν εξαιρέσουμε την έλλειψη γάλακτος, θα υπήρχαν παντού γύρω μας δεινο-υποκατάστατα όλων των ειδών. Ένας Πρωτοκεράτωψ θα μπορούσε να εκτραφεί σε φάρμες όπως ένα γουρούνι με το επιπλέον πλεονέκτημα της παραγωγής αυγών. Και ένας Ετεροδοντόσαυρος θα μπορούσε να είναι το τέλειο κατοικίδιο, υπέροχο με τα παιδιά. Θα είχαν προσαρμοστεί ακόμη και με τις σύγχρονες κατοικίες και θα τρέφονταν από προαστιακούς σκουπιδοτενεκέδες.
Κάτι σαν εμάς
Ίσως ο πιο εξελιγμένος δεινόσαυρος κατά την εποχή της εξαφάνισής τους ήταν ο Τρόοδον, ο οποίος ήταν «τόσο επιδέξιος όσο μια αλεπού», σύμφωνα με τον παλαιοντολόγο Larry Witmer του πανεπιστημίου του Ohio. Οι Τρόοδον ήταν μικροί, ευθυτενείς, δίποδοι δεινόσαυροι, που ζούσαν σε μεγάλες ομάδες. Εξετάζοντας την εγκεφαλική κοιλότητα, ο Witmer βρήκε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είχαν καλή όραση, και ακόμη ενδείξεις, ότι η εγκεφαλική δομή τους, μπορούσε να τους οδηγήσει στη επίλυση προβλημάτων. «Αν οι Τρόοδον ήταν σήμερα εδώ και συνυπήρχαν με τους ανθρώπους, πιθανότατα θα τους θεωρούσαμε ως ένα μπελά», λέει ο καθηγητής Witmer. Με έναν σημαντικό εγκέφαλο, μακριά, άπληστα χέρια και μεγάλα μάτια, οι Τρόοδον θα μπορούσαν άραγε να εξελιχθούν και να γίνουν πιο ευφυείς; Ο εξελικτικός παλαιο-βιολόγος Δρ. Simon Conway Morris πιστεύει ότι θα μπορούσαν ακόμη και να έχουν εξελιχθεί στο μέτρο των πρωτευόντων θηλαστικών, ή των ανθρώπων.
«Ο άνθρωπος είναι ασυνήθιστα καλά σχεδιασμένος», εξηγεί. Η όλη διευθέτηση των χαρακτηριστικών του έχει ουσιαστικά σχεδιαστεί για ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής, και όπως κάποιος μπορεί να παρατηρήσει είναι εξαιρετικά επιτυχημένη. «Αν αυτός ο σχεδιασμός είναι τόσο λειτουργικός για εμάς, είναι πολύ δύσκολο αλήθεια να φανταστούμε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει εξίσου καλά ο σχεδιασμός που αφορά έναν δεινόσαυρο, σε αυτή την περίπτωση ένα δεινοσαυροειδές». Αλλά οι περισσότεροι παλαιοντολόγοι βλέπουν τον χαρακτηρισμό «δεινοσαυροειδές» ως μια προσβολή για τους δεινόσαυρους. «Οι δεινόσαυροι πιθανότατα θα συνέχιζαν να εξελίσσονται στην δεινοσαυρική τροχιά τους, αναπτύσσοντας μεγαλύτερους εγκεφάλους και μεγαλύτερα μάτια», λέει η Kristi Curry-Rogers. «Αλλά αμφιβάλω σοβαρά για το ότι κάποιος δεινόσαυρος θα μπορούσε ποτέ να μοιάσει με έναν άνθρωπο και είναι δικαίως υπεροπτική η σκέψη, ότι στο τέλος όλων των εξελικτικών τροχιών τα είδη θα έφταναν να μιμούνται τα ανθρώπινα όντα».
Αν ο αστεροειδής αστοχούσε, το πιο πιθανό θα ήταν ότι δε θα υπήρχαν άνθρωποι εδώ πέρα για να αναρωτιούνται τι θα γινόταν αν... Η σύγκρουση, που έθεσε τέλος στη χρυσή εποχή των δεινοσαύρων 65 εκατομμύρια χρόνια πριν, αποτέλεσε μια άτυχη στιγμή για τους δεινόσαυρους, αλλά μια εξαιρετικά τυχερή στιγμή για τα θηλαστικά.


Μετάφραση - Απόδοση - Σχολιασμός: Esoterica.gr

Αυτό το κομμάτι σε ανεβάζει..!

Στο παρελθόν, ερευνητές του βορειοδυτικού πολυτεχνικού πανεπιστημίου στο Xi'an της Κίνας, χρησιμοποίησαν πεδία υπερήχων και ανύψωσαν με επιτυχία σφαίρες αποτελούμενες από τα βαρύτερα στερεά και υγρά ιριδίου και υδραργύρου αντίστοιχα. Ο σκοπός της έρευνάς τους είναι να βρουν τον τρόπο ώστε να χειρίζονται οτιδήποτε από φάρμακα μέχρι και μεταλλικά κράματα χωρίς να έρχονται αυτά σε επαφή με τα μέσα συσκευασίας. Κάποιες φορές, διάφορα υλικά είναι διαβρωτικά για να κρατηθούν μέσα σε κάποια συσκευασία, ή αντιδρούν με τα υλικά της συσκευασίας με μη επιθυμητό τρόπο.

«Μία ενδιαφέρουσα ερώτηση είναι, τι θα συμβεί εάν ένα ζωντανό ον βρεθεί μέσα στο ηχητικό πεδίο. Θα μπορέσει κι αυτό να ανυψωθεί σταθερά;» αναρωτιέται ο ερευνητής Wenjun Xie, φυσικός σωματιδίων στο πανεπιστήμιο του Xi'an. Αυτός και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν μία συσκευή εκπομπής και αντανάκλασης υπερήχων, δημιουργώντας ένα ηχητικό πεδίο μεταξύ τους. Η συσκευή εκπομπής παρήγαγε ήχους με μήκος κύματος περίπου 20 millimeter, κάτι που σύμφωνα με τη θεωρία θα μπορούσε να ανυψώσει αντικείμενα με το μισό μήκος από αυτό των κυμάτων ή και λιγότερο από αυτό.

Μετά την εκκίνηση της λειτουργίας του πεδίου των υπερήχων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τσιμπιδάκι για να τοποθετήσουν προσεχτικά τα μικρά ζώα μεταξύ της συσκευής εκπομπής και του ανακλαστήρα. Ανακάλυψαν πως μπορούσαν με τον τρόπο αυτό να κάνουν να επιπλέουν στον αέρα μυρμήγκια, σκαθάρια, αράχνες, πασχαλίτσες, μέλισσες, γυρίνους και ψαράκια, σε ύψος λίγο παραπάνω από τον ένα τρίτο της ίντσας. Όταν ανύψωσαν το ψαράκι και τον γυρίνο, οι ερευνητές κάθε λεπτό προσέθεταν νερό στο ηχητικό πεδίο, με τη βοήθεια μιας σύριγγας.
Το ανυψωμένο μυρμήγκι προσπάθησε να «κολυμπήσει» στον αέρα και να αποδράσει, κάμπτοντας αστραπιαία τα πόδια του, αν και δεν τα κατάφερε, γιατί τα πόδια του δεν μπορούσαν να βρουν αντίσταση στον αέρα. Η πασχαλίτσα επιχείρησε να πετάξει μακριά, αλλά επίσης δεν τα κατάφερε γιατί το πεδίο ήταν πολύ ισχυρό για να ξεφύγει απ' αυτό.
«Πρέπει να χειριζόμαστε τη δύναμη της ανύψωσης πολύ προσεχτικά, γιατί τα ζωάκια προσπαθούν να ξεφύγουν» δήλωσε ο Xie. «Μία ενδιαφέρουσα στιγμή ήταν όταν εγώ και οι συνεργάτες μου, προσπαθούσαμε να πιάσουμε τις πασχαλίτσες που ξέφευγαν!»

Το μυρμήγκι και η πασχαλίτσα φαινόντουσαν μια χαρά μετά από 30 λεπτά ανύψωσης, αν και το ψαράκι δε θα «έλεγε» το ίδιο, εξαιτίας της ανεπαρκούς ποσότητας νερού, αναφέρουν οι επιστήμονες. «Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας, μπορούν να προσφέρουν μεθόδους και ιδέες για βιολογική έρευνα» δήλωσε ο Xie.
Εμείς, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε, μιας και η επιστήμονες μας εκπλήσσουν άλλη μία φορά, θυμίζοντάς μας δυνατότητες, τις οποίες ακόμα και οι φαντασία μας δυσκολεύεται να προλάβει. Ποιος ξέρει; Ίσως κάποια στιγμή, να πετάμε κι εμείς μέσω ενός ηχητικού πεδίου...


Μετάφραση - Απόδοση - Σχολιασμός: Esoterica.gr

«δεν υπάρχει ανθρώπινη εξήγηση για το φαινόμενο»


Πριν δέκα χρόνια το φαινόμενο είχε συνταράξει την Ιταλία. Το άγαλμα της Παναγίας στη μικρή πόλη Civitavecchia, κοντά στη Ρώμη, άρχισε να κλαίει με δάκρυα από αίμα! Όπως είναι συνηθισμένο σε τέτοιες περιπτώσεις, πλήθος πιστών έτρεξε να δει το θαύμα, αλλά και αρκετοί σκεπτικιστές αμφέβαλαν για τη γνησιότητά του. Τελικά, μετά από 10 χρόνια, το θαύμα αναγνωρίστηκε ως γνήσιο !

Η είδηση της «Παναγίας με τα δάκρυα από αίμα» είχε κάνει το γύρο του κόσμου, σε κάποιες περιπτώσεις και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, τον Φεβρουάριο του 1995. Τότε ένα μικρό κορίτσι είχε δει από το άγαλμα της Παναγίας να τρέχουν αιμάτινα δάκρυα. Το φαινόμενο επαναλήφθηκε άλλες 14 φορές στους επόμενους μήνες. Ακόμα και ο τοπικός επίσκοπος Girolamo Grillo είχε ισχυριστεί ότι, τα άγαλμα έκλαψε στα χέρια του.

Δεδομένου όμως ότι πολλά τέτοια περιστατικά σε διάφορα μέρη του κόσμου, είχαν αποδειχθεί απάτες, τόσο η τοπική Εκκλησία όσο και το Βατικανό, κρατούσαν επιφυλάξεις για τη γνησιότητα του θαύματος. Η επίσημη Καθολική Εκκλησία απέφευγε τις δηλώσεις για το θέμα,φοβούμενη άλλο ένα φιάσκο.

Έτσι η επισκοπή της Civitavecchia κάλεσε μια επιτροπή θεολόγων,ιστορικών και γιατρών να εξετάσουν κατά πόσο το θαύμα ήταν τέτοιο.Φαίνεται ότι η επιτροπή «τα βρήκε σκούρα», καθώς χρειάστηκε 10 ολόκληρα χρόνια για να αποφανθεί ότι πρόκειται όντως για θαύμα.

Πριν λίγο καιρό η γνωστή εφημερίδα Corriere della Sera δημοσίευσε τη γνωμοδότηση της επιτροπής, η οποία αποφάνθηκε ότι «δεν υπάρχει ανθρώπινη εξήγηση για το φαινόμενο».

Γενικά, «θαύμα» θεωρείται κάθε φαινόμενο για το οποίο δεν υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση και για το οποίο δεν μπορεί να αποδειχθεί ανθρώπινη παρέμβαση στην πρόκλησή του.
Με αυτό τοσκεπτικό η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην περίπτωση αυτή «ο Θεός είχε βάλει το χέρι Του».

Οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να βρουν λογική εξήγηση, καθώς η εξέταση του αίματος έδειξε ότι πρόκειται για ανθρώπινο αίμα και μάλιστα άνδρα (!), ενώ εσωτερικά το άγαλμα δεν περιείχε κάποιου τύπου «τρικ» όπως διαπιστώθηκε με ακτίνες X και άλλα επιστημονικά μέσα. Απλά το μάρμαρο αιμορραγούσε από τα μάτια με αντρικό αίμα (!)

Τελικά φαίνεται ότι, ο κόσμος του αόρατου κρύβει πολλές εκπλήξεις τις οποίες η επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει.

Μετάφραση - Απόδοση - Σχολιασμός: Esoterica.gr

Πηγή : www.pathfinder.gr

Πανοραμίξ !


Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουμε τη λέξη ‘Δρυίδης’ από τον γνωστό μάγο-επιστήμονα ‘Πανοραμίξ’ στο κόμικ ‘Αστερίξ’, ίσως δε γνωρίζουμε ότι οι Δρυίδες αποτελούν ένα από τα βασικότερα στοιχεία του κέλτικου πολιτισμού. Οι Κέλτες ήταν ένας αρχαίος λαός που έζησε στην Κεντρική Ευρώπη και στη Βρετανία την 1η χιλιετηρίδα προ Χριστού, ο τόπος της γέννησής τους όμως δεν έχει εξακριβωθεί. Οι Κέλτες πίστευαν πολύ στις κρυμμένες δυνάμεις του φυσικού περιβάλλοντος και οι ιερείς της μυστηριώδους θρησκείας τους ονομάζονταν Δρυίδες.
Το δρυιδικό Ιερατείο αποτελούνταν από τρεις βαθμίδες, οι οποίες με τη σειρά ήταν οι ακόλουθες: Βάρδος, Οβάτης και Δρυίδης.
Οι Βάρδοι ήταν οι χαμηλότεροι στην ιεραρχία. Το χρώμα τους ήταν το μπλε. Μάθαιναν όλους τους Κέλτικους μύθους και ήξεραν να παίζουν τη λύρα. Μετά την εκμάθηση των μύθων και της μουσικής, οι Βάρδοι θα ταξίδευαν στην ύπαιθρο, ώστε να συγκεντρώσουν πληροφορίες και να τις φέρουν πίσω στους Δρυίδες, μεταφέροντάς τις μέσω μύθων που τους συνόδευαν με μουσική. Αν κάποιος Βασιλιάς δεν έδειχνε την πρέπουσα φιλοξενία, τότε ο Βάρδος θα παρουσίαζε κάποιο τραγούδι, το οποίο θα γελοιοποιούσε το βασιλιά. Αυτό μπορούσε να προκαλέσει δυσφήμηση για το βασιλιά ανάμεσα στους ανθρώπους του. Αυτό το είδους του τραγουδιού ονομάζονταν σάτιρα.

Επόμενοι στην ιεραρχία ήταν οι Οβάτες και ήταν μάντεις και θεραπευτές. Το χρώμα τους ήταν το πράσινο, επειδή κατείχαν τις γνώσεις της φύσης και των ενεργειών της. Γνώριζαν τα μυστικά του δάσους, τις δυνάμεις που έκρυβαν μέσα τους τα βότανα και μπορούσαν να ταξιδέψουν στον κόσμο των νεκρών για να πάρουν τα μυστικά της θεραπείας.

Οι Δρυίδες ήταν η υψηλότερη βαθμίδα στην ιεραρχία και το χρώμα τους ήταν το λευκό. Το όνομά τους προέρχεται από το δέντρο 'Δρυς' το οποίο φύτρωνε σε αφθονία στα αρχαία δάση των Κελτών.
Ήταν σοφοί και πιστεύεται ότι κατείχαν υπερφυσικές δυνάμεις. Μπορούσαν να κινηθούν στον κόσμο των ζωντανών και των νεκρών και τα δέντρα στα δάση όπου συνήθως ήταν τα καταφύγιά τους, λέγεται ότι ήταν πύλες μεταξύ του επάνω και του κάτω κόσμου. Οι Δρυίδες στον κέλτικο πολιτισμό ήταν δικηγόροι, δικαστές, μορφωμένοι και κύριοι σύμβουλοι του βασιλιά σε όλα τα θέματα. Ήταν η δύναμη πίσω από το θρόνο, επειδή κανένας βασιλιάς δεν έκανε κάποια κίνηση, προτού συμβουλευτεί τον Δρυίδη σύμβουλό του. Οι Ρωμαίοι και ο Χριστιανισμός έβαλαν τέλος στους αρχαίους Δρυίδες.

Τον 17ο αιώνα, τα βρετανικά νησιά, κυρίως η Αγγλία και η Ουαλία, βίωσαν μια αναγέννηση του Δρυιδισμού. Η αναβίωση ξεκίνησε από τους John Aubrey, John Toland, William Stuckley και τον ποιητή William Blake. Ο John Aubrey ήταν ο πρώτος που συνέδεσε το μνημείο του Stonehenge με τους Δρυίδες. Σήμερα αυτή η πληροφορία είναι υπό συζήτηση από τους περισσότερους ειδικούς που μελετούν τους Δρυίδες. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Aubrey ήταν αρχηγός Δρυίδης, που είχε εκπαιδευτεί χωρίς διακοπή στο Δρυιδισμό. Ο John Toland όμως, διάβασε τις θεωρίες του Aubrey και έγραψε ένα βιβλίο χωρίς να δίνει κάποια αναγνώριση στον Aubrey. Ο John Toland ίδρυσε την Αρχαία Δρυιδική Αδελφότητα το 1717. Ο ποιητής William Blake φημολογείται ότι ήταν αρχηγός Δρυίδης στην Αρχαία Δρυιδική Αδελφότητα. Η Αδελφότητα αυτή χωρίστηκε το 1964 σε δύο διαφορετικές Δρυιδικές αδελφότητες.
Μετάφραση - Απόδοση - Σχολιασμός: ESOTERICA.gr
Πηγή : www.pathfinder.gr

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

Τι λές τώρα..!


Ο Καναδάς έχει περισσότερες λίμνες από όλο τον υπόλοιπο κόσμο μαζί !
Το όνομα Καναδάς είναι ινδιάνικο και σημαίνει Μεγάλο Χωριό !
Η Κωνσταντινούπολη είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο που είναι χτισμένη σε δυο ηπείρους !
Το πραγματικό όνομα του Λος Αντζελες είναι "El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de los Angeles de Porciuncula" και το φωνάζουμε L.A.!!!!
Στην πολιτεία του Οχαϊο όλες οι λίμνες είναι τεχνητές !
Η πρώτη πόλη που έφτασε πληθυσμιακά το 1.000.000 ήταν η Ρώμη το 133 π.Χ.!

Για να πάει υπέροχα η μέρα σου !

Φέρτε τον εδώ ΤΩΡΑ !

Μερικές φορές τα Μαθηματικά δεν είναι υπέροχα ?

1 x 8 + 1 = 9
12 x 8 + 2 = 98
123 x 8 + 3 = 987
1234 x 8 + 4 = 9876
12345 x 8 + 5 = 98765
123456 x 8 + 6 = 987654
1234567 x 8 + 7 = 9876543
12345678 x 8 + 8 = 98765432
123456789 x 8 + 9 = 987654321

1 x 9 + 2 = 11
12 x 9 + 3 = 111
123 x 9 + 4 = 1111
1234 x 9 + 5 = 11111
12345 x 9 + 6 = 111111
123456 x 9 + 7 = 1111111
1234567 x 9 + 8 = 11111111
12345678 x 9 + 9 = 111111111
123456789 x 9 +10= 1111111111

9 x 9 + 7 = 88
98 x 9 + 6 = 888
987 x 9 + 5 = 8888
9876 x 9 + 4 = 88888
98765 x 9 + 3 = 888888
987654 x 9 + 2 = 8888888
9876543 x 9 + 1 = 88888888
98765432 x 9 + 0 = 888888888

1 x 1 = 1
11 x 11 = 121
111 x 111 = 12321
1111 x 1111 = 1234321
11111 x 11111 = 123454321
111111 x 111111 = 12345654321
1111111 x 1111111 = 1234567654321
11111111 x 11111111 = 123456787654321
111111111 x 111111111=12345678987654321

Πού είναι το C ? οέο ?


Γράφοντας στα Αγγλικά τους αριθμούς από το 1 έως και...όσο πάει τέλος πάντων παρατηρούμε το εξής καταπληκτικό..!

Από το 1 έως και το 99 δεν εμφανίζονται καθόλου τα γράμματα a,b,c και d.
Το d εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Hundred.

Από το 1 έως και το 999 δεν εμφανίζονται καθόλου τα γράμματα a,b,και c.
Το a εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Thousand.

Από το 1 έως και το 999 999 999 δεν εμφανίζονται καθόλου τα γράμματα b και c.Το b εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Billion.

Και τέλος το γράμμα c δεν εμφανίζεται ποτέ !

Ενδιαφέρον έτσι ?

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2007

Όταν θέλουμε κάνουμε Θαύματα !


Στις 14 Οκτωβρίου ξεκινά η διαδικασία της εναέριας μεταφοράς των αρχαιοτήτων από το παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης στο Νέο Μουσείο, θα ολοκληρωθεί εντός τριμήνου και από τον Ιανουάριο θα είναι έτοιμο να δεχθεί επισκέπτες.

Σταδιακά θα ξεκινήσει η λειτουργία του από το νέο έτος και θα είναι επισκέψιμος ο τρίτος όροφος. Πλήρως επισκέψιμες θα είναι όλες οι αίθουσές του, μετά από έναν χρόνο.
Στην πρώτη φάση λειτουργίας του, κατά πάσα πιθανότητα τον Ιανουάριο και ξεκινώντας αντιστρόφως ανάλογα, θα είναι επισκέψιμος ο τρίτος και τελευταίος όροφος, όπου θα εκτίθενται οι ανατολικές και βόρειες μετόπες του Παρθενώνα, οι οποίες θα μεταφερθούν από το παλαιό Μουσείο.

Εν αναμονή δε της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, θα τοποθετηθούν στον ίδιο όροφο αντίγραφά τους, σκεπασμένα διακριτικά με διαφανές πέπλο, σε ένδειξη της απώλειάς τους.

"Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να εντείνουμε τις προσπάθειες για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, γιατί μόνο τότε θα έχουμε εκπληρώσει το ιστορικό μας χρέος" είπε ο νέος υπουργός Πολιτισμού κ. Λιάπης, στη ξενάγησή του στο κτίριο.

Το εντυπωσιακό κτίριο, χαρακτηρίζεται από την χρήση γυαλιού υψηλής τεχνολογίας, αρχίζοντας από το ισόγειο, όπου ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να θαυμάσει την υπόγεια ανασκαφή σε βάθος επτά μέτρων, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη κατά την διάρκεια της ανέγερσης του κτιρίου αποκαλύπτοντας αρχαία συνοικία των Αθηνών. Αυτό το επίπεδο του κτιρίου, συνδέει την ζωή των απλών καθημερινών ανθρώπων της αρχαίας Αθήνας, με τα ιερά τους που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το Μουσείο.

Προχωρώντας στο ισόγειο, αριστερά και δεξιά θα εκτίθενται ευρήματα από τις πλαγιές της Ακρόπολης, δηλαδή από το ιερό των Νυμφών, το θέατρο του Διονύσου, το ιερό του Πανός και άλλα γλυπτά διαφόρων περιόδων.

Στις ράμπες και στον πρώτο όροφο, θα εκτεθούν οι Καρυάτιδες και αρχαϊκά γλυπτά, στον δεύτερο όροφο θα βρίσκεται η καφετέρια και το εστιατόριο το Μουσείου και στον τρίτο όροφο, τα γλυπτά του Παρθενώνα. Εξωτερικά, η γυάλινη όψη είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή στο επίπεδο του τρίτου ορόφου όπου με το φως της ημέρας, ανακλάται ο ιερός βράχος της Ακρόπολης και ο Παρθενώνας, σηματοδοτώντας τον περίπατο επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Τέλος, το παλιό μουσείο της Ακρόπολης πάνω στον βράχο, θα αξιοποιηθεί μουσειακά με υλικό διαφωτιστικό για τον επισκέπτη, όπως γκραβούρες περιηγητών του 16ου και 17 ου αιώνα, ιστορικό από τις ανασκαφές της Ακρόπολης, φωτογραφίες μπρούτζινων και χάλκινων αγαλμάτων που βρίσκονταν στην Ακρόπολη και έγιναν γνωστά από αντίγραφά τους κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ

Η προδοσία του Ιούδα


Ήξερε ο Ιησούς ότι ο Ιούδας επρόκειτο να τον προδώσει;
Αν ναι, τότε γιατί τον έκανε μαθητή του;
Ενέργησε ο Ιούδας υπακούοντας τις εντολές του Ιησού, όταν τον παρέδωσε στις ιουδαϊκές αρχές; Και πού βρίσκεται η διαχωριστική γραμμή μεταξύ του θεϊκού σχεδίου και μιας πράξης προερχόμενης από την ελεύθερη βούληση του ανθρώπου;
Διάφοροι στοχαστές έχουν αναζητήσει απαντήσεις για τα παραπάνω ερωτήματα. Η συζήτηση «πήρε φωτιά» μετά την πρόσφατη ανακάλυψη του αποκαλούμενου «Ευαγγελίου του Ιούδα».
Ο σύγχρονος θεολόγος Ilarion Alfeyev, επίσκοπος της Βιέννης και της Αυστρίας, εκθέτει στο κείμενο που ακολουθεί, μία άποψη σχετικά με το ζήτημα της προδοσίας του Ιούδα.

"Οι πρώιμοι Χριστιανοί συγγραφείς ήταν ενήμεροι για το Ευαγγέλιο του Ιούδα. Ένας από αυτούς, ο Ειρηναίος της Λυών, του οποίου σχεδόν όλα τα γραπτά προσανατολίζονται εναντίον του Γνωστικισμού, αναφέρειτο Ευαγγέλιο του Ιούδα στο αντι-γνωστικό του έργο «AdversusHaereses» (εναντίον των αιρέσεων), το οποίο συνέγραψε περί το 180μ.Χ. Συγκεκριμένα αναφέρεται στους Καϊνίτες, μια υποτιθέμενη σέκτα του Γνωστικισμού. Γράφει ότι οι Καϊνίτες διακήρυσσαν ότι ο Ιούδας ο προδότης γνώριζε την αλήθεια, όπως κανένας άλλος δεν τη γνώριζε και ότι εκπλήρωσε το μυστήριο της προδοσίας. Κατά την άποψή του, όλα τα πράγματα, γήινα και ουράνια, έπεσαν έτσι σε σύγχυση. Οι Καϊνίτες κατασκεύασαν μια μυθοπλασία, την οποία αποκάλεσαν το «Ευαγγέλιο του Ιούδα».

Η πρόσφατη ανακάλυψη του χειρόγραφου έρχεται σε συμφωνία με τις πληροφορίες που αφορούν την γνωστική του καταγωγή. Είναι σχετικά δύσκολο να ανακατασκευαστεί η θέση του συγγραφέα σχετικά με το ρόλο του Ιούδα στην προδοσία του Ιησού, επειδή το χειρόγραφο δεν έχει μεταχειριστεί σχολαστικά τις τελευταίες δεκαετίες: κάποιες σελίδεςτου έχουν χαθεί και το κείμενο, σήμερα σε πάνω από χίλια κομμάτια και θραύσματα, θεωρείται ότι είναι λιγότερο από τα τρία τέταρτα του συνολικού κειμένου. Κρίνοντας από τα θραύσματα στην καθαρή τους κατάσταση, είναι φανερό ότι ο συγγραφέας έβλεπε τον Ιούδα ως τον ευνοούμενο μαθητή του Ιησού, ο οποίος εκμυστηρεύεται στον Ιούδα τα «Μυστήρια του Βασιλείου». Σύμφωνα με το ευαγγέλιο αυτό, ο Ιούδας δρούσε κάτω από τις εντολές του ίδιου του Ιησού.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου αιώνα μ.Χ., διάφορες ημι-χριστιανικές και μη χριστιανικές ομάδες συνέθεσαν κείμενα τα οποία αόριστα αποκαλούνταν ως «Νέα Απόκρυφη Διαθήκη», συνήθως -αλλά όχι πάντα - κάτω από τα ονόματα αποστόλων, πατριαρχών, ή άλλων προσώπων που αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη, στην Καινή Διαθήκη, ή σε παλαιότερα κείμενα της ιουδαϊκής απόκρυφης λογοτεχνίας. Το Ευαγγέλιο του Ιούδα είναι ένα από αυτά τα κείμενα και έτσι περιγράφεται από τις δύο μοναδικές αναφορές του στην αρχαιότητα.Όσον αφορά την ιδέα ότι ο άνθρωπος είναι ένα δημιούργημα που του δόθηκε ελεύθερη βούληση, αυτή έλειπε από τα πιστεύω πολλών γνωστικών ομάδων εκείνο τον καιρό. Ο άνθρωπος περισσότερο θεωρούνταν ως ένα παιχνίδι χειριζόμενο από τις δυνάμεις του καλού ή του κακού. Κανένα γνωστικό δόγμα δεν ερμήνευσε την προσωπικότητα του Ιησού Χριστού ως ένα εστιακό σημείο. Οι Γνωστικοί χρησιμοποιούσαν μόνο επιλεγμένα συστατικά στοιχεία από τις διδασκαλίες Του για τους δικούς τους σκοπούς, οι οποίοι αντανακλώνταν στις φαντασμαγορικές τους συντάξεις. Όπως πολλές εργασίες των Γνωστικών, το Ευαγγέλιο του Ιούδα ισχυρίζεται ότι αποτελεί μια μυστική αφήγηση, συγκεκριμένα «η μυστική αφήγηση της αποκάλυψης ότι ο Ιησούς είχε συνεννοηθεί με τον Ιούδα τον Ισκαριώτη».

Η απεικόνιση του Ιούδα να ενεργεί κάτω από οδηγίες του Ιησού όταν τον πρόδιδε, αντιστοιχεί ξεκάθαρα στις γνωστικές διδασκαλίες σχετικά με το καλό και το κακό, που περιγράφονται ως δύο ίσες δυνάμεις που κυβερνούν το σύμπαν.
Ωστόσο, αυτό δεν ανταποκρίνεται στις διδασκαλίες της Εκκλησίας, η οποία επιμένει ότι κάθε άτομο είναι πλήρως υπεύθυνο για τις πράξεις του και κανένας δεν είναι εξαρχής προορισμένος να διαπράξει αμαρτίες.

Σύμφωνα με τις Χριστιανικές διδασκαλίες, υπάρχει ένα μυστικιστικό παράδοξο μεταξύ της πανσοφίας του Θεού και της προσωπικής ελευθερίας του ατόμου. Από τη μία πλευρά ο Θεός γνωρίζει από πριν για τις αμαρτίες που διαπράττει κάποιο συγκεκριμένο άτομο. Από την άλλη πλευρά, η παντογνωσία και πανσοφία του Θεού δε μπορεί να δικαιολογήσει καμία κακή πράξη.

Ο σεβασμιότατος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, (675-749 μ.Χ.) γράφει: «Θα έπρεπε να είναι γνωστό ότι ο Θεός είναι ενήμερος για όλα τα πράγματα εκ των προτέρων. Ωστόσο δεν τα προκαθορίζει όλα, γιατί είναι ενήμερος για τα πράγματα που μπορούμε να χειριστούμε με τις δικές μας δυνάμεις, αλλά δεν τα προκαθορίζει. Εύχεται να μη συμβεί τίποτε το φαύλο, κι όμως δεν υποχρεώνει κανέναν να είναι ηθικός άνθρωπος.»

Ο Ιούδας δεν ήταν προδιαγεγραμμένο να διαπράξει μια προδοσία. Όταν ο Ιησούς Χριστός τον επέλεξε ως έναν από τους δώδεκα μαθητές του,δεν ξεχώρισε τον Ιούδα από αυτούς με σκοπό να τον προδώσει. Ο Ιούδας επιλέχθηκε από Αυτόν για να αναγγείλει το Ευαγγέλιο. Ο Ιούδας δεν στερούνταν κάποιο από τα δώρα που είχαν οι άλλοι απόστολοι. Μαζί με τους άλλους αποστόλους, παρευρέθηκε στο Μυστικό Δείπνο. Όπως οι άλλοι απόστολοι έλαβε το σώμα και το αίμα του Χριστού, που ενσωμάτωνε το Θεό. Αλλά ο Ιούδας σχεδίαζε μια προδοσία όσο οι άλλοι απόστολοι παρακολουθούσαν τα λόγια του Σωτήρα.

Κανένας δεν εξανάγκασε τον Ιούδα να προδώσει τον Ιησού, αυτός αυτόβουλα επέλεξε να τον προδώσει. Τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Ιούδα «αυτό που έχεις να κάνεις, κάνε το γρήγορα» (Ιωάννης 13:27)δεν ήταν ούτε μια άμεση εντολή στον Ιούδα, ούτε ένα σημάδι για να«κυλήσει ο τροχός». Τα λόγια θα μπορούσαν να είναι μια ένδειξη ότι ο Ιησούς γνώριζε αυτό που ο Ιούδας μυστικά σχεδίαζε. Τα λόγια θα μπορούσαν να σταματήσουν τον Ιούδα την τελευταία στιγμή. Αλλά το σχέδιο της προδοσίας ήταν στέρεα καλλιεργημένο στην καρδιά του Ιούδα εκείνη την ώρα και ούτε τα λόγια του Σωτήρα δεν κατάφεραν να τον σταματήσουν.

Ο Ιησούς είπε στους μαθητές του: «Αλίμονο στον κόσμο για τα σκάνδαλα, διότι αυτά θα έλθουν. Αλίμονο όμως στον άνθρωπο εκείνον,από τον οποίο τα σκάνδαλα θα προέλθουν!» (Ματθαίος 18:7). Πρώτα και κύρια, αυτά τα λόγια σχετίζονταν με τον Ιούδα τον Προδότη.

Ο Ιησούς Χριστός εθελοντικά επέλεξε να υποφέρει έτσι ώστε ολόκληρηη ανθρωπότητα να λυτρωθεί από το θάνατο στο θνητό της σώμα. Και όμως ο Ιούδας δεν είχε καμία σχέση με την πράξη της σωτηρίας και της απελευθέρωσης από τη δύναμη της αμαρτίας όσον αφορά την ανθρωπότητα. Η σωτηρία και η λύτρωση θα ερχόντουσαν ακόμη και αν οΙούδας δεν έπαιζε το ρόλο που έπαιξε, γιατί μια πράξη προδοσίας δενήταν απαραίτητη για να υποκινήσει μια σειρά γεγονότων πουουσιαστικά οδήγησαν την ανθρωπότητα στη σωτηρία. Η Εκκλησία αντιμετωπίζει τον Ιούδα ως τον άνθρωπο που πέρασε το κατώφλι, αυτό που δε θα έπρεπε κανείς να διαβεί, ανεξάρτητα από τις συνθήκες ή το οικονομικό όφελος. Το να διαβείς το κατώφλι επιφέρει ανάθεμα και αιώνιο θάνατο".

Μετάφραση - Απόδοση - Σχολιασμός: esoterica.gr
Πηγή : www.pathfinder.gr

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

The Beatles Yellow Submarine (movie)

Κανονίστε να σας ξεφύγουν..!


Ουάσινγκτον

Ακούγεται σαν σενάριο από φτηνή ταινία επιστημονικής φαντασίας: μικροοργανισμοί που εκτοξεύτηκαν στο Διάστημα επιστρέφουν δυνατότεροι και πιο επικίνδυνοι. Αυτό ακριβώς συνέβη σε καλλιέργειες σαλμονέλλας που ταξίδεψαν με το διαστημικό λεωφορείο -το βακτήριο επέστρεψε τρεις φορές πιο θανατηφόρο.

Η έρευνα θα μπορούσε να αποδώσει νέα στοιχεία για την καταπολέμηση ασθενειών, έχει όμως μεγάλη σημασία και για το μέλλον των διαστημικών αποστολών.

«Όπου και να πάμε, κάτω από τους ωκεανούς ή σε τροχιά γύρω από τη Γη, τα μικρόβια θα έρχονται μαζί μας, και είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς πρόκειται να αλλάξουν» σχολιάζουν η μικροβιολόγος Σέριλ Νίκερσον, επικεφαλής της ομάδας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Οι ερευνητέςτοποθέτησαν ίδια στελέχη σαλμονέλας -συχνή αιτία σοβαρής γαστρεντερίτιδας- μέσα σε δοκιμαστικούς σωλήνες, προκειμένου να μελετήσουν την επίδραση της μικροβαρύτητας στα παθογόνα μικρόβια. Ένας σωλήνας ταξίδεψε με το Atlantis το Σεπτέμβριο του 2006, ενώ ένας δεύτερος έμεινες στη Γη σε πανομοιότυπες συνθήκες, με εξαίρεση τη δύναμη της βαρύτητας.

Όταν το διαστημικό λεωφορείο επέστρεψε, οι ερευνητές χορήγησαν τα βακτήρια σε ποντίκια. Έπειτα από 25 ημέρες, η γήινη σαλμονέλα είχε σκοτώσει το 60% των πειραματόζωων, ενώ το διαστημικό μικρόβιο είχε σκοτώσει το 90%.

Στην περίπτωση της σαλμονέλας που είχε καλλιεργηθεί σε τροχιά, η θανατηφόρος δόση ήταν τρεις φορές μικρότερη, αναφέρουν οι μικροβιολόγοι στο Proceedings of the National Academy of Science.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι η παραμονή σε τροχιά επηρέασε την έκφραση (λειτουργία) συνολικά 167 γονιδίων. Ωστόσο, το πώς αυξήθηκε η παθογένεια παραμένει ακόμα ασαφές.

Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι το φαινόμενο έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας η δύναμη που ασκεί το περιβάλλον υγρό στην επιφάνεια των κυττάρων είναι μειωμένη.

Παλαιότερα πειράματα στη Γη είχαν δείξει ότι η μείωση της δύναμης αυτής όντως αυξάνει την παθογένεια, ανπαραμένει άγνωστο το γιατί.

Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να εξασφαλίσουν χώρο για νέα πειράματα σε αποστολή του διαστημικού λεωφορείου το 2008.

Πηγή : www.in.gr

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2007

Βάλτο αγόρι μου..!


Μετά την ανακοίνωση της Electronic Arts σχετικά με την προσθήκη ομάδων της FIBA στο επερχόμενο NBA Live 08, ήρθαν σήμερα και οι πρώτες εικόνες από την εμφάνιση της εθνικής Ελλάδος μέσα στο παιχνίδι της ΕΑ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της μακρόχρονης σειράς, εκτός από τις "κλασικές" ομάδες του NBA οι παίκτες θα έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν μέσα από οκτώ εθνικές ομάδες που αγωνίζονται στις παγκόσμιες διοργανώσεις της FIBA και ως εκ τούτου, από το παιχνίδι δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η δευτεραθλήτρια κόσμου Ελλάς.

Σύμφωνα με την ΕΑ, η μεγαλύτερη εκδότρια videogames εργάστηκε στενά με τη FIBA και κατά συνέπεια το NBA Live 08 θα περιέχει όλους τους πραγματικούς παίκτες, τις εμφανίσεις των εθνικών ομάδων και τα επίσημα στατιστικά.

Οι εθνικές ομάδες θα μπορούν να επιλεχθούν μέσα από το Play Now mode, αλλά και μέσα από το εντελώς νέο FIBA World Championship mode. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι υπόλοιπες επτά ομάδες της FIBA είναι οι: Ισπανία, Αμερική, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Αργεντινή και Κίνα.

Μάριος Θεοτοκάς

Πηγή: www.gameover.gr / www.pathfinder.gr

Η οικονομία της Αγελάδας..!


Λοιπόν… έχουμε παγκόσμια οικονομία και από χώρα σε χώρα ξεχωρίζει. Από την μακρινή Ελλάδα… έως την κοντινή Κίνα.

Ας κάνουμε αυτό λοιπόν ένα ταξίδι ανά τον κόσμο και ας απολαύσουμε πως δύο αγελάδες μπορούν να ταράξουν τα νερά της Παγκόσμιας οικονομίας.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες και δίνεις τη μία στο γείτονά σου

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου δίνει λίγο γάλα

ΦΑΣΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου πουλά λίγο γάλα

ΝΑΖΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση τις παίρνει και σε σκοτώνει κιόλας

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες , η κυβέρνηση παίρνει και τις 2, σκοτώνει τη μία, αρμέγει την άλλη και στο τέλος πετά το γάλα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, πουλάς τη μία, αγοράζεις ένα ταύρο, πολλαπλασιάζεις το κοπάδι και η οικονομία αναπτύσσεται ομαλά. Στη συνέχεια, πουλάς όλο το κοπάδι, γίνεσαι εισοδηματίας και ζεις καλύτερα.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες, πουλάς τη μία και αναγκάζεις την άλλη να παράγει το γάλα που αντιστοιχεί σε 4 αγελάδες. Αργότερα, προσλαμβάνεις έναν εμπειρογνώμονα για να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους η αγελάδα έπεσε νεκρή.

ΓΑΛΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες και απεργείς επειδή θέλεις 3.

ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να έχουν το 1/10 του μεγέθους τους και να παράγουν 20 φορές περισσότερο γάλα. Μετά σχεδιάζεις ένα έξυπνο καρτούν, το ονομάζεις COWKEMON και το πουλάς σε όλο τον κόσμο.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να ζουν 100 χρόνια, να τρώνε μία φορά το μήνα και να αυτοαρμέγονται.

ΙΤΑΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις δύο αγελάδες αλλά δεν ξέρεις που είναι, έτσι κάνεις διάλειμμα για φαγητό.

ΡΩΣΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις δύο αγελάδες, τις μετράς και μαθαίνεις ότι στην πραγματικότητα έχεις 5. Τις ξαναμετράς και μαθαίνεις ότι έχεις 42. Την Τρίτη φορά μαθαίνεις ότι έχεις δύο ξανά. Μετά σταματάς να μετράς και ανοίγεις ακόμη ένα μπουκάλι βότκα.

ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις δύο αγελάδες, 300 ανθρώπους να τις αρμέγουν, ισχυρίζεσαι ότι εξασφαλίζεις πλήρη απασχόληση και υψηλή παραγωγικότητα και συλλαμβάνεις τον δημοσιογράφο που ανακοινώνει τους παραπάνω αριθμούς.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις δύο αγελάδες, τις πουλάς όσο-όσο, με τα λίγα χρήματα που σου δίνουν δίνεις προκαταβολή για να πάρεις αυτοκίνητο, το οποίο αποπληρώνεις σε 7.083 δόσεις.

ΙΝΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις δύο αγελάδες και απλά τις λατρεύεις ( είναι ιερό ζώο στην Ινδία)

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις δύο αγελάδες και είναι και οι δύο τρελές

Πηγή : www.neo.gr

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2007

YMCA Θυμάστε..?

Άμα ξεμπερδέψουμε με τα δάση θα περιλάβουμε τη Θάλασσα..!


Σύμφωνα με τις δηλώσεις ενός Αμερικανού επιστήμονα, η καύση του θαλασσινού νερού είναι πλέον πραγματικότητα. Αν και φαντάζει σχεδόν απίθανο, εάν κάτι τέτοιο αποδειχθεί αληθές θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις των τελευταίων ετών.

Όπως αναφέρει ο John Kanzius στην εφημερίδα Pittsburg Post-Gazette, αμέσως μετά από την έκθεση ενός δοκιμαστικού σωλήνα με θαλασσινό νερό σε ραδιοκύματα υψηλής συχνότητας προκλήθηκε καύση του ίδιου του νερού.

Ο Rustum Roy, χημικός από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας δήλωσε στο ίδιο έντυπο ότι επιβεβαίωσε ο ίδιος το φαινόμενο, επαναλαμβάνοντας το πείραμα.


Μια τεράστια προοπτική

«Ασφαλώς υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον,» αναφέρει ο Scott Kable, χημικός από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ στην Αυστραλία. «Η νέα αυτή τεχνική είναι θεωρητικά πιθανή και έχει τεράστιες προοπτικές.

Ωστόσο χωρίς περισσότερες πληροφορίες, ο μηχανισμός και ο ρόλος του άλατος και άλλων ηλεκτρολυτών παραμένει άγνωστος.»

Ο Roy εξηγεί ότι στην ουσία δεν καίγεται το ίδιο το νερό. Σύμφωνα με την καλύτερη εξήγηση που θα μπορούσε να δώσει, η ενέργεια από τα ραδιοκύματα διασπά τους δεσμούς ανάμεσα στα μόρια, απελευθερώνοντας υδρογόνο το οποίο είναι δυνατόν να αναφλεχθεί.

Η θερμοκρασία της φλόγας βρέθηκε γύρω στους 1,650 °C.

Η τυχαία αυτή ανακάλυψη, προέκυψε από κάποια έρευνα που άρχισε να διεξάγει ο Kanzius όταν έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο. Ο Kanzius, ο οποίος είναι συνταξιούχος ιδιοκτήτης σταθμών TV αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τις γνώσεις του έτσι ώστε να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα.

Όπως προέβλεψε, τα σωματίδια θα μετανάστευαν στα καρκινικά κύτταρα και θα δρούσαν ως μια κεραία για την καταστρεπτική θερμότητα που θα παραγόταν από τα ραδιοκύματα. Παρόλα αυτά δεν είναι ακόμα βέβαιος ο τρόπος με τον οποίο θα στόχευε στα καρκινικά κύτταρα μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Εν τούτοις, μετά από αρκετό διάστημα πειραμάτων και παρατηρήσεων, ο Kanzius αποφάσισε να δοκιμάσει την τεχνική για την αφαλάτωση του νερού. Η επακόλουθη εκτόνωση των ραδιοκυμάτων υψηλής συχνότητας προκάλεσε την δημιουργία ενός αερίου από το νερό το οποίο έδειχνε να είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο.
Τα μελλοντικά καύσιμα.


Ο Kanzius σήμερα υπολογίζει ότι η παραπάνω τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην καύση νερού για την παραγωγή ενέργειας. Ωστόσο ακόμα και εάν οι ισχυρισμοί του αποδειχθούν αληθείς, θα πρέπει να ελεγχθεί εάν η ενέργεια που παράγεται θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από την ενέργεια των ραδιοκυμάτων που απαιτείται για την αντίδραση.

Ο Kanzius αποσκοπεί στην κατοχύρωση της μεθόδου ενώ προς το παρόν βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο για μια περισσότερο λεπτομερή εξήγηση του φαινομένου.

Η πιο σημαντική πιθανή εφαρμογή της νέας ανακάλυψης θα ήταν η ασφαλής παραγωγή υδρογόνου. Προς το παρόν, το υδρογόνο παράγεται είτε από αντίδραση φυσικού αερίου και ατμού, η οποία προκαλεί την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα είτε διαχέοντας ηλεκτρικό ρεύμα μέσω νερού.

Το ιδιαίτερα εύφλεκτο αέριο απαιτεί μεταφορά με ειδικά οχήματα, μια ιδιαίτερα επικίνδυνη προοπτική. Ο Kable αναφέρει ότι η ικανότητα της αναπαραγωγής υδρογόνου από το νερό αποτελεί μια εξαιρετικά χρήσιμη και ασφαλή μέθοδο.

Μην ανησυχείτε όμως δεν πρόκειται να πάρει φωτιά ο καφές σας μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων! Ο Kable πιστεύει ότι το σύνολο της ενέργειας που απαιτείται για την διάσπαση των μοριακών δεσμών απέχει αρκετά από την ενέργεια που παράγεται στην φωτιά.

Αυτό σημαίνει ταυτόχρονα ότι οποιαδήποτε πρακτική εφαρμογή της μεθόδου βρίσκεται ακόμα αρκετά μακριά.

Αν και η μέθοδος που ακολουθήθηκε και τα αποτελέσματα της δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό, το θέμα έχει προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον διαδικτυακό κόσμο όπου έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν βίντεο με την αναπαράσταση της τεχνικής, όπως το παρακάτω...



www.cosmosmagazine.com

Πηγή : www.pathfinder.gr

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2007

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2007

Ο καλύτερός μου φίλος (movie)

Ε δεν είμαστε καλά !



Απεργεί ο πρόεδρος, επειδή δεν του μιλάνε οι εργαζόμενοι!

ΑΠΕ
Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2007 12:09

Απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των εργαζομένων της εταιρείας κάνει ο πρόεδρος της S&T DAEWOO Τσόι Πιεονγκ- γίου! H απεργία του Τσόι γίνεται στην καφετερία του εργοστασίου, όπου επί δύο εβδομάδες οι εργαζόμενοι έκαναν καθιστική διαμαρτυρία, την οποία διέκοψαν, αποχωρώντας από τον χώρο όταν μπήκε μέσα ο πρόεδρος.

Πηγή : www.naftemporiki.gr

Τους ήρθε ο ουρανός στο κεφάλι !


Χωρικοί στο νότιο Περού υποστηρίζουν ότι παρουσίασαν περίεργα συμπτώματα όταν ένα μεγάλο, φλεγόμενο αντικείμενο συνετρίβη στο έδαφος και άνοιξε κρατήρα διαμέτρου 30 μέτρων, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Όπως αναφέρει το Reuters, το περασμένο Σάββατο οι κάτοικοι τρόμαξαν από μια πύρινη μπάλα στον ουρανό, για την οποία πολλοί υπέθεσαν ότι ήταν αεροπλάνο σε πορεία πτώσης. Μια μεγάλη έκρηξη ακολούθησε κοντά στο χωριό της περιοχής Ντεσαγουαδέρο, ψηλά στην οροσειρά των Ανδεων.

Ορισμένοι κάτοικοι παραπονέθηκαν για πονοκεφάλους και εμέτους λόγω μιας «παράξενης οσμής», δήλωσε αξιωματούχος των τοπικών υπηρεσιών υγείας στο ραδιοφωνικό σταθμό RPP. Επτά αστυνομικοί που έσπευσαν στπ σημείο επίσης αρρώστησαν και χρειάστηκαν οξυγόνο καθώς μεταφέρονταν στο νοσοκομείο.

«Βραστό νερό έβγαινε από τον κρατήρα και κομμάτια βράχου και αποκαΐδια βρέθηκαν τριγύρω. Οι κάτοικοι είναι πολύ ανήσυχοι», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Τον κρατήρα, βάθους έξι μέτρων, μελετούν τώρα ειδικοί.
Πηγή: www.in.gr

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2007

Έτσι μούρθε..!


Οι εκλογές τελειώσανε και φέρανε μπελάες
πιάστε για κάθε άχρηστο να πούμε μαντινάες.

Και πρώτα τη Κυβέρνηση
που κόλπος να τη πιάσει
που μοναχή της κόντεψε
τις εκλογές να χάσει !

Και λέω ήταν μοναχή
γιατί με το Γιωργάκη,
η αντιπολίτευση έμοιαζε
να λείπει ταξιδάκι.

Αυτός αντί να της κλουθά
κι όλο να της κολλάει
πρώτο του μέλημα ήτονε
να μάθει να μιλάει !


Αφήστε πια το ΚΚΕ
που απ'τη χαρά του εχέστη
και λέου καλοκαιριάτικα
πως ο Χριστός Ανέστη !

Θα πω και για το ΣΥΡΙΖΑ
που είχε επιτυχία
κι εύκολα μπήκε στη Βουλή
και νιώθει ευτυχία.

Τους ψήφους, σας τους έδωσε
των άλλων η αχρηστία
γι αυτό και σεις να δείξετε
σύνεση και σοφία !

Στο τέλος μια μαντινά
στο ΛΑΟΣ θα χαρίσω
εύχομαι απ'τις πράξεις
σας να μην ανησυχήσω !!

Και τα μικρά τα κόμματα
που δεν τα καταφέρα
θα είναι η ελπίδα μας
να δούμε άσπρη μέρα !

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007

Άσε ρε είμαι πτώμα !



Ένας άνδρας που είχε θεωρηθεί νεκρός "ξύπνησε" ενώ οι ιατροδικαστές του έκαναν νεκροτομή

Ένας άνδρας από τη Βενεζουέλα, που είχε θεωρηθεί νεκρός, "ξύπνησε" για να διαπιστώσει ότι όχι μόνο βρισκόταν στο νεκροτομείο αλλά και ότι οι ιατροδικαστές είχαν ξεκινήσει ήδη τη... νεκροτομή του.

"Ξύπνησα επειδή ο πόνος ήταν ανυπόφορος" είπε ο 33χρονος Κάρλος Καμέχο σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Ελ Ουνιβερσάλ".

Ο Καμέχο έπεσε θύμα τροχαίου δυστυχήματος και μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο του Καράκας, καθώς οι γιατροί πίστεψαν ότι είχε πεθάνει. Οι ιατροδικαστές ξεκίνησαν τη νεκροτομή αλλά κατάλαβαν πως κάτι δεν πήγαινε καλά αφού το "πτώμα" αιμορραγούσε. Έτσι, έσπευσαν να του ράψουν την τομή που είχαν κάνει στο πρόσωπό του.

Η τεθλιμμένη χήρα του Καμέχο έφτασε στο νεκροτομείο για να αναγνωρίσει το νεκρό αλλά τον βρήκε σε ένα διάδρομο ολοζώντανο. Ο Καμέχο έδειξε στην εφημερίδα την ουλή που του έκαναν οι ιατροδικαστές καθώς και ένα έγγραφο που διέταζε τη νεκροτομή του.
Ανδρέας Ροδίτης

Ήρθαμε αλλά λείπατε..!


Ακριβώς πριν από 60 χρόνια, ένα ελαφρύ αεροσκάφος πετούσε πάνω από τα όρη Cascade στην Ουάσινγκτον, σε ύψος περίπου 3.000 μέτρων. Ξαφνικά, μία εκτυφλωτική λάμψη φώτισε όλο το αεροσκάφος. Η ορατότητα ήταν καλή και καθώς ο πιλότος Kenneth Arnold εξέτασε τον ουρανό για να βρει την πηγή του φωτός, είδε μία ομάδα από εννέα λαμπερά μεταλλικά αντικείμενα που πετούσαν με ταχύτητα, η οποία σύμφωνα με τους υπολογισμούς του θα πρέπει να ήταν περίπου 2.600 χιλιόμετρα την ώρα (ταχύτητα που είναι περίπου 3 φορές μεγαλύτερη από την μέγιστη ταχύτητα που είχε επιτευχθεί από οποιοδήποτε ταχύ αεροσκάφος εκείνη την εποχή).

Σύντομα, παρόμοιες αναφορές άρχισαν να ξεπηδούν από περιοχές ολόκληρης της Αμερικής. Αυτή δεν ήταν μόνο η πρώτη στον κόσμο μαζική θέαση UFO, αλλά η γέννηση ενός φαινομένου που μέχρι σήμερα προκαλεί μία ασυνήθιστη γοητεία.

Οι στρατιωτικές αρχές εξέδωσαν μία ανακοίνωση στον τύπο η οποία άρχιζε ως εξής: "οι πολλαπλές φήμες που αφορούν ιπτάμενους δίσκους συνάντησαν χθες την πραγματικότητα, όταν ο αξιωματικός της 509ης βομβιστικής ομάδας της 8ης αεροπορικής δύναμης του πολεμικού αεροπορικού πεδίου στο Roswell, στάθηκε αρκετά τυχερός ώστε να θέσει στην κατοχή του έναν δίσκο".

Οι επικεφαλίδες στα πρωτοσέλιδα έγραφαν: "Σύλληψη ιπτάμενου δίσκου από την πολεμική αεροπορία".

Ωστόσο, μόλις 24 ώρες αργότερα, ο στρατός άλλαξε την ιστορία και ισχυρίστηκε ότι το αντικείμενο που στην αρχή νόμισαν ότι αποτελούσε 'ιπτάμενο δίσκο', ήταν στην πραγματικότητα ένα μετεωρολογικό μπαλόνι που συντρίφθηκε σε ένα αγρόκτημα της περιοχής.

Ο μάρτυρας κλειδί ήταν ο σμηναγός Jesse Marcel, ο οποίος είχε μεταβεί στο αγρόκτημα για να ανακτήσει τα συντρίμμια. Περιέγραψε το μεταλλικό αντικείμενο ως έναν πολύ λεπτό δίσκο, που ήταν υπερβολικά σκληρός. Ήταν ελαφρύ σαν ξύλο τύπου 'μπάλσα', αλλά δεν μπορούσε να κοπεί ή να καεί.
Εκπληκτικό νέο

Στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού (2007) βγήκε στην επιφάνεια ένα εκπληκτικό νέο, ικανό να ανατρέψει και να ξαναζωντανέψει το μυστήριο του Roswell.

Ο πλωτάρχης Walter Haut ήταν το 1947 αξιωματικός δημοσίων σχέσεων στην βάση του Roswell και επίσης ήταν ο άνθρωπος που έδωσε στη δημοσιότητα τις πρωτότυπες διαδοχικές δηλώσεις τύπου που ακολούθησαν την πτώση του αντικειμένου, κάτω από τις οδηγίες του διοικητή της βάσης, συνταγματάρχη William Blanchard.



Ο Haut πέθανε τον περασμένο χρόνο, αλλά άφησε μία ένορκη κατάθεση με την εντολή να ανοιχθεί μόνο μετά το θάνατό του. Στα μέσα του καλοκαιριού το κείμενο ανακοινώθηκε και αποκαλύπτει ότι ο ισχυρισμός για το μετεωρολογικό μπαλόνι αποτελούσε μία ιστορία κάλυψης και πως το πραγματικό αντικείμενο ανακτήθηκε από τον στρατό και αποθηκεύτηκε σε ένα υπόστεγο.

Ο Haut περιέγραψε πως δεν είδε μόνο το σκάφος, αλλά και εξωγήινα σώματα. Και δεν αποτελεί τον μοναδικό μάρτυρα του Roswell που αναφέρεται σε σώματα εξωγήινων.

Ένας ντόπιος εργολάβος κηδειών, ισχυριζόταν επί μακρόν ότι έλαβε πρόσκληση από τις αρχές του Roswell λίγο μετά την συντριβή και του ζητήθηκε να τους προμηθεύσει με έναν αριθμό νεκρικών κασών σε παιδικό μέγεθος. Όταν έφτασε στη βάση πληροφορήθηκε από μία νοσοκόμα (που αργότερα εξαφανίσθηκε) ότι είχε πέσει ένας ιπτάμενος δίσκος και πως είχαν βρεθεί μικρόσωμοι ανθρωποειδείς εξωγήινοι.

Ο Haut ωστόσο, είναι ο μοναδικός από τους αυθεντικά εμπλεκόμενους στην υπόθεση, που ισχυρίζεται ότι είδε με τα μάτια του τα εξωγήινα σώματα.
Συντρίμμια από UFO προς εξέταση

Η κατάθεση του Haut αναφέρεται σε μία υψηλόβαθμη συνάντηση στην οποία είχε λάβει μέρος μαζί με τον διοικητή της βάσης William Blanchard και τον διοικητή της 8ης πολεμικής αεροπορικής δύναμης, τον πτέραρχο Roger Ramey. Καταθέτει ότι σ΄ αυτήν τη συνάντηση υπήρχαν κομμάτια από τα συντρίμμια που μπορούσαν να τα αγγίξουν και να τα εξετάσουν οι παρευρισκόμενοι, αλλά κανένας από αυτούς δεν κατόρθωσε να αναγνωρίσει από τι υλικό ήταν κατασκευασμένα.

Αναφέρει ότι οι ανακοινώσεις στον τύπο έγιναν επειδή οι ντόπιοι γνώριζαν ήδη την περιοχή της συντριβής, αλλά στην πραγματικότητα υπήρχε μία δεύτερη περιοχή, όπου είχαν πέσει πολλά περισσότερα θραύσματα.
Το σχέδιο είχε ως στόχο, να αποπροσανατολίσει το ενδιαφέρον του κοινού και να το απομακρύνει από την ουσιαστική περιοχή των συντριμμιών, κατευθύνοντάς τους στην ήδη γνωστή περιοχή που είχε ανακαλυφθεί από έναν αγρότη.
Η επιχείρηση καθαρισμού

Ο Haut αναφέρθηκε επίσης σε μία επιχείρηση καθαρισμού, όπου για μήνες μετά την συντριβή, στρατιωτικό προσωπικό είχε σπεύσει στις δύο περιοχές όπου υπήρχαν τα συντρίμμια και έψαχναν για οποιοδήποτε υπόλειμμα για να το συλλέξουν και να το απομακρύνουν, σβήνοντας έτσι κάθε ίχνος σχετικά με το ότι κάτι ασυνήθιστο είχε συμβεί εκεί. Αυτό δένει με ισχυρισμούς που έγιναν από ντόπιους, ότι διάφορα κομμάτια που είχαν πάρει ως σουβενίρ αρπάχθηκαν από τον στρατό.

Ο Haut λέει στη συνέχεια πως ο συνταγματάρχης Blanchard τον πήγε στο 'κτίριο 84' ένα από τα υπόστεγα του Roswell και του έδειξε το ίδιο το αεροσκάφος. Περιγράφει ένα αυγοειδές μεταλλικό αντικείμενο, με μήκος 3,6 ως 4,5 μέτρα και φάρδος περίπου 1,8 μέτρα. Αναφέρει ότι δεν είδε παράθυρα, φτερά, ουρά, τροχούς προσγείωσης ή οποιαδήποτε άλλη προεξοχή.
Ο Haut είδε τα σώματα των εξωγήινων

Αναφέρει ότι είδε δύο σώματα στο πάτωμα, που ήταν καλυμμένα με λινάτσα. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του είχαν ύψος περίπου 1,2 μέτρα με δυσανάλογα μεγάλα κεφάλια.

Στο τέλος της κατάθεσης ο Haut καταλήγει: "Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό που προσωπικά παρατήρησα αποτελούσε ενός είδους σκάφος και το πλήρωμά του, που προήλθαν από το διάστημα".

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον σχετικά με τον Walter Haut είναι πως στις πολυάριθμες συνεντεύξεις που έδωσε πριν από το θάνατό του, υποτιμούσε το ρόλο του στην υπόθεση και δεν είχε προβεί σε τέτοιους ισχυρισμούς. Εάν αποζητούσε τη δημοσιότητα, θα είχε αναφερθεί στο σκάφος και στα σώματα.

Φοβόταν μήπως ρεζιλευτεί, ή αποτελεί η κατάθεσή του μία επιθανάτια εξομολόγηση από κάποιον που συμμετείχε στην συγκάλυψη μιας υπόθεσης, αλλά που στο τέλος αποφάσισε να πει την αλήθεια;
Η ιστορία συγκάλυψης με το μετεωρολογικό μπαλόνι

Η αμερικανική κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με μεγάλη πίεση σχετικά με το Roswell τη δεκαετία του 90. Τον Ιούλιο του 1994 το γραφείο γραμματείας της αεροπορίας δημοσίευσε μία αναφορά, 'Η αναφορά Roswell: Γεγονότα εναντίον φαντασίας στην έρημο του Νέου Μεξικού'.

Η αναφορά κατέληξε στο ότι το συμβάν του Roswell συνδέεται με ένα σχέδιο με το όνομα 'Project Mogul', ένα έργο μεγάλης μυστικότητας που χρησιμοποιεί μπαλόνια σε μεγάλο ύψος, τα οποία φέρουν αισθητήρες ανίχνευσης στις ψηλότερες ατμοσφαιρικές ζώνες, παρακολουθώντας τα αποτελέσματα από πυρηνικές δοκιμές των Ρώσων. Οι δηλώσεις που αφορούσαν την συντριβή μετεωρολογικού μπαλονιού αποτελούσαν μία ιστορία συγκάλυψης, όπως παραδέχτηκαν, αλλά όχι για να καλυφθεί κάποια υποτιθέμενη αλήθεια που αφορούσε εξωγήινους.

Μία δεύτερη αναφορά της αμερικανικής αεροπορίας συμπλήρωσε ότι οι ισχυρισμοί για θεάσεις σωμάτων που άνηκαν σε εξωγήινους, προήλθαν από ανθρώπους που είχαν δει ομοιώματα που χρησιμοποιήθηκαν για crash test και που είχαν πεταχτεί από τα εν λόγω μπαλόνια.

Υπάρχουν βέβαια πολλοί, που αμφισβητούν την αλήθεια της μαρτυρίας του Haut. Ούτως ή άλλως, όσο εντυπωσιακή κι αν φαίνεται, δεν αποτελεί παρά μία ιστορία. Όχι όμως και μία απόδειξη. Αλλά ακόμα και σ' αυτήν την περίπτωση, μετά από 60 χρόνια, το μυστήριο ακόμα κρατεί...

Μετάφραση - Απόδοση - Σχολιασμός: ESOTERICA.gr

Πηγή: www.pathfinder.gr

Ποιός είναι, επιτέλους, αυτός ο Μέρφυ;


Ό,τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά. Αν αφεθούν στην τύχη τους, τα πράγματα έχουν την τάση να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Αν κάτι πάει στραβά, θα πάει στραβά τη χειρότερη δυνατή στιγμή. Φράσεις σαν αυτές χρησιμοποιούνται καθημερινά, σε αμέτρητες παραλλαγές, από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι αποδίδουν κάθε έκφανση της ατυχίας στον πασίγνωστο, πλέον, νόμο του Μέρφυ. Πόσοι, όμως, μπορούν να απαντήσουν μετά βεβαιότητας στην ερώτηση ποιος είναι, αλήθεια, αυτός ο Μέρφυ, στον οποίο αποδίδεται το ευρύτατα διαδεδομένο αξίωμα;

Θύμα του ίδιου του του… νόμου, ο ταγματάρχης Edward A. Murphy Junior παρεξηγήθηκε, παραφράστηκε και εν τέλει καταδικάστηκε σε αφάνεια από την Ιστορία, που κράτησε το αξίωμά του και ξέχασε τον ίδιο. Βοήθησαν, βέβαια, και οι συγκυρίες. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Γεννημένος στον Παναμά το 1917, ο Edward Murphy αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ το 1940, και στη συνέχεια πήρε το βαθμό του ταγματάρχη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξήχθησαν στην Ινδία και την Κίνα. Με το τέλος του πολέμου, φοίτησε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Αμερικανικής Αεροπορίας, και πήρε μέρος στα λεγόμενα πειράματα rocket sled. Κάπου εκεί άρχισε η ιστορία που, υπό κανονικές συνθήκες, θα τον είχε κάνει διάσημο.

Το rocket sled ήταν μία πλατφόρμα, η χρήση της οποίας ήταν ευρέως διαδεδομένη στα πειράματα της εποχής, και η οποία κινούταν πάνω σε σιδηροδρομικές ράγες, ωθούμενη από ρουκέτες, χάρη στις οποίες επιτυγχανόταν η υψηλή ταχύτητα. Το πείραμα που στάθηκε η αφορμή για την πρώτη διατύπωση του νόμου του Μέρφυ πραγματοποιήθηκε στη Βάση Edwards των Ηνωμένων Πολιτειών, χρησιμοποιούσε ένα rocket sled γνωστό ως Gee Whiz και μετρούσε την ανοχή του ανθρώπινου σώματος στις δυνάμεις που αναπτύσσονται κατά την απότομη επιβράδυνση.

Η φράση ”αν υπάρχουν δύο ή περισσότεροι τρόποι να γίνει κάτι, και κάποιος από αυτούς οδηγεί στην καταστροφή, τότε κάποιος θα το κάνει με αυτόν τον τρόπο”, η οποία αποτελεί την αυθεντική εκδοχή του νόμου του Μέρφυ, διατυπώθηκε από τον ταγματάρχη όταν οι αισθητήρες που ο ίδιος είχε κατασκευάσει για να μετρήσουν το σύνολο της δύναμης G που θα αναπτυσσόταν στο Gee Whiz τοποθετήθηκαν ανάποδα στο σύνολό τους, με αποτέλεσμα να καταγράψουν μηδενικά ποσά.
Ο σμηναγός John Paul Stapp, γνωστός και ως ”ο ταχύτερος άνθρωπος του κόσμου” ή απλά ο άνθρωπος που βρισκόταν πάνω στο Gee Whiz καθ’ όλη τη διάρκεια των πειραμάτων, απέδωσε τη φράση ως ”Νόμο του Μέρφυ” κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε αργότερα. Όταν ρωτήθηκε πώς αποφεύχθηκαν τα ατυχήματα στη Βάση Edwards, ο Stapp απάντησε πως καθ’ όλη τη διάρκεια των πειραμάτων όλοι οι εμπλεκόμενοι έλαβαν υπ’ όψιν το ”Νόμο του Μέρφυ”, προσπαθώντας να αποκλείσουν όλες τις πιθανές επιπλοκές.

Εξαιτίας αυτού του συμβάντος, αλλά και του γεγονότος ότι ο Edward Murphy αποτέλεσε ουσιαστικά μέρος της επιχείρησης MX981 –όπως ήταν επίσης γνωστά τα πειράματα με το Gee Whiz– μόνο για μία ημέρα, αφού εκείνη την περίοδο συμμετείχε σε άλλες επιχειρήσεις, ο ”νόμος” αποδίδεται συχνότερα στον Stapp.

Όταν το αξίωμα άρχισε να διαδίδεται, να χρησιμοποιείται σε διαφημιστικές καμπάνιες και να τυπώνεται σε βιβλία ο Edward Murphy επιχείρησε, χωρίς αποτέλεσμα, να διεκδικήσει τα πνευματικά δικαιώματα του νόμου. Κατηγόρησε, μάλιστα, τον Stapp και το συνεργάτη του, George Nichols, ότι αποκόμιζαν κέρδος σε βάρος του.

Και η ίδια η παράφραση του ”νόμου”, που σήμερα χρησιμοποιείται κατά βάση χιουμοριστικά για να εκφράσει την κακοτυχία εν γένει –”ό,τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά”– δυσαρεστούσε τον ταγματάρχη, ο οποίος, σύμφωνα με το γιο του, Robert Murphy, έβρισκε τις παραλλαγές του νόμου γελοίες, καθώς πίστευε ότι η δικιά του φράση αποτελούσε βασική αρχή για το σχεδιασμό του αμυντικού εξοπλισμού, η οποία υπαγόρευε τη θεώρηση των χειρότερων πιθανών συνεπειών και την προσπάθεια αντιμετώπισής τους, έπεσε, όμως, θύμα του νόμου του, προσπαθώντας να πείσει τον κόσμο να τον πάρει στα σοβαρά.

Προσπαθώντας να αποκαταστήσει τη φήμη του ταγματάρχη, ο Nick T. Spark έγραψε ένα άρθρο με τίτλο ”Γιατί ό,τι ξέρετε για το Νόμο του Μέρφυ είναι λάθος” (*) το οποίο επέκτεινε αργότερα στο βιβλίο ”Ιστορία του Νόμου του Μέρφυ”. Μην μπορώντας να συμπεριλάβει την άποψη του ίδιου του Murphy, ο οποίος πέθανε το 1990, ο Spark δημοσιεύει τις απόψεις των υπολοίπων εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένου και του γιου του ταγματάρχη, για να καταλήξει τελικά στο συμπέρασμα ότι ”η ιστορία γράφεται από τους νικητές –ή, ακόμα καλύτερα, από τους επιζήσαντες”. Αυτός ίσως να είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Edward Murphy έμεινε τελικά εκτός του hall of fame της ιστορίας.

Ηρώ Κουνάδη

Πηγή : www.in2life.gr

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2007

Πάρτε βαθιά ανάσα..!


Η κυβέρνηση του Τουβαλού, ενός μικρού νησιωτικού κράτους στον Ειρηνικό, κάλεσε την Πέμπτη την ανθρωπότητα να κινητοποιηθεί κατά της κλιματικής αλλαγής, η οποία προβλέπεται να βυθίσει το σύμπλεγμα τις επόμενες δεκαετίες. Περιβαλλοντικοί πρόσφυγες αναμένεται να γίνουν οι κάτοικοί του.

Το αρχιπέλαγος του Τουβαλού, ένα συγκρότημα από ατόλες και υφάλους με πληθυσμό περίπου 10.000 ανθρώπων, βρίσκεται μόλις δύο μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αν ο σημερινός ρυθμός ανόδου της στάθμης των υδάτων διατηρηθεί, το Τουβαλού θα εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 30 έως 50 χρόνια.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η στιγμή δεν θα έλθει ποτέ. Η εναλλακτική λύση είναι να γίνουμε ψάρια και να ζούμε κάτω από το νερό» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ταβάου Τέιι στο περιθώριο διάσκεψης για το Περιβάλλον στη Σεούλ.

Όπως δήλωσε ο Τέιι, η Νέα Ζηλανδία φαίνεται διατεθειμένη να δεχθεί στο έδαφός της τους κατοίκους του, από τους οποίους 2.000 έχουν ήδη μεταναστεύσει εκεί. Η Αυστραλία, η έτερη μεγάλη οικονομία της περιοχής, έχει δώσει μόνον ασαφείς διαβεβαιώσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΗΕ, η στάθμη των ωκεανών θα ανέβει έως το τέλος του αιώνα κατά 18 έως 59 εκατοστά, σε σχέση με το 1990, αν και η άνοδος θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, σε περίπτωση που λιώσει το κάλυμμα πάγου στην Ανταρκτική και τη Γροιλανδία.

Πηγή : www.in.gr

Διαβάστε ακόμη : Ο Παράδεισος βυθίζεται

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

Διακομματικό Σλόγκαν !

Και γαία πυρί μιχθήτω: Η λέξη γαία είναι ποιητικός τύπος της λέξης γη. Πυρί είναι η δοτική του ουδετέρου το πυρ, που σημαίνει φωτιά. Μιχθήτω είναι το γ' πρόσωπο της προστακτικής Αορίστου του ρήματος μίγνυμαι και σημαίνει ας αναμιχθεί. Κατά λέξη, η φράση και γαία πυρί μιχθήτω σημαίνει και ας ανακατευθεί το χώμα με τη φωτιά και ας καεί η χώρα. Χρησιμοποιούμε τη φράση για να δηλώσουμε την απόλυτη αδιαφορία μας για τις όποιες συνέπειες μιας πράξης μας.

Κι αν σου κάτσει..?



The End - video powered by Metacafe

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2007

Μεταναστεύω...



Ο διοικητής κεντρικής ρωσικής επαρχίας προέτρεψε τα ζευγάρια να μην πάνε σήμερα στη δουλειά για να μείνουν στο σπίτι κάνοντας σεξ

Ο διοικητής κεντρικής ρωσικής επαρχίας προέτρεψε τα ζευγάρια να μην πάνε σήμερα στη δουλειά για να μείνουν στο σπίτι κάνοντας σεξ. Κι αν η γυναίκα γεννήσει ακριβώς ύστερα από εννιά μήνες, στην εθνική γιορτή της Ρωσίας στις 12 Ιουνίου θα έχει και βραβείο.

Ο Σεργκέι Μοροζόφ, κυβερνήτης της περιοχής ζήτησε από τους εργαζόμενους να συμβάλουν στην εκστρατεία του Κρεμλίνου για αύξηση των γεννήσεων, δίνοντας ρεπό σήμερα στα ζευγάρια προκειμένου να έχουν όλη την ημέρα μπροστά τους για τεκνοποίηση.

Η Ρωσία θέλει ν’ ανατρέψει την τάση μείωσης του πληθυσμού της που ανέρχεται σε 700.000 κάθε χρόνο, καθώς ο αριθμός των γεννήσεων δεν ξεπερνά τα ποσοστά θνησιμότητας που ενισχύονται από το AIDS, τον αλκοολισμό και τις αυτοκτονίες.

Για τρίτη χρονιά φέτος που η πόλη Ουλιάνοφβσκ, γενέτειρα του ιδρυτή του σοβιετικού κράτους Β. Λένιν, αφιερώνει μια ημέρα για να ενθαρρύνει τα ζευγάρια να τεκνοποιούν.

Με βραβεία θα τιμηθούν επίσης άγαμες γυναίκες που θα γεννήσουν τη σωστή ημέρα, αλλά τα μεγαλύτερα βραβεία θα δοθούν στα έγγαμα ζευγάρια.

Φέτος, στην ημέρα της εθνικής γιορτής της Ρωσίας, μια οικογένεια κέρδισε ένα τζιπ μετά τη γέννηση ανήμερα του τέταρτου παιδιού της.

Στις 12 Ιουνίου του 2007 καταγράφηκε ρεκόρ 78 γεννήσεων στο κεντρικό μαιευτήριο της πρωτεύουσας της περιφέρειας καταρρίπτοντας τον αριθμό των 26 γεννήσεων την ίδια ημέρα το 2006, δήλωσε ο αρχίατρος Αντρεϊ Μαλίκ. "Το σχέδιο δουλεύει. Ο κόσμος θέλει τα βραβεία", είπε.

Επιπλέον ένας ομαδικός γάμος και ειδικά μαθήματα για τα παιδιά στο σχολείο για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται όταν έχουν αδελφό ή αδελφή επίσης προγραμματίζονται στην Ουλιάνοφσκ, περίπου 900 χλμ. από τη Μόσχα.

Αυτή την εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πιθανός διάδοχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι επιθυμεί να σταθεροποιηθεί ο πληθυσμός της χώρας στα 142 εκατομμύρια έως το 2015 και να αυξηθεί στα 145 εκατομμύρια έως το 2025.

Πηγή : www.pathfinder.gr

Γιατί η Φύση είναι όμορφη...


Ο πανέξυπνος παπαγάλος Αλεξ πετά προς τον παράδεισο...
«Σ' αγαπάω. Τα λέμε αύριο» είπε το βράδυ της Πέμπτης ο χαρισματικός Αλεξ. Το επόμενο πρωί, όμως, ο διάσημος παπαγάλος, που επί 30 χρόνια επιδείκνυε στους επιστήμονες τις νοητικές ικανότητες των πτηνών, βρέθηκε νεκρός από άγνωστα αίτια.

«Είναι συγκλονιστικό να χάνεις κάποιον με τον οποίο συνεργαζόσουν σχεδόν κάθε μέρα για 30 χρόνια», δήλωσε η συγκριτική ψυχολόγος Αϊρίν Πέπερμπεργκ, η οποία αγόρασε τον Αλεξ σε ηλικία ενός έτους και τον έφερε στο Πανεπιστήμιο Brandeis της Μασαχουσέτης το 1973.

Οι εκπληκτικές ικανότητες του Αλεξ στη γλώσσα και την επικοινωνία έφεραν επανάσταση στη μελέτη του εγκεφάλου των πτηνών. Ο αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος απέδειξε ότι μπορούσε να κάνει περισσότερα από το να παπαγαλίζει: αναγνώριζε 50 αντικείμενα, επτά χρώματα και πέντε σχήματα, και μετρούσε από το μηδέν έως το έξι. Μπορούσε ακόμα να εκφράζει τις επιθυμίες του, με εκφράσεις όπως «Θέλω το τάδε».

Ο Αλεξ «διέθετε το συναισθηματικό ισοδύναμο ενός παιδιού δύο ετών και το νοητικό ισοδύναμο ενός πεντάχρονου», δήλωσε η Δρ Πέπερμπεργκ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ερευνήτρια περίμενε να ξεπεράσει το σοκ από το θάνατο του πουλιού την Παρασκευή μέχρι να το ανακοινώσει την Τρίτη.

Ο Αλεξ έφυγε στα 31, αρκετά πριν από την ώρα του -οι γκρίζοι αφρικανικοί παπαγάλοι συχνά ξεπερνούν τα 60 χρόνια.

Πηγή : www.in.gr

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2007

Πάνω από όλα είναι η συμμετοχή !

Και μετά το τέλος του αγώνα είμαστε ξανά όλοι αγαπημένοι...

Ή μάλλον κάποιοι είναι λίγο περισσότερο αγαπημένοι !


Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007

Για γέλια ή για κλάματα ?

Νομίζω ότι έχουμε παρεξηγήσει ορισμένα πράγματα...τι λέτε εσείς ?


Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2007

Ο πανικός ενός δασκάλου




του ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

Θέλω δημόσια να αναφερθώ σ' αυτόν τον ιδιότυπο και σχεδόν παράλογο πανικό που άρχιζε με εφιάλτες τρεις ημέρες πριν αρχίσουν κάθε χρόνο τα μαθήματα. Όταν ερχόταν ο Οκτώβριος (τότε για πολλά χρόνια άρχιζαν τα μαθήματα στη Μέση Εκπαίδευση) για τρεις ημέρες, πριν γίνει ο καθιερωμένος αγιασμός και μπούμε ξανά στις τάξεις, εφιάλτες τρομεροί με ταλάνιζαν. Από τον Οκτώβριο εκείνον του 1963 μού είχε καρφωθεί η τρελή ιδέα πως σ' αυτή την τάξη, αυτή την πρώτη ημέρα θα βρισκόταν εκείνος ο διαβολικός, ανελέητος μαθητής που θα μου υπέβαλλε την τρομερή ερώτηση που δεν θα μπορούσα να απαντήσω! Αυτό έως τον Οκτώβριο του 1998.

Περνούσαν τα χρόνια, ερχόντουσαν ωραία, χαρισματικά, ανάμεσα στα άλλα, παιδιά, συχνά (πώς όχι) δεν μπορούσα να απαντήσω σε κάποια ερώτηση, έμαθα ωριμάζοντας να λέω «θα το κοιτάξω και θα σου απαντήσω αύριο, δεν το ξέρω, δεν το έχω σκεφτεί, δεν χρειάστηκε ώς τα τώρα να το αναζητήσω κ.τ.λ., αλλά ο πανικός κάθε χρόνο εκεί. Προσπαθώντας λογικά να εξηγήσω αυτή την αγχώδη ιδεοληψία εύρισκα πως ίσως, επειδή υπήρξα προκλητικός μαθητής, σχεδόν αλαζόνας, και συχνά προσπαθούσα να φέρω σε δύσκολη θέση τους δασκάλους μου θέτοντας απίθανες ερωτήσεις, φοβόμουν, όταν πια έγινα εγώ δάσκαλος, ότι θα βρισκόταν κάποιο ζιζάνιο να μου ανταποδώσει τις προκλήσεις.

Θυμάμαι τώρα πως στο υποχρεωτικό κατηχητικό σχολείο που μας εξανάγκαζαν μέσα στον Εμφύλιο (πώς να τολμήσεις να αρνηθείς) υπέβαλα σ' έναν πράγματι χαρισματικό αρχιμανδρίτη, με τον οποίο αργότερα μας συνέδεσε βαθιά φιλία και εκτίμηση, όταν έγινε Μητροπολίτης Νικαίας, στον Γεώργιο Παυλίδη (έξοχο ρήτορα στη δημοτική και κάποια εποχή Χωροεπίσκοπο του Μακαρίου στην Κύπρο), μια «φοβερή» ορθολογιστική (και παιδικότατη - ήμουν ένδεκα χρόνων) ερώτηση: «Πώς γράφει η Παλαιά Διαθήκη στη Γένεση πως εν αρχή εγένετο φως και μετά από τρεις μέρες πως εγένοντο φωστήρες εν τω στερεώματι, αφού εμείς από τη Φυσική ξέρουμε πως για να υπάρχει φως πρέπει να υπάρχουν φωτεινές πηγές;». Ο Παυλίδης με πέταξε έξω αλλά ύστερα με κάλεσε (αρχή της «φιλίας» μας) ιδιαιτέρως και μου είπε τα δογματικά και τα φιλοσοφικά στηρίγματα και πως δεν σκανδαλίζουμε τα άλλα παιδιά με τέτοιες αμφιβολίες κ.τ.λ. Και βέβαια είχα άδικο, ας μην αναφερθώ τώρα σε τέτοια προβλήματα.

Νομίζω πάντως πως ο τριανταπεντάχρονος πανικός μου μάλλον εξηγείται.

Τον Οκτώβριο του 1963 απολυόμουν από τον Στρατό και έψαχνα να βρω ιδιωτικό σχολείο, αρχή σχολικής χρονιάς, να εργασθώ. Είχα ζητήσει δύο εβδομάδες άδεια, πριν από την απόλυση και γύριζα ζητιανεύοντας δουλειά. Κακά μαντάτα πάντως με είχαν ζώσει. H μέλλουσα γυναίκα μου, φιλόλογος κι αυτή, είχε επισκεφτεί ψάχνοντας για δουλειά ένα ιδιωτικό της φωτιάς στο Περιστέρι και έφυγε τρέχοντας. Αρχές Οκτωβρίου, μόλις είχαν αρχίσει τα μαθήματα (η ιδιοκτησία ζητούσε προσωπικό να συμπληρώσει τα κενά) και όταν έφτασε στο σχολείο βρήκε τους καθηγητές σε διάλειμμα. Περιμένοντας στην αίθουσα ανάπαυσης των καθηγητών να τη δεχτεί ο διευθυντής παρατήρησε πως οι καθηγητές ερχόντουσαν από τις τάξεις κρατώντας κάτι ματσούκια ή μαγκούρες ή και καδρόνια.

Όταν χτύπησε το κουδούνι για να γυρίσουν στις αίθουσες έπαιρναν «το όπλο τους» και εφορμούσαν. Έντρομη ρώτησε περί τίνος πρόκειται και κάποιος την πληροφόρησε πως κανείς δεν τολμά να μπει σε τάξη χωρίς αμυντικό και επιθετικό εξοπλισμό! Με τέτοιες πληροφορίες έφτασα κι εγώ σε ένα ιδιωτικό στο Παλαιό Φάληρο.

Μέσα Οκτωβρίου, με υποδέχτηκε μόνο ένας κλητήρας. Το σχολείο ανοιχτό αλλά άδειο. Ζήτησα τον διευθυντή και με πληροφόρησε πως μαθητές, καθηγητές και διευθυντής είχαν πάει για μπάνιο! Σε λίγο κατέφθασαν με μαγιό, σύλλογος και μαθητές, με σαγιονάρες και με πρωτοφανή, και για τον πλέον ανεκτικό άνθρωπο, οικειότητα μεταξύ κάποιων αιωνόβιων μαθητών και νεαρών καθηγητριών. Ζήτησα τυπικά κάποιες πληροφορίες, ο διευθυντής χωρίς δεύτερο λόγο με προσέλαβε, έφυγα προτροπάδην και τηλεφώνησα πως δεν με βολεύει το ωράριο!

Τελικά προσελήφθην σ' ένα σχολείο, Γυμνάσιο, στον Βύρωνα. Θυμάμαι έπιασα δουλειά, είχα πλέον απολυθεί στις 4 Νοεμβρίου 1963, Δευτέρα, μετά τις εκλογές που είχε κερδίσει η Ένωση Κέντρου. Σαν σήμερα, 8 Νοεμβρίου, είχε ορκισθεί ο Παπανδρέου πρωθυπουργός και υπουργός Παιδείας. Και τότε συνέπεσε να λάβει το βραβείο Νόμπελ ο Σεφέρης. Κατέφθασα με τα «Ποιήματα» υπό μάλης σε μια Δευτέρα Γυμνασίου και γεμάτος πάθος, όρεξη για δουλειά, δασκαλίστικο όραμα (τρομάρα μου!) - εγγονός και γιος Δασκάλων δα - και άρχισα να διαβάζω Σεφέρη! ... Σε ένα τέταρτο είχα παραιτηθεί, έχω απωθήσει πολύ βαθιά μέσα μου εκείνη την εμπειρία.

Ευτυχώς την ίδια μέρα μού υπέδειξαν ένα άλλο σχολείο, στο Παγκράτι, που χρειαζόταν φιλόλογο. Το όνομα του ιδιοκτήτη, θεολόγου, μου ήταν γνωστό, αφού ήταν συγγραφέας του σχολικού εγχειριδίου των Θρησκευτικών. Εκεί το κλίμα ήταν πράγματι άλλο. Κλίμα φασιστικού στρατοπέδου. Και δεν λέω μόνο για την αυστηρή τήρηση των κανόνων εμφάνισης των μαθητών. Κούρεμα, ποδιές τα κορίτσια, γυαλισμένα παπούτσια κ.τ.λ. Υπήρχε πνεύμα λογοκρισίας και χαφιεδισμού εις βάρος των καθηγητών. Θυμάμαι δίδασκα Νέα Ελληνικά στην Πρώτη Γυμνασίου, τα παιδιά σούζα, με τα χεράκια δεμένα στο θρανίο, όταν από ένστικτο αισθάνθηκα πως κάποιος με παρακολουθεί. Πισωγύρισα ακροποδητί προς την πόρτα της αίθουσας και την άνοιξα απότομα. Ο ιδιοκτήτης και διευθυντής, ο συγγραφέας θεολόγος ήταν σκυμμένος και με παρακολουθούσε από την κλειδαρότρυπα. Κοκκίνισε, παρ' ότι ήταν κιτρινιάρης, ντράπηκε, κάτι ψέλλισε. Ήρεμα τον κάλεσα να μπει στην τάξη, του πρόσφερα την καρέκλα μου πάνω στην έδρα και, όπως μια ζωή συνήθισα, συνέχισα, σαν να μην συνέβαινε τίποτα, όρθιος το μάθημά μου.

Όταν τελείωσα, φάνηκε (ή αυτή την εντύπωση ήθελα να αποκομίσω;) εντυπωσιασμένος. Πιθανόν για να συμψηφίσει την απαθέστατη συμπεριφορά μου, αναλύθηκε σε ύμνους. Μόλις τέλειωσε το λογύδριον, ότι είναι ευτυχής που θα συνεργαστούμε, του υπέβαλα την παραίτησή μου, τον άφησα άναυδο και έφυγα. Απ' αυτό το σχολειό ευτυχώς είχα και μια αγαθή ανάμνηση. Ανάμεσα στις μικρές μου μαθήτριες έλαμπε από ταλέντο και χάρη ένα λυγερό κοριτσάκι. H μετέπειτα έξοχη χορεύτρια και αργότερα πρώτη μπαλαρίνα της Λυρικής Σκηνής, η Κατερίνα Δήμα. Ο πατέρας της, θαυμάσιος μαθηματικός, υπηρετούσε σ' ένα ιδιωτικό σχολείο στην Ηλιούπολη, όπου βρήκα δουλειά και εκεί ρίζωσα για λίγα αλλά εκπαιδευτικώς καλά χρόνια. Τα πρώτα χρόνια μιας πορείας που εξελίχθηκε σε Μουσείο Εκπαιδεύσεως (Νυχτερινό Εμποροϋπαλλήλων, Νυχτερινό Μιχαήλ Βόδα, Δημόσιο Ράλλειο, Μοσχάτου, Δραπετσώνας, Κρανιδίου, Φροντιστήρια, Σχολή Μωραΐτη). Σαράντα χρόνια μετά μού λείπουν οι εφιάλτες και ο πανικός του εναρκτήριου μαθήματος.

Eλέφαντες και ιπποπόταμοι...στα Χανιά



Οστά ελεφάντων και κοκάλα από ελάφια που η ηλικία τους υπολογίζεται στα 500.000 χρόνια, μέσα σε ένα τεράστιο σπήλαιο, γεμάτο σταλακτίτες με οδό πρόσβασης ένα τούνελ τριάντα μέτρων που η είσοδος του βρίσκεται δέκα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας!
Αν νομίζετε ότι η εικόνα που μόλις σας περιγράψαμε μπορείτε να την αντικρίσετε κάπου στη Σιβηρία ή στην Αλάσκα ,που βρίθουν από τέτοια ευρήματα, κάνετε λάθος. Και αυτό γιατί τα ευρήματα και το σπήλαιο βρίσκονται στην Κρήτη και ειδικότερα στα Χανιά, κοντά στο Ακρωτήρι Δρέπανο του Αποκόρωνα!

Τα σπάνια αυτά ευρήματα που αποδεικνύουν ότι στην Κρήτη ζούσαν πριν από χιλιάδες χρόνια τα συμπαθή παχύδερμα (ή εν πάση περιπτώσει κάποιος μακρινός πρόγονος τους) ανακαλύφθηκαν τον περασμένο Απρίλη και πραγματικά άφησαν έκθαμβους τους παλαιοντολόγους.

Δεν είναι και λίγο να πιστοποιείται η ύπαρξη ελεφάντων και μάλιστα όχι νάνων, αλλά μεγάλου μεγέθους σε ένα νησί πολύ μακριά από τα μέρη που σήμερα ξέρουμε ότι ζουν.


Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο όταν ένας ψαροντουφεκάς ακολουθώντας κάποιο ψάρι βρήκε σε βάθος δέκα μέτρων την είσοδο ενός τούνελ που οδηγούσε μετά από ανηφορική πορεία τριάντα μέτρων σε ένα τεράστιο σπήλαιο. Αμέσως ειδοποίησε τον σύλλογο “Φίλοι του Βυθού” και στην συνέχεια το Υπουργείο Πολιτισμού.

ΜΙΑ ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑΤο ενδιαφέρον του υπουργείου ήταν έντονο γι’ αυτό και μετά από δύο περίπου μήνες κατέφθασε εννιαμελής καταδυτική μονάδα αποτελούμενη από επτά άτομα, σπηλαιοδύτες ως επί το πλείστον, που ανάμεσα τους βρίσκονταν, ο Γιώργος Βαγιανός που ανακάλυψε το σπήλαιο του Δυρού, αλλά και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπρόσωπος της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας- Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού Βασίλης Γιαννόπουλος. Μαζί τους και δύο Χανιώτες, μέλη των “Φίλων του Βυθού” ο Μανόλης Μπουζάκης και ο Θρασύβουλος Χειλουδάκης.
Η ομάδα επιχείρησε την εξερεύνηση του σπηλαίου την 1η Απριλίου. Όπως μας εξηγεί ο κ. Μπουζάκης “η είσοδος του σπηλαίου είναι υποθαλάσσια, δέκα μέτρα περίπου από την επιφάνεια. Μπήκαμε από εκεί και ακολουθώντας μια ανηφορική πορεία 30 μέτρων μέσα σε ένα στενό τούνελ φτάσαμε στο σπήλαιο.” Εκεί τα εννιά άτομα της αποστολής έμειναν έκθαμβοι. Φωτίζοντας τον γύρω χώρο αντίκρισαν μια μεγάλη αίθουσα ύψους 6 περίπου μέτρων και με διάμετρο 70 μ. Αν και δεν υπήρχε φυσικό φως η αίθουσα, που προφανώς βρίσκεται στην ξηρά αλλά σε μεγάλο βάθος και η είσοδος της είναι υποθαλάσσια, αερίζονταν, με αποτέλεσμα η παραμονή των δυτών να είναι κάτι παραπάνω από άνετη!

Πηγή : Περιοδικό Στιγμές

Δεν του έφτανε που το διέπραξε...το δημοσίευσε κιόλας !



Πολωνός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 25ετή κάθειρξη, μόλις οι αρχές ανακάλυψαν ότι είχε διαπράξει μια δολοφονία, την οποία περιέγραφε σε ένα από τα μυθιστορήματά του.

Στο βιβλίο του με τίτλο Αμόκ του 2003 ο Κρίστιαν Μπάλα περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια την άγρια δολοφονία ενός Πολωνού επιχειρηματία.

Η αστυνομία βρήκε ότι το μυθιστόρημα είχε ομοιότητες με μια υπόθεση εγκλήματος που την απασχολούσε από το 2000, όταν ένα πτώμα ξεβράστηκε στις όχθες του ποταμού Όντερ στην πόλη Βρότσλαβ, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία.

Οι εισαγγελικές αρχές είπαν ότι ο Μπάλα ταπείνωσε και βασάνισε το θύμα του πριν το αφήσει να λιμοκτονήσει και κατόπιν το σκοτώσει.

Το θύμα είχε ερωτική σχέση με τη σύζυγο του συγγραφέα. «Το δικαστήριο καταδίκασε τον Κρίστιαν Μπάλα σε 25ετή κάθειρξη για το φόνο του εραστή της πρώην συζύγου του» είπε εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Ο Μπάλα είχε δηλώσει στις αρχές ότι για τη συγγραφή του βιβλίου του συνδύασε λεπτομέρειες της υπόθεσης αυτής που είχε πάρει από δημοσιεύματα με άλλα στοιχεία που επινόησε.

Πηγή: www.in.gr

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2007

Εγώ τάλεγα χρόνια τώρα..!



Γενιές ολόκληρες εγκωμίασαν τη σοφία του πρωινού ξυπνήματος, ωστόσο μια προκαταρκτική έρευνα στην Ιαπωνία υποδεικνύει ότι η πρόωρη αφύπνιση συνδέεται με αυξημένα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Η έρευνα που παρουσίασαν πανεπιστήμια και νοσοκομεία του Κιότο, στη δυτική Ιαπωνία, πραγματοποιήθηκε μεταξύ 3.000 ατόμων 23 έως 90 ετών, αποκάλυψε συσχέτιση ανάμεσα στις ώρες αφύπνισης και αγγειακές παθήσεις, όπως η υπέταση, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

«Το να ξυπνά κανείς νωρίς για να πάει στη δουλειά ή για να ασκηθεί ενδέχεται να μην είναι υγιεινό, αλλά επικίνδυνο για αγγειακές παθήσεις», αναφέρει η περίληψη της μελέτης.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν πάντως ότι η σχέση παραμένει ασαφής, δεδομένου ότι το πρωινό ξύπνημα ήταν συνηθέστερο στα ηλικιωμένα άτομα της μελέτης, τα οποία έχουν ούτως ή άλλως αυξημένο κίνδυνο αγγειακών επεισοδίων.

Η έρευνα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρουσιάζεται στο συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Έρευνας Ύπνου, το οποίο πραγματοποιείται στην Αυστραλία.

Διαφορετική μελέτη που δημοσίευσαν τον Ιούνιο ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια επιβεβαίωσε ότι η χρόνια στέρηση ύπνου επιβαρύνει την καρδιά και αυξάνει των κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου.

Η ευεργετική δράση του μεσημεριανού ύπνου επιβεβαιώθηκε εξάλλου από μεγάλη εεπιδημιολογική μελέτη στην Ελλάδα που δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο.

Βραβείο Υπομονής..και Ασχετοσύνης !




Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2007

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ! ΣΚΛΗΡΟ & ΑΛΗΘΙΝΟ ..!

Πραγματικά είναι μια σειρά από βιντεο με θέμα την έκτρωση, που σοκάρει και δεν αφήνει πλέον αμφιβολία εάν πρόκειται για φόνο ή όχι..!
Δεν είναι "εύπεπτα" και χλιαρά βιντεάκια!
Είναι σκληρά και "ενοχλητικά" γι'αυτό εάν δεν είστε
προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο, αφήστε το καλύτερα !
Video No.1

Video No.2

Video No.3

Κι εγώ αλυσσοδένω το παπί μη μου το κλέψουν !













Ο ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς, ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι της Βρετανίας, είναι ο μυστηριώδης ιδιώτης που παρήγγειλε ένα A380, το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος στον κόσμο, γράφει την Τετάρτη η γαλλική Le Figaro.


Η κατασκευάστρια εταιρεία είχε αποκαλύψει ότι δέχτηκε παραγγελία από ιδιώτη στην αεροπορική έκθεση του Παρισιού, όχι όμως και αυτόν που την έκανε. Έκτοτε, τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης προχώρησαν στην εικασία ότι ο άγνωστος μεγιστάνας προέρχεται από τη Μέση Ανατολή και θα μπορούσε να είναι ο σουλτάνος του Μπρουνέι.

Η εφημερίδα δεν κατονομάζει την πηγή της πληροφορίας, ούτε η Airbus έκανε κάποιο σχόλιο, ωστόσο ο εκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς δήλωσε προς την ρωσική εφημερίδα Ηχώ της Μόσχας ότι η είδηση δεν αληθεύει.

Η περιουσία του Αμπράμοβιτς υπολογίζεται στα περίπου 18,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Α380, που μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 800 επιβάτες, επίσημα κοστίζει γύρω στα 300 εκατομμύρια δολάρια.

Για τις ιδιωτικές μετακινήσεις του ο Αμπράμοβιτς χρησιμοποιεί σήμερα ένα Boeing 767. Σύμφωνα με τη Figaro, το Α380 θα παραδοθεί το 2011.

Ακίνητος ! Ληστεία ! Το δάκτυλό σου και γρήγορα !!!


Εξαιρετικά δημοφιλές αποδεικνύεται στη Γερμανία ένα σύστημα που σαρώνει τα δακτυλικά αποτυπώματα του πελάτη και αφαιρεί το οφειλόμενο ποσό από τον τραπεζικό του λογαριασμό. Δεκάδες σούπερ-μάρκετ, καντίνες και μπαρ δέχονται ήδη δακτυλικές πληρωμές.

«Σχεδόν το ένα τέταρτο των πελατών μας πληρώνουν με τα δάχτυλο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της αλυσίδας σούπερ-μάρκετ Edeka, που εφάρμοσε πρώτη τη νέα τεχνολογία. Η Edeka έχει εγκαταστήσει σαρωτές σε 70 καταστήματά της και σχεδιάζει να επεκτείνει το σύστημα σε ακόμα 200.

Παραδόξως, ο νέος τρόπος πληρωμών αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλής σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. «Είναι θεόσταλτο δώρο για τους ηλικιωμένους πελάτες, καθώς δεν χρειάζεται να θυμούνται το PIN για να πληρώσουν με τραπεζικές κάρτες, ή να ψάχνουν τα γυαλιά ή τα μετρητά τους», εξήγησε εκπρόσωπος της IT Werke, της εταιρείας που ανέπτυξε το λογισμικό του συστήματος.

Για να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία, οι πελάτες πρέπει να δίνουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα και να αφήνουν στο κατάστημα τη διεύθυνσή τους και τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού.

Η τεχνολογία συναντά ωστόσο επιφυλάξεις για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων ή για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία αυτά για διαφημιστικούς σκοπούς.

Η IT Werke σκοπεύει τώρα να εγκαταστήσει σαρωτές και στις καντίνες των σχολείων. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρχει μια επιπλέον λειτουργία: οι γονείς θα μπορούν να εμποδίζουν αυτόματα τα παιδιά τους από το να αγοράζουν μη υγιεινά τρόφιμα.

Πηγή: www.in.gr

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2007

Να μ'αγαπάς..!

Λές..?



Η Δυτική και η Νότια Πελοπόννησος, η Νότια Εύβοια, αλλά και ορισμένα προάστια της Αθήνας, καταστράφηκαν ολοσχερώς από πυρκαγιές. Εξήντα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (μια μάνα απανθρακώθηκε μαζί με τα τέσσερα ανήλικα παιδιά της, θυμίζοντας σκηνικό αρχαίας τραγωδίας), αρκετοί ακόμα και τώρα αγνοούνται, χωριά εξαφανίστηκαν από το χάρτη και εκατομμύρια στρέμματα δασικής και αγροτικής γης μεταβλήθηκαν σε στάχτες και αποκαΐδια.

Πέρα από την απώλεια (πάρα πολλών) ανθρώπινων ζωών, η καταστροφή που προκάλεσαν οι εμπρηστές θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, που θα αρχίσουν να φαίνονται σε βάθος χρόνου. Ο αφανισμός των δασών θα προκαλέσει γενική αύξηση της θερμοκρασίας, πλημμύρες το χειμώνα, διάβρωση του εδάφους και κατολισθήσεις.


