Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007

Δεν πάει άλλο !!!!!

Την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας, 16 Οκτωβρίου, είδαν το φως της δημοσιότητας συγκλονιστικά στοιχεία!

Το 1/3 των Ελλήνων ζουν με λιγότερα από 470 ευρώ μηνιαίως, ενώ 1 στα 5 παιδιά ζει επίσης κάτω από τα όρια της φτώχειας. Μιλάμε πλέον -και επισήμως;- για την κοινωνία των 2/3! Ούτε αυτοί όμως αισθάνονται ασφαλείς, αφού το 60% δηλώνουν ότι ζουν με το φόβο ότι μία ημέρα μπορούν να ξυπνήσουν φτωχοί, «εφιάλτης» που συνδέεται άμεσα με το ότι το 50% πιστεύει ότι φτωχός μπορεί κανείς να «καταντήσει» από κάποιο τυχαίο γεγονός, πχ αρρώστια, απόλυση σε προχωρημένη ηλικία. Όπως αποδεικνύεται, το πρόσωπο του κοινωνικού κράτους, παρά τις επανειλημμένες «πλαστικές επεμβάσεις» εξακολουθεί να φαίνεται «χλωμό» στον πολίτη, αδύναμο να του προσφέρει ασφάλεια.

Τα στοιχεία αυτά της Κάπα Research, ήρθαν να προστεθούν στις απόψεις που υιοθετούνται από όλο και περισσότερους, περί αφανισμού της μεσαίας τάξης αφ' ενός και εφ' ετέρου περί δημιουργίας γενεών, με σημαιοφόρους στην ιδιόμορφη αυτή «παρέλαση» τους σημερινούς 30ντάρηδες, που -σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στην Ελλάδα από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου- δεν περιμένουν η ζωή τους να είναι καλύτερη από αυτή των γονιών τους.

Πολλοί μάλιστα, προεξοφλούν ότι θα είναι χειρότερη, αφού η απόκτηση σπιτιού, η δημιουργία «κομποδέματος» για μια δύσκολη ώρα και πολλά ακόμη αυτονόητα για τις παλαιότερες γενιές, αποτελούν για αυτούς «όνειρα θερινής νυκτός». Το μόνο για το οποίο μπορούν να είναι «περήφανοι» είναι ότι η «γενιά των 700 ευρώ», αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης για τους σύγχρονους κοινωνιολόγους και οικονομολόγους. Όλοι αναρωτιούνται πώς τα καταφέρνουν!

Για την επίλυση της -ομολογουμένως δύσκολης- εξίσωσης δίνεται ως δεδομένο ότι ο δανεισμός των νοικοκυριών ανήλθε στα 89,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 37,3 δισ. αφορούν καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες. Ακόμη, αναφέρεται ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι αυτόχειρες, που βρίσκονται στην ηλικιακή κλίμακα 25-45 αποτελούν κάθε χρόνο το 38-40% του συνόλου των αυτοκτονιών. Η αυτοκτονία είναι παγκοσμίως η τρίτη αιτία θανάτου στις ηλικίες από 15 έως 34 χρόνων, αλλά η πλειοψηφία τους αφορά ενηλίκους, προσθέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Κυνική απαισιοδοξία και καταστροφολογία; Πιθανώς, αλλά φαίνεται να αποτελεί ελληνική «επιδημία» αυτός ο τρόπος σκέψης, αφού το 68,4% θεωρούν ότι η ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών θα ανοίξει κι άλλο στο μέλλον.

Εκτός του 1/3 των απόλυτα φτωχών, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των σχετικά φτωχών, εξηγούν οι ειδικοί. Γιατί μπορεί ένα εισόδημα άνω των 470 ευρώ να απορρίπτει κάποιον από τη «λίστα φτωχών», δε του εξασφαλίζει όμως τα απαραίτητα για την κάλυψη των -βασικών- αναγκών.

Έρευνα: Αργυρώ Π. Τσατσούλη

Πηγή: www.in.gr

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

Η κ. Ιωάννα Φωκά είναι εγγονή του Ιωάννη Μεταξά...

Αυτός τελικά ποιός ήταν ..?

Της Ιωαννας Φωκα*

«Ποιος είπε το “όχι”;» Μα φυσικά ο ελληνικός λαός πολεμώντας με ηρωισμό και αυτοθυσία. Είπε το δικό του «όχι» ο κάθε Ελληνας και Ελληνίδα. Το «όχι» όμως προς τον Γκράτσι το είπε ο Ιωάννης Μεταξάς όταν ο Ιταλός πρέσβης τον επισκέφθηκε στην οικία του στις τρεις παρά δέκα τα χαράματα της 28ης Οκτωβρίου. Το είπε με την ηρωική φράση: «Alors c’ est la guerre» –«Επομένως έχουμε πόλεμο»– που ήταν το αποτέλεσμα και το αποκορύφωμα τεσσάρων ετών σοφής προετοιμασίας, του στρατού και των οπλισμών, του λαού και της ηθικής προπαρασκευής του, των διπλωματικών ενεργειών και συμφώνων, που ο Ιωάννης Μεταξάς είχε χειρισθεί μόνος του ως υπουργός των Εξωτερικών καθ’ όλη την τετραετία. Υπέγραψε σύμφωνα με τα βαλκανικά κράτη και την Τουρκία. Και με την Αγγλία, ήταν μεν σύμμαχος αλλά υπό τους όρους που ο ίδιος ο Μεταξάς της έθετε, για την καλύτερη ασφάλεια της Ελλάδος.

Στο ημερολόγιό του ο Ιωάννης Μεταξάς περιγράφει και όλες τις άλλες διπλωματικές ενέργειες και συνομιλίες του με τον Ιταλό πρέσβη (παράλληλα και στο βιβλίο του Γκράτσι) που μεσολάβησαν μέχρι την πρωινή επίσκεψη της 28ης, προκειμένου να διατηρήσει ένα ήπιο κλίμα με τους Ιταλούς και να μην τους προκαλέσει, ακόμα και να τους παραπλανήσει, ενώ συγχρόνως πυρετωδώς προετοίμαζε το έθνος.


Η «γραμμή Μεταξά», που αναφέρεται σε όλα τα στρατιωτικά συγγράμματα του κόσμου με τα 21 μόνιμα οχυρά της σε μήκος 200 χιλιομέτρων συνόρων από το Μπέλες μέχρι τον Νέστο και τα εκατοντάδες ημιμόνιμα, δεν κατασκευάστηκε σε μία νύχτα. Καιρός να πούμε την αλήθεια στον δοξασμένο ελληνικό λαό και να μην τον υποτιμάμε με ψέματα για έργα που εκείνος κατασκεύασε.

Οσο για την απόφαση του Ιωάννη Μεταξά, για την στάση της Ελλάδος κατά των δύο δυνάμεων του Αξονα, ούτε αυτή του την υπαγόρευσε ο ελληνικός λαός, όπως μερικοί ισχυρίζονται. Την απόφαση αυτή, που ήταν καθαρά προσωπική του και με ευθύνη απέναντι στην ιστορία της Ελλάδος, στις παραδόσεις της και στον όρκο του του αξιωματικού, την πήρε μόνος του 18 μήνες προ του τορπιλλισμού της «Ελλης».

Στο ημερολόγιό του ο Ιωάννης Μεταξάς γράφει: «12 - 19 Μαρτίου 1939… Τι εβδομάδα! - Τώρα όμως θα κινηθή ο Μουσολίνι; Μπορεί να μην κινηθή; Και τι έχουμε να υποστούμε εμείς; Ανησυχίες μου φοβερές απόψε. 18 Μαρτίου. Φοβερά απόφασίς μου εν περιπτώσει Ιταλικής απειλής. 20 Μαρτίου. Ησυχωτέρα κατάστασις. - Αλλά υπερήφανος δι’ απόφασίν μου».

Από εκείνη την στιγμή και έπειτα περιμένει εναγωνίως την στάση της Ιταλίας με τη βεβαιότητα ότι έρχεται και η σειρά της Ελλάδος να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του Αξονα.

Στο κείμενό του της 30ής Οκτωβρίου 1940, στις ανακοινώσεις του προς τους ιδιοκτήτας και αρχισυντάκτας του αθηναϊκού Τύπου στο Γενικό Στρατηγείο, συνοψίζει όλη την αλήθεια για την φοβερή του απόφαση. Η «Καθημερινή» είχε δημοσιεύσει παλαιότερα αυτό το κείμενο που θα έπρεπε να υπάρχει αυτούσιο στα σχολικά αναγνώσματα ιστορίας. Οσο για το ερώτημα γιατί ο Μεταξάς καθυστέρησε την επιστράτευση, θα πρέπει να θυμηθούμε ότι ήταν στρατηγός και ότι οι αποφάσεις του είχαν άμεση σχέση με την τέχνη του. Ο αιφνιδιασμός ήταν ένα βασικό όπλο των Ελλήνων εναντίον των Ιταλών, που τελικά πέτυχε. Η καθυστέρηση κάθε ημέρας στην επιστράτευση είχε ως αποτέλεσμα την οικονομία των στρατιωτικών δυνάμεων και δαπανών, απαραίτητο στοιχείο στρατηγικής για να αντέξουν στην μακρόχρονη σύρραξη. Αυτοί ήσαν οι λόγοι και ήταν και πάλι δικές του οι αποφάσεις.

Οι νίκες απέδειξαν την σωστή στρατηγική και τη σταθερή απόφασή του να πολεμήσει με κάθε τρόπο τον Αξονα. Στις 4 Ιανουαρίου 1941, σημειώνει και πάλι στο ημερολόγιό του: «Πολεμικόν Συμβούλιον... να υποταχθώμεν εις Χίτλερ; - Καλλίτερα να πεθάνωμεν... Συνεννόησις δις με Πάλαιρετ. 2α ... Αμφιβάλλει διά στάση Σέρβων… Στου Θεού το χέρι! Ολα γυρίζουν στο κεφάλι μου αλλά ατάραχος! Από Αγγλους εγκατάλειψις, από Γερμανούς επίθεσις. Ο χειμώνας απειλητικός. Θάρρος, θάρρος ας πέσωμεν σαν άνδρες». 25 μέρες αργότερα πεθαίνει.

Αυτό το θάρρος δεν υπαγορεύεται από τον λαό στον αρχηγό, μάλλον ο αρχηγός οδηγεί και εμπνέει τον λαό. Ηταν το ίδιο θάρρος και ελληνική αξιοπρέπεια που είχε δείξει σε όλη του τη ζωή, στις οικογενειακές συμφορές, στα πεδία των μαχών, στην πολιτική του σταδιοδρομία, ακολουθώντας τον δρόμο της ειλικρίνειας και της τιμιότητος απέναντι σε όλους, είτε την δέχονταν και αντιλαμβάνονταν την σπουδαιότητά της, είτε την απέρριπταν. Με το ίδιο μετά γνώσεως θάρρος αντιμετώπισε στις 14 και 15, και 17 Ιανουαρίου την αγγλική επιμονή μεταφοράς ελαχίστων στρατευμάτων στη Θεσσαλονίκη. Στις 18 Ιανουαρίου συντάσσει σχετικό κείμενο προς την βρετανική κυβέρνηση. Είναι το τελευταίο. Η έντονή του αντιπαράθεση με τους Αγγλους και η γερμανική προπαγάνδα είναι οι αιτίες των φημών περί δολοφονίας και όχι η από φυσικού θανάτου αποδημία του. Το ιατρικό ανακοινωθέν υπογράφεται από 12 Ελληνες ιατρούς την 29η Ιανουαρίου 1941.

Για τον ηρωισμό των Ελλήνων μίλησε και ο ίδιος ο Μεταξάς απευθυνόμενος στο υπουργικό Συμβούλιο στις 7 Ιανουαρίου του 41: «Εμείς δεν δημιουργήσαμε τας ηθικάς δυνάμεις τας οποίας αναπτύσσει σήμερον ο Ελληνισμός. Αύται ήσαν μέσα του αλλά ήταν εν μέρει εις λήθαργον. Εμείς τας αφυπνίσαμε, τας συντονίσαμε και τας ωθήσαμε προς τα εμπρός. Το θαύμα που επιτελείται είναι έργο του ελληνικού λαού».

Στο θαύμα πρέπει να συμπεριληφθεί άλλη μία παρεξηγημένη ιστορία, που είναι το έργο που επιτελέστηκε από την Ε.Ο.Ν, την Εθνική Οργάνωση Νεολαίας, προ, κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά και στην κατοχή με αντιστασιακή δράση.


Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

Αν υποψιαστώ...ότι...η γιαγιά μου..!


ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ μελέτη σχετικά με το σεξ στις μεγαλύτερες ηλικίες στις ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι οι ηλικιωμένοι εμφανίζονται απρσδόκητα πρόθυμοι και ικανοί να μιλήσουν και να προχωρήσουν σε ιδιαίτερες συνευρέσεις που θα έκαναν τα εγγόνια τους να κοκκινίσουν.

Η έρευνα είναι η μεγαλύτερη που πραγματοποιήθηκε ποτέ στο συγκεκριμένο θέμα. Πολλοί θεωρούν ότι η ερωτική επιθυμία μειώνεται ή και εξαφανίζεται μετά τα εβδομήντα χρόνια, ωστόσο περισσότεροι από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων άνω των 85 ετών, ανέφερε ότι είχε τουλάχιστον μία σεξουαλική επαφή τον περασμένο χρόνο. Μάλιστα, η απουσία ερωτικής επαφής, όταν υπάρχει, φαίνεται να οφείλεται στην απουσία ερωτικού συντρόφου και όχι επιθυμίας, ειδικά στις γυναίκες.

Η ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Medicine, έρχεται να ανατρέψει πολλές από τις στερεοτυπικές αντιλήψεις, μία εκ των οποίων είναι ότι οι ερωτικές περιπτύξεις αφορούν μόνο τις νεότερες ηλικίες. «Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ερωτική επιθυμία χάνεται μετά από κάποια αόριστη ηλικία είπε ο ερευνητής Έντουαρντ Λάουμαν του πανεπιστημίου του Σικάγο. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς ηλικίας 57 έως 75 ετών δήλωσαν ότι συμμετείχαν σε στοματικό έρωτα μέσα στο τελευταίο έτος, όπως και το ένα τρίτο των ηλικιών 75 έως 85 ετών.

Η έρευνα περιελάμβανε δίωρες προσωπικές συνεντεύξεις με 3.005 άντρες και γυναίκες από διάφορες περιοχές των ΗΠΑ. Ακόμη, οι συμμετέχοντες υπεβλήθησαν σε εξετάσεις αίματος και σάλιου για να προσδιοριστούν τα επίπεδα ορμονών που σχετίζονται με τη σεξουαλική επιθυμία.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, υπήρξαν πολλοί λόγοι για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας έρευνας που σχετίζονται με την συνολική καλή υγεία του ατόμου. Τα σεξουαλικά προβλήματα μπορεί να είναι ενδείξεις διαβήτη, λοιμώξεων ή άλλων παθήσεων. Επίσης, ερωτικής φύσεως προβλήματα που αγνοούνται ή δεν θεραπεύονται μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, έως και κοινωνική περιθωριοποίηση.

Πηγή : www.kathimerini.gr με πληροφορίες Associated Press

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2007

Επειδή δεν μπορούμε να κρατήσουμε την αναπνοή μας...


...μέχρι να σκάσουμε...βρήκαμε τη λύση !
Θα βιάσουμε τόσο σκληρά, παρά φύσει και επαναληπτικά το περιβάλλον που ζούμε, ώστε να το αναγκάσουμε να θέλει να μας στραγγαλίσει !
Ε, λοιπόν τα καταφέραμε και όχι απλά θέλει...αλλά μπορεί !

Η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που απορροφούν οι ωκεανοί έχει μειωθεί δραματικά, ανακοίνωσαν ερευνητές του Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (UEA) έπειτα από δεκαετή έρευνα στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην Journal of Geophysical Research.

Οι ερευνητές υπολόγισαν την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα κάνοντας περισσότερες από 90.000 μετρήσεις μέσω ειδικών συστημάτων που είχαν τοποθετήσει σε εμπορικά πλοία.

Τα αποτελέσματα ήταν άκρως ανησυχητικά: Η απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκε στο ήμισυ την περίοδο 2000-2005 σε σχέση με τα μέσα της δεκαετίας 1990.

Η μείωση των ποσοτήτων του διοξειδίου του άνθρακα που απορροφούν οι ωκεανοί είναι πολύ πιθανό να επιφέρει επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Αναλυτής του BBC επισημαίνει πάντως ότι «οι ερευνητές δεν γνωρίζουν εάν οι αλλαγές αυτές οφείλονται στις κλιματικές αλλαγές, ή αποτελούν φυσικές μεταβολές».*

Ωστόσο οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα αποτελέσματα τους εξέπληξαν και τους ανησύχησαν, καθώς έχουν βάσιμους λόγους να πιστεύουν ότι οι ωκεανοί μπορεί να κορεσθούν σε βάθος χρόνου, λόγω των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το αποτέλεσμα θα ήταν να πάψουν να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα.

Από το σύνολο του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα μόλις το μισό παραμένει εκεί. Το υπόλοιπο απορροφάται κατά ένα τέταρτο από τους ωκεανούς και κατά ένα τέταρτο από τη βιόσφαιρα στην ξηρά.

...και επειδή δε θα μάθουμε να αναπνέουμε διοξείδιο του άνθρακα...

*...μας δουλεύουν και οι ερευνητές !

Πηγή : www.in.gr

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007

Να προσέχετε..!


To username αυτού "Sweetie" και αυτής "Prince of Joy".
Τσατάρανε για μεγάλο χρονικό διάστημα και αποκτώντας οικειότητα
εξομολογηθήκανε αμοιβαίως τα προβλήματα που αντιμετωπίζανε στους
γάμους τους...Σιγά σιγά η οικειότητα και η καθημερινή επαφή μέσω
του διαδικτύου έγινε συμπάθεια και εξελίχθηκε σε έρωτα...
Έπρεπε πλέον να συναντηθούνε...και έκλεισαν ραντεβού..!
Bingo !!!
Το όνομα αυτού Adnan Klaric και αυτής Sana Klaric.
Ναί..! Ηταν αντρόγυνο..!

Αυτός _"Ήμουν ερωτευμένος...φαινόταν να είμαστε και οι δύο φυλακισμένοι σε έναν άθλιο γάμο !...και τελικά έτσι ήταν."
Αυτή _"Δεν πιστεύω τα τόσο υπέροχα λόγια που μου έλεγε..!Δεν μου μίλησε ούτε μια φορά έτσι στο γάμο μας..!"

Χωρίσανε λέει γιατί θεωρήσανε ότι πηγε ο ένας να απατήσει τον άλλο !
Μύλος..!

Όλα αυτά τα καταπληκτικά έγιναν το περασμένο μήνα στην Zenica της Βοσνίας...

Έτσι απλά έμεινα ΑΦΩΝΟΣ !


Καταπληκτικό και συνάμα συγκινητικό..!

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

Η βροχή στο τζάμι,

το κρύο που έρχεται...

το πάπλωμα που δεν είναι βαρύ...είναι απλά ζεστό..!

...όπως ζεστή είναι και η σοκολάτα στα χείλη..!


...ζεστό και το χαμόγελο...ζεστή πάντα και η αγκαλιά..!

...ναι...σήμερα είναι ωραία...και αύριο θα είναι όμορφα...!

Καλημέρα σε όλους..!

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007

Η τηλεόραση ΠΕΘΑΝΕ...Ζήτω η διαδικτυακή Τηλεόραση !

Το Joost, το πρώτο online δίκτυο που προσφέρει πρόγραμμα με ποιότητα τηλεοπτικού σήματος, εγκαινιάστηκε από το τρομερό δίδυμο που δημιούργησε τα προγράμματα Kazaa και Skype, παντρεύοντας την τηλεόραση και το Διαδίκτυο σε μια πλατφόρμα που προσφέρει νέα επίπεδα ευχρηστίας.

To Joost (προφέρεται «Τζουστ») θα αντλεί περιεχόμενο από συνεργαζόμενους τηλεοπτικούς παραγωγούς και έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με τη Warner Music, την Endemol NV (δημιουργό του τηλεοπτικού Μεγάλου Αδελφού), τη Viacom και τη September Films, μεταξύ άλλων.

Οι χρήστες μπορούν να επιλέγουν τι θα δουν.

Το νέο κανάλι, με έδρα το Λουξεμβούργο, είναι το πρώτο από μια νέα γενιά διαδικτυακών καναλιών που αναμένονται το επόμενο διάστημα, μεταξύ άλλων το ιταλικό Babelgum και το αμερικανικό My Space TV του κολοσσού News Corp.

Πολλές ακόμα επιχειρήσεις του Διαδικτύου, όπως η AOL, το MSN και η Yahoo επενδύουν μεγάλα ποσά στα δικά τους τηλεοπτικά προγράμματα, αντί να αναμεταδίδουν «δανεικό» περιεχόμενο από τη συμβατική τηλεόραση.

«Το Internet θα ξεκινήσει προβάλλοντας παραδοσιακή ψυχαγωγία, τελικά όμως οι δημιουργοί και οι χρήστες θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του Διαδικτύου για να δημιουργήσουν πραγματικά συναρπαστική ψυχαγωγία» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μάικ Βόλπι, επικεφαλής του Joost, μιλώντας στην έκθεση οπτικοακουστικών μέσων MIPCOM στις Κάννες.

Το κανάλι δημιουργήθηκε από τους Νίκλας Ζένστρομ και Γιάνους Φρίις, οι οποίοι έγιναν γνωστοί από την πάλαι πότε δημοφιλή υπηρεσία ανταλλαγής αρχείων Κazza και από την εξαιρετικά επιτυχημένη υπηρεσία διαδικτυακής τηλεφωνίας Skype, την οποία πούλησαν το 2005 στο eBay.com για 2,6 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τον Βόλπι, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια χρήστες έχουν κατεβάσει ήδη το λογισμικό που απαιτείται για την παρακολούθηση του Joost.

Πηγή : www.in.gr

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007

Λάθη στην παραγωγή...από συνήθεια..!

Μία πλειάδα από εξαρτήματα στην παραγωγή των νέων μοντέλων του ανθρώπινου γένους είναι πλέον περιττά και ως εκ τούτου πρέπει να "ενημερωθεί" το εργοστάσιο, διότι ξοδεύει ασκόπως και πιθανόν στο μέλλον να μας ζητήσει και αποζημίωση...



Λοιπόν έχουμε και λέμε...
Κόκκυγας:Είναι το τελευταίο οστό που μας θυμίζει ότι είχαμε κάποτε ουρά..!
Ε λοιπόν ΔΕΝ έχουμε πια ουρά..! Έλεος!







