Το 1/3 των Ελλήνων ζουν με λιγότερα από 470 ευρώ μηνιαίως, ενώ 1 στα 5 παιδιά ζει επίσης κάτω από τα όρια της φτώχειας. Μιλάμε πλέον -και επισήμως;- για την κοινωνία των 2/3! Ούτε αυτοί όμως αισθάνονται ασφαλείς, αφού το 60% δηλώνουν ότι ζουν με το φόβο ότι μία ημέρα μπορούν να ξυπνήσουν φτωχοί, «εφιάλτης» που συνδέεται άμεσα με το ότι το 50% πιστεύει ότι φτωχός μπορεί κανείς να «καταντήσει» από κάποιο τυχαίο γεγονός, πχ αρρώστια, απόλυση σε προχωρημένη ηλικία. Όπως αποδεικνύεται, το πρόσωπο του κοινωνικού κράτους, παρά τις επανειλημμένες «πλαστικές επεμβάσεις» εξακολουθεί να φαίνεται «χλωμό» στον πολίτη, αδύναμο να του προσφέρει ασφάλεια.
Τα στοιχεία αυτά της Κάπα Research, ήρθαν να προστεθούν στις απόψεις που υιοθετούνται από όλο και περισσότερους, περί αφανισμού της μεσαίας τάξης αφ' ενός και εφ' ετέρου περί δημιουργίας γενεών, με σημαιοφόρους στην ιδιόμορφη αυτή «παρέλαση» τους σημερινούς 30ντάρηδες, που -σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στην Ελλάδα από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου- δεν περιμένουν η ζωή τους να είναι καλύτερη από αυτή των γονιών τους.
Πολλοί μάλιστα, προεξοφλούν ότι θα είναι χειρότερη, αφού η απόκτηση σπιτιού, η δημιουργία «κομποδέματος» για μια δύσκολη ώρα και πολλά ακόμη αυτονόητα για τις παλαιότερες γενιές, αποτελούν για αυτούς «όνειρα θερινής νυκτός». Το μόνο για το οποίο μπορούν να είναι «περήφανοι» είναι ότι η «γενιά των 700 ευρώ», αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης για τους σύγχρονους κοινωνιολόγους και οικονομολόγους. Όλοι αναρωτιούνται πώς τα καταφέρνουν!
Για την επίλυση της -ομολογουμένως δύσκολης- εξίσωσης δίνεται ως δεδομένο ότι ο δανεισμός των νοικοκυριών ανήλθε στα 89,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 37,3 δισ. αφορούν καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες. Ακόμη, αναφέρεται ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι αυτόχειρες, που βρίσκονται στην ηλικιακή κλίμακα 25-45 αποτελούν κάθε χρόνο το 38-40% του συνόλου των αυτοκτονιών. Η αυτοκτονία είναι παγκοσμίως η τρίτη αιτία θανάτου στις ηλικίες από 15 έως 34 χρόνων, αλλά η πλειοψηφία τους αφορά ενηλίκους, προσθέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Κυνική απαισιοδοξία και καταστροφολογία; Πιθανώς, αλλά φαίνεται να αποτελεί ελληνική «επιδημία» αυτός ο τρόπος σκέψης, αφού το 68,4% θεωρούν ότι η ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών θα ανοίξει κι άλλο στο μέλλον.
Εκτός του 1/3 των απόλυτα φτωχών, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των σχετικά φτωχών, εξηγούν οι ειδικοί. Γιατί μπορεί ένα εισόδημα άνω των 470 ευρώ να απορρίπτει κάποιον από τη «λίστα φτωχών», δε του εξασφαλίζει όμως τα απαραίτητα για την κάλυψη των -βασικών- αναγκών.
Έρευνα: Αργυρώ Π. ΤσατσούληΠηγή: www.in.gr
5 σχόλια:
το διαβασα και εγω τη παρασκευη στη δουλεια και συγκλονιστηκα!
δηλαδη ανηκω στην προνομιουχα ταξη που ζει πανω απο 500 ευρω μηνιαίως??
wow!!
καλημερα.
@χρυσόσκονη
Α, παντρεύτηκα πρόσφατα, μου τη γλύτωσες!!!
Κι άλλα στοιχεία κι αριθμοί.
Κι οι άνθρωποι;
Κάπου ανάμεσά μας. Δίπλα μας. Οι Άθλιοι, τσαλακωμένοι γνωστοί μας.
Οι στατιστικές έχουν μια περίεργη ομορφιά. Σε φέρνουν κοντά στην πραγματικότητα, θλιβερή έτσι όπως είναι. Και ταυτόχρονα σε ανακουφίζουν. Που δεν είσαι στην υπό εξέταση ομάδα.
Αναρωτιέμαι πόσοι από τους Άθλιους της κοινωνίας της σύγχρονης Ελλάδας είναι ο φίλος μας, ο ξάδερφός μας, ο γείτονάς μας.
Και πότε θα σταματήσουμε να λέμε δεν πάει άλλο. Ώστε να μην το πάμε άλλο παρακάτω το παραμύθι.Και να περάσουμε στις πράξεις.
Καλή σου μέρα
@ χρυσόσκονη...
θα άλλαζα από την τοποθέτησή σου μόνο το "ζει" και θα το μετέτρεπα σε "επιβιώνει", με ό,τι αυτό συνεπάγεται...
Καλή σου μέρα !
@ drteddy
ΠΡΟΙΚΟΘΗΡΑ !!!!
@ the muppet show girls
Λοιπόν, ενδιαφέρουσα η τοποθέτησή σου και με βρίσκεις σύμφωνο !
Ας περάσουμε λοιπόν στις πράξεις :
Πρώτα εμείς λοιπόν ας ψωνίζουμε από τα μπακάλικα και τα μανάβικα και τους φούρνους της γειτονιάς αγνοώντας τα υπερμεγέθη Super Markets και ας πληρώσουμε λίγο παραπάνω.
Ας πάμε στο συνοικιακό σινεμά και όχι στις επώνυμες αλυσίδες.
Ας ντυθούμε στα συνοικιακά μαγαζιά και όχι στα ξενόφερτα πολυκαταστήματα.
Και πάμε στα πιο δύσκολα..!
Ας δώσουμε στον άγνωστο διπλανό που "δείχνει" να υποφέρει από αυτό που μας λείπει και όχι από αυτό που μας περισσεύει.
Ας προσέξουμε την επόμενη (τις επόμενες...)φορά τους ηγέτες που θα επιλέξουμε (...εκλέξουμε) να ΜΗΝ είναι αυτοί που μας αξίζουν !
Στην καθημερινότητα ο κακοδιαχειριστής απολύεται και ο κατ'εξακολούθηση κακοδιαχειριστής συχνά φυλακίζεται !
Δεν επιβραβεύεται !
Σ'ευχαριστώ και καλή σου μέρα !!!!
Δημοσίευση σχολίου