Επιπλέον οι κατεστραμμένες περιοχές θα σημαδευτούν από ραγδαία αύξηση της ανεργίας, τεράστια εσωτερική μετανάστευση του ντόπιου πληθυσμού στην Αθήνα ή σε άλλες μεγάλες πόλεις, ενώ ολόκληρη η Ελλάδα θα υποστεί γενική πτώση της αγροτικής παραγωγής, καθώς οι περιοχές αυτές ήταν σημαντικές παραγωγοί λαχανικών, φρούτων και, κυρίως, ελαιόλαδου.

Αναμφίβολα λοιπόν πρόκειται για ένα τεράστιο έγκλημα.

Ένα έγκλημα όμως που δεν φαίνεται να είναι και τόσο... ακούσιο. Οι περίπου 290 εστίες φωτιάς που ξέσπασαν σε Πελοπόννησο και Εύβοια για κάθε πολίτη καλής πίστης, για κάθε πολίτη ο οποίος δεν έχει (ή δεν επιθυμεί να έχει) «γραμμή» από κόμματα ή κομματίδια, παραπέμπουν ευθέως σε ένα οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.

Ποιος έβαλε 290 εστίες φωτιάς; Γριές και γέροι 70-80 χρονών που συνελήφθησαν από τις επίσημες ελληνικές αρχές; Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ), για να κερδίσει πόντους στις εκλογές; Μήπως... αναρχοαυτόνομοι, ξένος δάκτυλος, τρομοκράτες;

Μόνο έλληνες του εξωτερικού μπορούν να «χάψουν» τα διάφορα μυθεύματα που ψιθυρίζονται τον τελευταίο καιρό. Όσοι ζουν στην Ελλάδα κατάλαβαν, ένιωσαν, υποψιάστηκαν τι μπορεί να συμβαίνει.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Ποιος ή ποιοι μπορεί να είχαν συμφέρον να γίνουν στάχτη και αποκαΐδια εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα ελληνικών δασικών εκτάσεων;

Μήπως αυτός ή αυτοί που θα αποκόμιζαν και το μέγιστο δυνατό όφελος από μια τέτοια ολοσχερή καταστροφή; Ας εξετάσουμε προσεκτικά όλα τα δεδομένα...

Η Ιονία Οδός
Η κατασκευή νέου αυτοκινητόδρομου στην Πελοπόννησο με την ονομασία «Ιονία Οδός» (συγκεκριμένα το νότιο τμήμα της Ιονίας Οδού, καθώς η Ιονία εκτείνεται επίσης στην Κεντρική και στη Νότια Ελλάδα), που συνδέει τις τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις της, Κόρινθο, Πάτρα, Πύργο και Καλαμάτα, εμφανίστηκε ως σχέδιο το 1996, αλλά δεν υλοποιήθηκε αμέσως λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, οι οποίοι απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών πόρων. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποσχέθηκε το 2004 να ξεκινήσει σύντομα την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου. Τελικά η κατασκευή του δημοπρατήθηκε τον Ιούλιο του 2007 στις ελληνικές και πολυεθνικές κατασκευαστικές εταιρείες Vinci - Ελλ. Τεχνοδομική - TEV, Άκτωρ, J&P Avax, Hochtief και Αθηνά και είχε δρομολογηθεί να ξεκινήσει αμέσως, με την προοπτική να ολοκληρωθεί το 2011[i].

Η Ιονία Οδός θα εξασφάλιζε οδική πρόσβαση στις τεράστιες τουριστικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζονταν στη δυτική Πελοπόννησο, καθώς και σε εκείνες που σχεδιαζόταν να κατασκευαστούν, και επομένως η ολοκλήρωσή της δεν θα έπρεπε να πάρει περισσότερο από τον απαιτούμενο χρόνο.

Το μόνο πρόβλημα που ανέκυπτε ήταν μερικά «ενοχλητικά» δάση, βιότοποι και οικοσυστήματα, αλλά και ορισμένοι οικολόγοι ή τοπικοί ακτιβιστές. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία Γιώργος Κοντογιάννης δήλωνε το 2004: «Πεποίθηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ότι η Ιονία Οδός πρέπει να προχωρήσει με πολύ γρήγορο ρυθμό ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες καθυστερήσεις των τελευταίων ετών» [ii].

Η Ιονία είχε αρχικά προγραμματιστεί να περάσει από μέρη υψίστης περιβαλλοντικής σημασίας, όπως η λίμνη Καϊάφα στην περιοχή της Ζαχάρως, η οποία μάλιστα είχε συμπεριληφθεί και στον ευρωπαϊκό περιβαλλοντολογικό κατάλογο Natura 2000, χαρακτηριζόμενη ως περιοχή «υψηλής προστασίας». Όπως μάλιστα επισήμαινε τον Ιούλιο ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας Ζαχάρως Κώστας Αγραπιδάς: «Ο συνδυασμός χερσαίου και λιμναίου οικοσυστήματος, καθώς και η ταυτόχρονη συνύπαρξή τους με τις αρχαιότητες, τους μυθολογικούς τόπους και την ιαματική πηγή, καθιστά το οικοσύστημα Καϊάφα ένα μοναδικό σύμπλεγμα, το οποίο έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους».

Παρά τις αφόρητες πιέσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, το νομαρχιακό συμβούλιο Ηλείας, στο οποίο υπάγεται η προαναφερθείσα περιοχή, αρνήθηκε να παραχωρήσει τη λίμνη Καϊάφα για την κατασκευή της Ιονίας Οδού. Σύμφωνα ωστόσο με τους ισχυρισμούς του κ. Αγραπιδά, υπήρχε δυνατότητα εναλλακτικής χάραξης της Οδού, ώστε να μη διέρχεται από την περιοχή. Ενδεχομένως όμως να ήταν μεγαλύτερη σε μήκος (και σε κόστος) [iii]. Τελικά το υπουργείο ενέδωσε στα (αλλεπάλληλα) αιτήματα των κατοίκων και αποφάσισε στις 24 Ιουλίου να ακολουθήσει άλλη χάραξη για την Ιονία, προκειμένου να μη διέρχεται από τη λίμνη και να μη θίγεται έτσι το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής[iv].

Ωστόσο τα σχέδια άλλαξαν: μόλις ένα μήνα αργότερα η περιοχή γύρω από τη λίμνη Καϊάφα κάηκε ολοσχερώς. Όλως δε τυχαίως, οι εστίες των περισσότερων πυρκαγιών που ξέσπασαν συμπίπτουν απόλυτα με το αρχικό σχέδιο χάραξης της Ιονίας Οδού...

Αρκεί κανείς να συγκρίνει την εικόνα της φλεγόμενης Πελοποννήσου από δορυφόρο της NASA με το αρχικό σχέδιο της Ιονίας Οδού και θα βγάλει ένα πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα. Τι είδους συμπέρασμα θα είναι αυτό;



Πολύ απλά, το ότι οι κατασκευαστές της Ιονίας Οδού τώρα θα έχουν αντιμετωπίσουν την ελάχιστη δυνατή αντίσταση στην εκμετάλλευση της κατεστραμμένης περιοχής.

«Επενδύσεις» στα αποκαΐδια
Η λίμνη Καϊάφα είχε όμως έλξει το ενδιαφέρον και άλλων «επενδυτών». Το 2003 ο τότε υφυπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Γεωργακόπουλος κατηγορήθηκε ότι πίεζε την Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας -απ? όπου και εκλέγεται- να αποχαρακτηρίσει τη λίμνη Καϊάφα από προστατευόμενη περιοχή για να την παραχωρήσει σε μεγάλα τουριστικά τραστ, με σκοπό την ανέγερση ξενοδοχειακών συμπλεγμάτων αλλά και γηπέδων γκολφ.

Ο ίδιος είχε παρουσιάσει μια έκθεση στην οποία προτεινόταν μια επένδυση 150 εκατομμυρίων ευρώ για τον «εκσυγχρονισμό» των ιαματικών λουτρών και την κατασκευή άλλων εγκαταστάσεων στην περιοχή[v]. Παράλληλα, δεν παρέλειπε κάθε λίγο και λιγάκι να αποκαλεί τους οικολόγους που αντιδρούσαν στα σχέδια αυτά «οικοτρομοκράτες» [vi].

Τώρα λοιπόν που ο πανέμορφος αυτός βιότοπος γύρω από τη λίμνη έχει κατακαεί, οι «επενδυτές» (και οι πολιτικοί ατζέντηδές τους) δεν προβλέπεται να αντιμετωπίσουν και πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια ή τους ενοχλητικούς «οικοτρομοκράτες» για να την αποχαρακτηρίσουν.

Πέρα όμως από τη λίμνη Καϊάφα, και άλλα μέρη της Δυτικής Πελοποννήσου, μέσα (ή δίπλα) από τα οποία θα περάσει η Ιονία Οδός, θεωρούνται ιδανικά για την ανάπτυξη τουριστικών επιχειρήσεων. Στη Μεσσηνία λ.χ. πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ πρόκειται να επενδυθούν για την κατασκευή έντεκα μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων πέντε αστέρων, πολυτελών εξοχικών βιλών, μονάδων θαλασσοθεραπείας και σπα, ενός συνεδριακού κέντρου, καθώς και τεσσάρων (τεράστιων) γηπέδων γκολφ. Ο κύριος επενδυτής στην περιοχή αυτή φαίνεται ότι είναι ο εφοπλιστής Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, επικεφαλής της εταιρείας Costamare Shipping SA., με έδρα τον Παναμά, αλλά και ισχυροί διεθνείς επιχειρηματικοί όμιλοι. Η πολυεθνική Kempinski, που δραστηριοποιείται κυρίως στη ΝΑ Ασία, πρόκειται να αναλάβει την εκμετάλλευση των μονάδων θαλασσοθεραπείας και σπα, ενώ μεγάλο αμερικανικό γραφείο έχει αναλάβει την εκμετάλλευση των γηπέδων γκολφ[vii]. Ο εν λόγω επιχειρηματίας λέγεται ότι έχει απαλλοτριώσει τεράστιες εκτάσεις αγροτικής γης με ελιές -πολλές φορές χωρίς τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών της-, αλλά και εκτάσεις σε περιοχές δίπλα στη λιμνοθάλασσα του Ναβαρίνου (επίσης προστατευόμενη από τη Natura 2000), παραβιάζοντας, όπως ακούγεται, ανοιχτά το νόμο. Τα λιγοστά «γραφειοκρατικά» προβλήματα σε σχέση με τις άδειες από την Αρχαιολογική και τη Δασική Υπηρεσία που παρέμεναν ξεπεράστηκαν το 2005, ύστερα από μια επίσκεψή του στο προεδρικό μέγαρο και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή...

Παράλληλα ο ίδιος εξασφάλισε επιχορήγηση(!) 45% από το κράτος για τις «επενδύσεις» του[viii]. Και προφανώς τώρα, που μεγάλο μέρος της Μεσσηνίας καταστράφηκε ολοσχερώς από τις πυρκαγιές, θα έχει πλέον τη δυνατότητα να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στις κατεστραμμένες περιοχές, απαλλοτριώνοντας μάλιστα και την απαιτούμενη γη σε εξευτελιστικές τιμές...

Ένα άλλο μέρος στη Δυτική Πελοπόννησο που θεωρούνταν «κελεπούρι» εδώ και καιρό από τους «επενδυτές» είναι το Κατάκωλο Ηλείας. Ως παράδειγμα αναφέρουμε ότι στα τέλη Αυγούστου ο διεθνής επιχειρηματικός όμιλος World Trade Center Group έστειλε τον αντιπρόεδρό του, David Η. Lee, στην Ηλεία να επικυρώσει μια συμφωνία με κρατικούς και τοπικούς παράγοντες για την «ανάπτυξη» της περιοχής[ix].

Αλλά και για την περιοχή γύρω από την αρχαία Ολυμπία είχαν γίνει συζητήσεις πιθανής τουριστικής εκμετάλλευσης. Πλήθος εγχώριων και ξένων «επενδυτών» είχαν προτείνει την αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου με το να χτιστούν σύγχρονα στάδια, ξενοδοχεία και άλλες εγκαταστάσεις. Επίσης είχαν προτείνει ακόμα και τη χρήση για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων[x]. Ένας από τους λόγους για τους οποίους μέχρι τώρα δεν μπορούσε να γίνει εφικτή η εφαρμογή αυτών των σχεδίων ήταν ότι η περιβάλλουσα περιοχή απλώς τύχαινε να είναι δάσος. Μετά τη φωτιά ωστόσο, την Ολυμπία δεν την περιβάλλει πια δάσος. Το εμπόδιο αυτό έπαψε να υφίσταται...

Κατά τα άλλα, είναι τοις πάσι γνωστό ότι η Δυτική Πελοπόννησος έχει μερικές από τις πιο μαγευτικές ακτές σε όλη τη χώρα. Αρκετοί επίσης γνωρίζουν ότι οι κάτοικοί της είναι από αρχαιοτάτων χρόνων παραδοσιακά προσηλωμένοι στις ιδιοκτησίες τους και ουδέποτε θα επιθυμούσαν να αντίκριζαν μια μέρα τη γη τους να την εκμεταλλεύονται τουριστικά πολυεθνικές «αναπτυξιακές» εταιρείες.

Έχοντας λοιπόν γνώση αυτού του στοιχείου οι τουριστικοί «επενδυτές», αντιλαμβάνονταν ότι για να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν την περιοχή έπρεπε πρώτα να καταστραφεί οποιαδήποτε πιθανή αντίδραση στα σχέδιά τους.

Ο ρόλος των Γερμανών
Ο Ταΰγετος και ο Πάρνωνας κάηκαν. Ποιος μπορεί να είχε συμφέρον να καούν τα βουνά;

Στις παρακείμενες τοπικές κοινωνίες ήταν από καιρό τοις πάσι γνωστό ότι ισχυρός γερμανικός όμιλος συμφερόντων επιθυμούσε διακαώς να κατασκευάσει πάνω στα δύο αυτά όρη χιονοδρομικά κέντρα και σαλέ. Οι Γερμανοί ενδιαφέρονταν επίσης και για την εκμετάλλευση του Γράμμου στη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος κάηκε μερικώς τον Ιούλιο...

Το γερμανικό κεφάλαιο ήταν παράλληλα δραστήριο στη Δυτική Πελοπόννησο και στην Εύβοια, αγοράζοντας τεράστιες εκτάσεις γης είτε μέσω ιδιωτών είτε μέσω offshore εταιριών. Μία από τις ανάδοχες γερμανικές εταιρίες για την κατασκευή της Ιονίας Οδού, η Hochtief, ανήκει στον κ. Καϊτέλ.

Το γεγονός ότι ο τελευταίος είναι γιος του ομώνυμου και διαβόητου στρατηγού των ναζιστών δεν φαίνεται να βαρύνει και πολύ στη συνείδηση των αρμοδίων: οι περισσότεροι εξάλλου απ? αυτούς είχαν από καιρό αντιληφθεί, νομοτελειακά και με μια δόση μοιρολατρίας, ότι ο γερμανικός ιμπεριαλισμός μπορεί να απέτυχε να υποτάξει την Ελλάδα στον Β? Παγκόσμιο Πόλεμο, τα κατάφερε όμως το 2007. Χωρίς στρατιωτικές εισβολές, τανκς και βαρέα όπλα, μόνο με μερικές φωτιές, με πακτωλό μάρκων και με τη βοήθεια των σύγχρονων δοσιλόγων, των σύγχρονων ταγμάτων ασφαλείας: των κεντρικών και τοπικών αρμοδίων της δημόσιας διοίκησης.

Δεν θα ?πρεπε ίσως εδώ να αγνοηθεί και ο -επίσης σημαντικός- ρόλος Βρετανών και Αμερικανών. Έχοντας σχεδόν «καταλάβει» την Κέρκυρα και την Κρήτη με ξενοδοχεία και γήπεδα γκολφ, άρχισαν να ορέγονται και την Πελοπόννησο. Έτσι, αγόρασαν τεράστιες εκτάσεις γης και τώρα ετοιμάζονται να τις «αξιοποιήσουν» τουριστικά.

Το λόμπι του γκολφ
Ένα από τα ισχυρότερα μπλοκ συμφερόντων -αν όχι το ισχυρότερο- από αυτά που επιθυμούν διακαώς την τουριστική «ανάπτυξη» των ελληνικών ακτών είναι κι εκείνο των κατασκευαστών γηπέδων γκολφ. Η τεραστίου μεγέθους περιβαλλοντική καταστροφή που θα προκαλέσει η κατασκευή τέτοιων γηπέδων (από τη σπατάλη νερού, τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων λιπασμάτων και τη διατάραξη των παρακείμενων οικοσυστημάτων) δεν φαίνεται να απασχολεί και πολύ την κυβέρνηση. Τουναντίον, κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να παραχωρηθούν τεράστιες εκτάσεις γης της υπαίθρου σε «επενδυτές» γκολφ.

Έτσι, ο υπουργός Δημόσιων Έργων Γιώργος Σουφλιάς δήλωνε το Μάιο του 2007 σχετικά με το ζήτημα των γηπέδων γκολφ: «Η Ελλάδα έχει μόνο(!) έξι γήπεδα, ενώ η Γαλλία πάνω από 500, η Ιταλία πάνω από 200, η Ισπανία πάνω από 300 και η Πορτογαλία 36». Παράλληλα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας, που όλως τυχαίως είναι και πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γκολφ, είχε δηλώσει δημόσια το 2005: «Είναι αναγκαία(!) πολύ περισσότερα γήπεδα γκολφ».

