Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2007

"οικειοθελή απομόνωση" ? Εγώ τη λέω μαγκιά...

Πετώντας πάνω από το πυκνό κάλυμμα της ζούγκλας του Αμαζονίου στο Περού, οικολόγοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι που αναζητούσαν παράνομους υλοτόμους φωτογράφισαν μέλη μιας άγνωστης φυλής που ζουν σε οικειοθελή απομόνωση.

Οι 21 Ινδιάνοι εντοπίστηκαν το Σεπτέμβριο γύρω από τις καλύβες τους στις αμμώδεις όχθες παραπόταμου Λας Πιέδρας στο Εθνικό Πάρκο Αλτο Πούρους, κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία. Μια γυναίκα φάνηκε να σημαδεύει το αεροπλάνο με τόξο καθώς περνούσε από πάνω, δήλωσε ο Ρικάρντο Χον, διαχειριστής του πάρκου και επιβάτης της πτήσης.

«Έχουμε βρει πέντε ακόμα σημεία με τέτοιες καλύβες κατά μήκος του ίδιου ποταμού. [..] Η ομάδα είναι νομαδική» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ακτιβιστική οργάνωση Amazon Watch, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, στην κοιλάδα του Αμαζονίου ζουν σήμερα 65 φυλές αυτοχθόνων που έχουν αποτραβηχθεί στη ζούγκλα, οι περισσότεροι από την «έκρηξη» του καουτσούκ πριν από έναν αιώνα.

Οι απομονωμένοι Ινδιάνοι συχνά επέλεξαν την απονωση από το φόβο των ξένων ασθενειών. Πράγματι, επειδή δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα σε εξωτερικές ασθένειες, κινδυνεύουν να μολυνθούν από την επαφή με ξένους. «Η εμπειρία στον Αμαζόνιο έχει δείξει ότι συνήθως το ένα τρίτο του πληθυσμού μιας φυλής μπορεί να πεθάνει εντός λίγων ετών από την πρώτη επαφή» δήλωσε η Ατόσα Σολτάνι, ιδρυτής και διευθύντρια της οργάνωσης.

Η ζούγκλα καλύπτει ακόμα και σήμερα τα δύο τρίτα του Περού, και η κυβέρνηση κατηγορείται ότι δεν προστατεύει τους αυτόχθονες από τη δραστηριότητα των βιομηχανιών πετρελαίου και ξυλείας.

Οι περιβαλλοντιστές προειδοποιούν ότι ακόμα και η απλή περιέργεια της Δύσης για τις εξωτικές φυλές του Αμαζονίου είναι επικίνδυνη για την επιβίωσή τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Πηγή :www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: