Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

Από πού προέρχεται ο άνθρωπος ; Από την κουζίνα !

O Homo neanderthalensis δεν εξοντώθηκε από τον Homo sapiens, αλλά από το δριμύ ψύχος της τελευταίας παγετώδους περιόδου, καταλήγει η πλέον λεπτομερής ανάλυση που έχει πραγματοποιηθεί ως σήμερα.

Σύμφωνα με έκθεση 30 ειδικών, αναφέρει την Πέμπτη το NewScientist.com, ο άνθρωπος του Νεάντερταλ εξαφανίστηκε πριν από περίπου 28.000 χρόνια, επειδή δεν διέθετε την τεχνολογία για να προστατευτεί από το ψυχρό κλίμα της νότιας Ευρώπης και να ανταγωνιστεί το σύγχρονο άνθρωπο στην αναζήτηση τροφής.

Ακόμα και ο Homo sapiens θα είχε οδηγηθεί στην εξαφάνιση, αν δεν ανέπτυσσε νέες τεχνικές κυνηγιού και νέο ρουχισμό πριν από περίπου 25.000 χρόνια.

Μαζικές μετακινήσεις

Με επικεφαλής τον Τιέρντ βαν Αντελ του Πανεπιστημίου του Κεμπριτζ στη Βρετανία, 30 αρχαιολόγοι, παλαιοανθρωπολόγοι, γεωλόγοι και κλιματολόγοι συγκέντρωσαν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για την ευρωπαϊκή χλωρίδα και πανίδα πριν από 40 έως 20 χιλιάδες χρόνια.

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες μπόρεσαν έτσι να παρακολουθήσουν τις μετακινήσεις και των δύο ανθρωπίδων, του Homo sapiens και του Homo neanderthalensis.

Τα συμπεράσματά τους δημοσιεύονται στην έκθεση Neanderthal and Modern Humans in the European Landscape of the Last Glaciation: Archaeological Results of the Stage 3 Project (Ο Ανθρωπος του Νεάντερταλ και ο Σύγχρονος Ανθρωπος στο Ευρωπαϊκό Τοπίο κατά την Τελευταία Παγετώδη Περίοδο: Αρχαιολογικά Αποτελέσματα του Προγράμματος 3ου Σταδίου).

Πυρήνες πάγου που απομονώθηκαν από τους παγετώνες της Γροιλανδίας τη δεκαετία του 1970 δείχνουν ότι το κλίμα της Ευρώπης μεταβαλλόταν απότομα στη διάρκεια της τελευταίας περιόδου των παγετώνων, ειδικά το διάστημα πριν από 70 έως 20 χιλιάδες χρόνια.

Με την θερμοκρασία να πεφτει έως και στους -10 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα, οι Νεάντερταλ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη βόρεια Ευρώπη, πριν από 30.000 χρόνια, και να μετακινηθούν νοτιότερα. Η κάθοδος αυτή χρονολογικά συμπίπτει απόλυτα με την επέκταση των βόρειων παγετώνων προς το νότο.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι και οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι, οι Ωριγνάσιοι, που εμφανίστηκαν πριν από 40.000 χρόνια, δεν μπορούσαν να αντέξουν το ψύχος της Βόρειας Ευρώπης. Αρχισαν να μετακινούνται νότια έως ότου κατέληξαν σε ελάχιστα μικρά καταφύγια, όπως η νοτιοδυτική Γαλλία και οι ακτές της Μαύρης Θάλασσας, πριν από 25.000 χρόνια.

Εκεί αναγκάστηκαν να συνυπάρξουν με τους Νεάντερταλ για χιλιάδες χρόνια και να τους ανταγωνιστούν στην εκμετάλλευση φυσικών πόρων.

Και τα δύο είδη του γένους Homo όδευαν προς εξαφάνιση, έως ότου εμφανίστηκαν οι Homo sapiens της γραβέτιας βαθμίδας, στη νότια και ανατολική Ευρώπη πριν από 30 έως 29 χιλιάδες χρόνια.

Οι άνθρωποι της γραβέτιας εποχής διέθεταν καλύτερο ρουχισμό, όπως ραμμένες γούνες και πλεκτά, και η κοινωνική τους δομή ήταν πιθανότατα πιο εξελιγμένη. Ανέπτυξαν επίσης νέα, εξελιγμένα εργαλεία, όπως δόρατα και δίχτυα ψαρέματος, ώστε να κυνηγούν μεγαλύτερη ποικιλία θηραμάτων.

Η αντοχή τους στο κρύο οδήγησε σε νέα αύξηση του πληθυσμού του σύγχρονου ανθρώπου πριν από 25 έως 18 χιλιάδες χρόνια, ενώ ο άνθρωπος του Νεάντερταλ είχε εξαφανιστεί τουλάχιστον 10.000 χρόνια νωρίτερα.

Όπως το θέτει ο ειδικός στον άνθρωπο του Νεάντερταλ Πολ Πέτιτ του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ στη Βρετανία, οι άνθρωποι της γραβέτιας βαθμίδας επέζησαν επειδή «αναδιοργάνωσαν τον τρόπο που χρησιμοποιούσαν την κουζίνα».

Πηγή : www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: