Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007

Ζήτω οι chocoholics !

Η σοκολάτα αποτελεί μια τροφή με πολλούς ένθερμους οπαδούς. H δυσκολία να της αντισταθεί κανείς, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το 40% των γυναικών και 15% των ανδρών δηλώνουν εθισμένοι (chocoholics).
Άλλωστε η κατανάλωση της έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και φαίνεται να είναι το πρώτο σε προτίμηση γλυκό σχετικά με άλλα τρόφιμα.Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, αποσυνδέουν την κατανάλωση σοκολάτας με την ακμή και τις δερματίτιδες.

Σε κλινικά τεστ τα οποία διεξήχθησαν, φάνηκε πως η υψηλή κατανάλωση της σοκολάτας δεν επηρέασε την ανάπτυξη του βακτηρίου acne vulgaris, το οποίο προκαλεί κατά ένα μεγάλο μέρος την ακμή.

Η ακμή είναι σίγουρο πλέον πως οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές.

Ένα ακόμη, εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως η θεοβρωμίνη, η οποία περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες κυρίως στη σοκολάτα υγείας, αναστέλλει τη δράση κάποιων παθογόνων οργανισμών στη στοματική κοιλότητα, που προκαλούν τερηδόνα στα δόντια.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η θεοβρωμίνη συνδέεται χημικά με κάποια συστατικά, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο, τα οποία ευνοούν τη δράση παθογόνων οργανισμών που προκαλούν τερηδόνα και τα εξουδετερώνει.
Η σοκολάτα λιώνει στο στόμα και έτσι δεν παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω στα δόντια, συγκριτικά με άλλες τροφές.
Παρά το γεγονός ότι η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει από μόνη της τερηδόνα, η σοκολάτα είναι πολύ πιο ακίνδυνη από τις καραμέλες και όλα τα παρόμοια γλυκά που κολλάνε στα δόντια.
Επίσης, η σοκολάτα έχει κατηγορηθεί λανθασμένα και για τις ημικρανίες. Για ένα ποσοστό των ημικρανιών, ενοχοποιούνται τα αμινοξέα τυραμίνη, φαινυλαλανίνη, που έχουν αγγειοσυσπαστικές ιδιότητες καθώς και η καφεΐνη, που όμως στη σοκολάτα υπάρχουν σε μικρότερες ποσότητες σε σχέση με άλλα τρόφιμα όπως το κρασί, το τσάι και τα αναψυκτικά τύπου Cola.
Πολύ συχνά, ο πονοκέφαλος οφείλεται σε κάποια αφυδάτωση που έχει προκληθεί και επομένως είναι καλύτερο να αυξάνουμε την πρόσληψη του νερού, παρά να στερούμαστε την απόλαυση της σοκολάτας.
Την εποχή την οποία διανύουμε, πολλά άτομα ταλαιπωρούνται από το βήχα. Έρευνα παρουσιάζει τη θεοβρωμίνη, που περιέχεται στο κακάο της σοκολάτας να έχει ισχυρή αντιβηχική δράση.
Ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της θεοβρωμίνης απέναντι στο βήχα, ένα συχνό αντανακλαστικό προστασίας από ορισμένες καταστάσεις, πλην όμως σε μακροχρόνια βάση κουράζει τον ασθενή.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θεοβρωμίνη ήταν κατά 30% αποτελεσματικότερη εναντίον του επίμονου βήχα ακόμη και από την κωδεΐνη που σήμερα θεωρείται πολύ καλό αντιβηχικό φάρμακο, χωρίς να εμφανίζει παρενέργειες.
Η δράση της θεοβρωμίνης είναι περιφερική και όχι στον εγκέφαλο, σταματώντας τη δράση του πνευμονογαστρικού νεύρου, υπεύθυνου για το βήχα.
Τέλος, πρέπει να γίνει σαφές, ότι δεν υπάρχουν επιδημιολογικές έρευνες που να συσχετίζουν την σοκολάτα με την παχυσαρκία, παρόλο που 100 γραμμάρια σοκολάτας προσδίδουν περίπου 500 θερμίδες.
Η θρεπτική της ετικέτα αποτελεί έναν οδηγό για την επιλογή της καλύτερης από θρεπτικής πλευράς σοκολάτας.
Οπότε, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι όσο περισσότερο κακάο και λιγότερη ζάχαρη περιέχει τόσο πιο πολλές είναι οι ευεργετικές επιδράσεις της, για την υγεία μας.
Καθώς επίσης, καλό είναι να κρατηθεί και το μέτρο στην κατανάλωση της, ώστε να επωφεληθούμε πλήρως από τις ευεργετικές της ιδιότητες.

Παπαχρήστος Παρασκευάς, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Πηγή : www.pathfinder.gr

6 σχόλια:

Θυμήσου πως με λένε… είπε...

Τι μου κάνεις πρωί πρωί...

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

΄Εφυγα για ...το περίπτερο...
Αυτά μου κάνεις και είμαι στο γραφείο
;-)

Γλυκό, σοκολατένιο το καλωσόρισμά σου.
ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ!

Γλαρένιες αγκαλιές

Καφετζής είπε...

Κάτι τέτοια άρθρα δεν σας δίνουν το απαραίτητο άλλοθι?
Όχι πως το χρειάζόμαστε...πάντοτε..!

kat. είπε...

βαλτός είσαι και εσύ;
μιλάς για σοκολάτες... (αγαπημένη συνήθεια που έκοψα!)
ενώ το "όνομα" σου είναι "καφετζής" (επίσης αγαπημένη συνήθεια που δεν μπορώ να κόψω.. ο καφές)!
damn it!

Καφετζής είπε...

@ kat
έκοψες τη σοκολάτα?
Πώς έκοψες τη σοκολάτα?
Δεν κόβεται η σοκολάτα !
Ρε συ, μιλάμε για ΣΟΚΟΛΑΤΑ !
Άκου έκοψε τη σοκολάτα..!

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

Πεθαίνω για σοκολάτα αδερφέ..Έτσι που τις έβλεπα στο blog σου κόντεψα να φάω την οθόνη