Επιπλέον αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, πριν από τις εκλογές του 2004, υποστήριζε την επέκταση της βιομηχανίας γκολφ στην Ελλάδα, ενώ μετά τις εκλογές, τις οποίες έχασε, δεν αντιπολιτεύτηκε καθόλου την πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα αυτό[xi].

Κατά τα άλλα, όλες οι περιβαλλοντικές μελέτες και εκθέσεις, που προειδοποιούσαν για την καταστροφή που θα προκαλούσαν τα γήπεδα γκολφ, αγνοήθηκαν παντελώς.

«Ποιος παρακάμπτει μελέτες για χάρη της τουριστικής ανάπτυξης;» διαμαρτυρόταν έντονα τότε η Ελένη Μπριασούλη, καθηγήτρια στο τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. «Νομίζουν ότι θα γεμίσουν έτσι τα ξενοδοχεία; Το 70% του παγκόσμιου τουρισμού χειραγωγείται από έναν οργανισμό (σ.σ.: Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού). Αυτοί προωθούν το σύμπλεγμα του γκόλφερ και εκβιάζουν κι εμάς να αποδεχτούμε αυτό το μοντέλο. Έτσι έγινε και με τις πισίνες». Ποιο σύμπλεγμα τουρίστα εννοούσε ακριβώς η Ελένη Μπριασούλη; «Το μοντέλο αυτό του τουρισμού είναι ο ξένος που έρχεται και τα κάνει ό-λ-α μέσα στην τουριστική εγκατάστασή του. Δεν βγαίνει έξω, δεν καταναλώνει τίποτα ντόπιο! Και φυσικά τα πάντα παράγονται και κατασκευάζονται από μεγάλες εταιρείες» [xii].

Η μεγάλη ακτογραμμή της Δυτικής Πελοποννήσου φάνταζε ιδανική για την ανέγερση γηπέδων γκολφ. Από το 2005 κιόλας, η Διεθνής Ομοσπονδία Γκολφ ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξη ότι το 2006 και 2007 θα γινόταν το μεγάλο «μπαμ» για το γκολφ[xiii].

Υπήρχε όμως ένα κώλυμα. Ποιο ήταν αυτό; Μέχρι στιγμής ντόπιοι και οικολόγοι αγωνίζονταν σκληρά εναντίον αυτής της «προοπτικής». Τώρα όμως που οι κατεστραμμένες από την πυρκαγιά περιοχές δεν έχουν περιβαλλοντική αξία, αυτό το «μπαμ» δεν προβλέπεται να συναντήσει και πολύ μεγάλη αντίσταση...

Και σαν να μην έφτανε όλο αυτό, ο ίδιος ο Πέτρος Δούκας εμφανίστηκε στην τηλεόραση δυο μέρες μετά την καταστροφή και προσπάθησε να... απαλύνει τον πόνο των κατοίκων των πληγεισών περιοχών με την υπόσχεση ότι ένα μεγάλο αναπτυξιακό τουριστικό σχέδιο (κατασκευή γηπέδου γκολφ...) θα αρχίσει να υλοποιείται αμέσως!

Τα δε ΜΜΕ, κρατικά και ιδιωτικά, παρουσίαζαν το σχέδιο αυτό ως «ευεργεσία»...

Συνενοχή κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από το 2004 που ανέλαβε την εξουσία, αφιέρωσε εαυτόν στην κατεύθυνση της τουριστικής «αξιοποίησης» της ελληνικής υπαίθρου και των ακτών της, με σκοπό να αυξηθεί η ετήσια εισροή τουριστών στην Ελλάδα.

«Υπάρχουν ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι που ενδιαφέρονται να αγοράσουν θερινή κατοικία στην Ελλάδα» ήταν ένα από τα κύρια επιχειρήματα των κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίοι συνήθιζαν να αναφέρονται στον τουρισμό ωσάν να είναι η «βαριά βιομηχανία της Ελλάδας» [xiv].

Ως εκ τούτου, το υπουργεία Δημόσιων Έργων και Τουρισμού επεξεργάστηκαν ένα σχέδιο τουριστικής «ανάπτυξης», υπό την ονομασία «Νέο Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό», το οποίο φυσικά προσέφερε αφειδώς γη και ύδωρ στα τουριστικά καρτέλ. Σύμφωνα με το προαναφερθέν σχέδιο, ένας «επενδυτής» μπορεί να αγοράσει γη οπουδήποτε και απλώς ονομάζοντας την επένδυσή του «τουριστική» να πάρει γενναία επιδότηση και να χτίσει τέσσερις φορές περισσότερη έκταση από όση ένας ιδιώτης - με τον όρο βέβαια να πουλήσει το 70% των κατοικιών σε ιδιώτες και να λειτουργήσει το υπόλοιπο 30% ως ξενοδοχείο.

Έχει επίσης τη δυνατότητα να χτίσει σε περιβαλλοντικά προστατευόμενες περιοχές ή βραχονησίδες, αρκεί να τις ονομάσει «τουριστικές»! Μήπως φαντάζει ολίγον τι τριτοκοσμική αυτή η κατάσταση;

Όχι αδίκως, αν λάβουμε υπόψη ότι τέτοιου είδους καταστάσεις συμβαίνουν σε χώρες όπου παρατηρείται παντελής απουσία Εθνικού Κτηματολογίου και Δασολογίου, τα οποία θα κατοχύρωναν τις δασικές εκτάσεις και τους βιοτόπους και θα έκοβαν τυχόν πιθανές «ορέξεις» [xv].

Και η Ελλάδα, αν και έχει λάβει από την ΕΕ τα αναγκαία κονδύλια, δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην εκπόνησή του...

Ωστόσο, προκειμένου αυτό το σχέδιο «ανάπτυξης» να είναι απόλυτα επιτυχές, έπρεπε να λάβει χώρα και μια γενικότερη αναθεώρηση της χωροταξίας στην Ελλάδα. Εν ολίγοις να μπορούν να δοθούν άδειες εκχέρσωσης δασικών εκτάσεων.

Έτσι, το 2007 η κυβέρνηση εισηγήθηκε στη Βουλή μια συνταγματική αναθεώρηση σύμφωνα με την οποία το Άρθρο 24 (εγγυάται την πλήρη απαγόρευση οικοδόμησης σε δασικές εκτάσεις) πρακτικά καταργούνταν. Η αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ καταδίκασε έντονα την αναθεώρηση και παρεμπόδισε την επικύρωση της αναθεώρησης, αποσύροντας μάλιστα και τους βουλευτές του από την ψηφοφορία. Λίγα χρόνια πριν, είχε εξελιχθεί η ίδια σκηνή, αλλά με... ανάποδους ρόλους: το 2003, που το ΠΑΣΟΚ κατείχε την εξουσία, προσπάθησε να περάσει πανομοιότυπη μεταρρύθμιση, αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας αρνήθηκε να την υποστηρίξει...

Το Άρθρο 24 τελικά δεν καταργήθηκε, οι υποψήφιοι εμπρηστές όμως έπαιρναν το πρώτο «πράσινο φως» για να αρχίσουν να υλοποιούν τα σχέδιά τους.

Παράλληλα, το υφυπουργείο Περιβάλλοντος, που τυγχάνει να υπάγεται στο υπουργείο Δημόσιων Έργων και είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση των κρατικών κονδυλίων ως προς την προστασία δασών και βιοτόπων, μόνο ενέργειες προς όφελος του περιβάλλοντος δεν έκανε. Τα περισσότερα από τα -ήδη πενιχρά- κονδύλια για την περιβαλλοντική προστασία τα έστελνε πίσω(!) στο υπουργείο Δημόσιων Έργων, για να υποστηριχτούν διάφορα υπό κατασκευήν έργα. Η μόνιμη επωδός που ψιθυριζόταν σαν δικαιολογία για αυτό ήταν: «Το Υφυπουργείο Περιβάλλοντος δεν είναι σε θέση να τα αξιοποιήσει όλα» [xvi]...

Και ένας άλλος όμως παράγοντας φαίνεται ότι βάρυνε καταλυτικά στο πρόσφατο ολοκαύτωμα: ο παραγκωνισμός της Πυροσβεστικής. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται η εν λόγω υπηρεσία, δεν προχώρησε στις απαιτούμενες προσλήψεις προσωπικού, προτιμώντας να προσλάβει χιλιάδες νέους αστυνομικούς (πιο αναγκαίους, φαίνεται...) αλλά και... αγροφύλακες.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες μέσα από το Πυροσβεστικό Σώμα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας έσπευσε να μεταθέσει αξιωματικούς που ήταν μέλη του κυβερνώντος κόμματος σε θέσεις-κλειδιά, οι οποίοι δυστυχώς αποδείχτηκαν αν όχι παντελώς ανίκανοι, τουλάχιστον ανεπαρκείς, στην αντιμετώπιση των πολυάριθμων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν[xvii]. Παράλληλα το υπουργείο φρόντισε να αχρηστεύσει εντελώς και το ρόλο της Δασικής Υπηρεσίας στη δασοπυρόσβεση, παραχωρώντας τον αμιγώς στην Πυροσβεστική, σε μια υπηρεσία που δεν γνώριζε πώς να προσανατολιστεί μες στα δάση αν δεν υπήρχε επαρκής χαρτογράφηση...

Η ώρα είχε πια φτάσει
Τα τουριστικά καρτέλ είχαν από νωρίς «διαγνώσει» όλη αυτήν την ατμόσφαιρα ανεπάρκειας. Και ενθαρρυμένα από το εκρηκτικό κοκτέιλ «υψηλότατες θερμοκρασίες - ισχυροί άνεμοι» των τελευταίων ημερών, διαισθάνθηκαν ότι ήρθε η ώρα τους...

Δεν έμενε πια τίποτα άλλο παρά να βρεθούν και οι φυσικοί αυτουργοί (ίσως οικονομικά εξαθλιωμένοι, με ελαφρώς ελαστική συνείδηση, μετανάστες, τοπικοί παρίες ή γενικώς φτωχοδιάβολοι ή ακόμα -ποιος ξέρει;- και έμμισθοι πράκτορες), των οποίων οι τραπεζικές καταθέσεις θα αυξάνονταν με μερικές χιλιάδες ευρώ. Την κατάλληλη στιγμή τα εμπρηστικά σχέδια μπήκαν σε πλήρη εφαρμογή...

Αποδιοπομπαίοι τράγοι
Μόλις μαίνονταν οι πρώτες φωτιές, όλοι πίστεψαν ότι επρόκειτο για τους συνήθεις οικοπεδοφάγους που καίνε κομμάτια δασικών εκτάσεων κάθε χρόνο με σκοπό να χτίσουν μετά σ? αυτές. Όταν όμως ξέσπαγαν ολοένα και νέες φωτιές, που στην κυριολεξία κατέκαψαν ολόκληρα χωριά και σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους, πολλοί άρχισαν να υποψιάζονται ότι κάτι σάπιο συμβαίνει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας...

Ήταν εμφανές ότι η Ελλάδα δεχόταν επίθεση. Αυτό το πρόσεξε και η κυβέρνηση. Από ποιους όμως; Έπρεπε να βρεθεί γρήγορα ο φταίχτης. Και εφόσον η Πυροσβεστική και η πολιτική της ηγεσία αποδείχθηκαν παντελώς ανίκανες, η ΝΔ επιχείρησε να αξιοποιήσει τον όλεθρο που προκάλεσαν τα καρτέλ προς... όφελός της!

Δύο μέρες μετά την πύρινη κόλαση, ο Πρωθυπουργός, ακολουθώντας παραινέσεις επικοινωνιακών του συμβούλων, εμφανιζόταν στην τηλεόραση φορώντας ένα απλό μπουφάν (όπως ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου) και δήλωνε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει «οργανωμένη τρομοκρατική απειλή».

Και αν ο ίδιος ούτε καν διανοήθηκε να κατονομάσει δημοσίως τους αληθινούς τρομοκράτες, των οποίων την ταυτότητα προφανώς γνωρίζει, κυβερνητικά μεγαλοστελέχια έβγαιναν υπογείως και κατάγγελναν είτε πασοκικές συνωμοσίες είτε δάκτυλο ξένης χώρας... Ορισμένοι μάλιστα έφτασαν μέχρι το (φαιδρότατο) σημείο να υπονοήσουν ότι τις πυρκαγιές τις έβαλαν άτομα του αναρχοαυτόνομου χώρου, «για να αποσταθεροποιήσουν τη Δημοκρατία»!

Τα δε προσκείμενα στην κυβέρνηση ΜΜΕ επινοούσαν κάθε μέρα νέους «εχθρούς»: Τούρκους, Αλβανούς, Σκοπιανούς.

Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ έσπευσε αμέσως να καταδικάσει όλα αυτά τα σενάρια, σαν θεωρίες συνωμοσίας, αλλά, μην μπορώντας (ή μη θέλοντας) να κατονομάσει το ποιος μπορεί να είναι αυτός που βάζει... 290 εστίες φωτιάς ταυτοχρόνως φρόντισε να ρίξει όλο το φταίξιμο στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για ανικανότητα. Η αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ με τα πανίσχυρα τουριστικά καρτέλ ίσως άλλωστε να του κόστιζε μεγάλες μερίδες ψηφοφόρων στις επικείμενες εκλογές...

Εν τω μεταξύ η Αστυνομία και οι υπαγόμενες σ? αυτήν μυστικές υπηρεσίες έδειξαν ότι θα έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να εντοπιστούν οι αυτουργοί του εγκλήματος. Αποτέλεσμα; Η σύλληψη μιας ηλικιωμένης γυναίκας στη Ζαχάρω για πρόκληση πυρκαγιάς ενώ μαγείρευε στην αυλή της, ενός Αλβανού μετανάστη που επαγγέλθηκε παραπλανητικά ότι είχε βάλει φωτιές με σκοπό να εκδικηθεί τους Έλληνες εργοδότες που τον είχαν κακομεταχειριστεί, αλλά και ενός 62χρονου με ψυχολογικά προβλήματα, παλιού στελέχους του ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: βρέθηκε επιτέλους ο ένοχος!), που συνελήφθη στην Αρεόπολη Λακωνίας και ο οποίος εξαναγκάστηκε, όπως αργότερα έγινε γνωστό, να ομολογήσει ότι ήταν ένας από τους εμπρηστές[xviii]...

Πολλοί άρχισαν να αναρωτιούνται μήπως στην περίπτωση αυτή η Αστυνομία δεν δρούσε κατ' ανάγκην με τη (γνωστή) ανικανότητά της, αλλά ίσως να της είχε ανατεθεί μια αποστολή θόλωσης των νερών...

Ο τραγικός επίλογος
Μέρα με τη μέρα, όσο βγαίνουν όλο και περισσότερα στοιχεία στη δημοσιότητα, καθίσταται ολοένα και πιο εμφανής ο «ύποπτος» ρόλος των τουριστικών καρτέλ σ? αυτήν την υπόθεση.

Όλη δε η Πελοπόννησος βοά πια ότι τουριστικά μπλοκ της Δ. Ευρώπης (και της Αμερικής), με τη συνεργασία Ελλήνων επιχειρηματικών αντιπροσώπων και την ανοχή ντόπιων πολιτικών, από καιρό προσπαθούν να μετατρέψουν την περιοχή τους σε τεράστιο τουριστικό θέρετρο για πλούσιους Ευρωπαίους (και Αμερικανούς) και τους κατοίκους της σε σερβιτόρους.

Αν όμως σκόπευαν να την αξιοποιήσουν, γιατί να φτάσουν στο σημείο να την... κάψουν;

Την απάντηση μας τη δίνει, πάλι, η ίδια η Πελοπόννησος, οι... ιθαγενείς της οποίας δεν έδειχναν και πολύ σύμφωνοι σ? ένα τέτοιο σχέδιο. Το μόνο που δεν ήθελαν οι Πελοποννήσιοι θα ήταν να ξυπνήσουν μια μέρα και να δουν εκποιημένη τη γη τους, κοψοχρονιά, σε μια πολυεθνική και τους εαυτούς τους σε ρόλο σύγχρονων ειλώτων.

Ασκήθηκαν λοιπόν πιέσεις – οικονομικές και άλλου τύπου. Κι αυτές όμως δεν απέδωσαν. Και όταν πια κρίθηκε ότι όλες οι προσπάθειες ναυάγησαν, ένα πράγμα μόνο φαινόταν ότι θα έσωζε τα σχέδια των «επενδυτών»: μια τυχαία πύρινη λαίλαπα...

Η οποία ήρθε.

Μέχρι στιγμής, τα ευρωαμερικανικά καρτέλ φαίνεται ότι έχουν πετύχει το στόχο τους: ερήμωσαν ένα μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας.

Θα καταφέρουν να ερημώσουν και την υπόλοιπη χώρα;

Ο μόνος που μπορεί να απαντήσει σ? αυτό είναι ο ίδιος ο (πληγείς) λαός:

Θα ξαναπάρει στα χέρια του τη γη που του ανήκει ή θα παραδοθεί αμαχητί στις τουριστικές βιομηχανίες που έ-ρ-χ-ο-ν-τ-α-ι οσονούπω σε Ολυμπία, Ζαχάρω, Ταΰγετο και Πάρνωνα;

Αυτός θα αποφασίσει...

Πηγή : www.neo.gr