Σκωληκοειδής απόφυση :Χρησίμευε παλαιότερα για να βοηθά στη χώνεψη των ωμών φυτών παντός είδους που καταβρόχθιζαν αμάσητα οι πρόγονοί μας.
Εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο προβαίνουν στην αφαίρεση του σκωληκοειδήτη χωρίς καμία επιπλοκή μετά...Γιατί απλά ΔΕΝ μας χρειάζεται !



Τρίχες:Δεν χρειάζεται πιστεύω να αναφέρουμε πόσο μας ευχαριστεί τους άντρες το ξύρισμα και τις γυναίκες η αποτρίχωση και φυσικά πόσο μας λείπει το επιπλέον τρίχωμα που αφαιρούμε..!










Φρονιμίτες:Βέβαια χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να φάμε και θα πεθάνουμε από ασιτία..!








Έχουμε τρείς μύες στο αυτί, τους οποίους αν τους γυμνάσουμε θα μπορούμε να κουνάμε τα αυτιά μας γιατί παλαιότερα τα κουνούσαμε σε διάφορες κατευθύνσεις όπως οι σκύλοι.Απίστευτα χρήσιμο !Πώς ζούσαμε χωρίς αυτήν την πολυτέλεια έως σήμερα ?

Αυτά είναι τα πιο γνωστά που τα γνωρίζουμε και χωρίς γνώσεις ιατρικής!
Υπάρχουν ακόμη ένα σωρό σχετιζόμενα με μύες, με κόκκαλα και άλλα "νόστιμα" τα οποία αν μας έλειπαν δε θα παίρναμε χαμπάρι..!

Απίστευτη σπατάλη σας λέω..!

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2007

Αντιμέτωποι με το ψέμα.!






Το κείμενο που ακολουθεί οφείλουμε να σημειώσουμε
ότι είναι αναρτημένο στο site της Γενικης Γραμματείας
Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης..!

Διασφάλιση των Οικονομικών συμφερόντων των Καταναλωτών Εξασφάλιση ασφαλών συναλλαγών ("Ασφαλή Ψώνια") Διαφήμιση → Τι ισχύει στην Ελλάδα

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προκειμένου να προστατευθείτε από τον καταιγισμό των διαφημιστικών μηνυμάτων και τις αθέμιτες συνέπειές τους, η πολιτεία έχει ορίσει κανόνες. Συγκεκριμένα η διαφήμιση ρυθμίζεται από το άρθρο 9 του Ν. 2251/1994 «Προστασία των καταναλωτών», όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Ζ1-496/2000, με το οποίο επήλθε η προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις

Για την ερμηνεία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Ζ1-496/2000 εκδόθηκε επίσης η Εγκύκλιος Ζ1-512/2001. Με δυο λόγια ο Ν. 2251/1994 προβλέπει ότι:

- παραπλανητική διαφήμιση είναι κάθε διαφήμιση που πραγματοποιείται από έναν επαγγελματία και σας παραπλανά ή ενδέχεται να σας παραπλανήσει έτσι ώστε, για παράδειγμα, να επηρεάσει την επιλογή σας μεταξύ των προϊόντων ή/και των υπηρεσιών που επιθυμείτε να αγοράσετε, και
- αθέμιτη διαφήμιση είναι κάθε διαφήμιση που προσβάλλει τα χρηστά ήθη.

Ο νόμος επίσης επιτρέπει υπό ορισμένες προϋποθέσεις τη συγκριτική διαφήμιση, δηλαδή τη διαφήμιση που προσδιορίζει άμεσα ή έμμεσα ή υπονοεί την ταυτότητα συγκεκριμένου ανταγωνιστή ή των αγαθών ή υπηρεσιών που εκείνος προσφέρει, εφόσον το διαφημιστικό μήνυμα συγκρίνει με αντικειμενικό τρόπο τα ουσιώδη, συναφή, επαληθεύσιμα και επιλεγμένα με αμεροληψία χαρακτηριστικά ανταγωνιστικών αγαθών ή υπηρεσιών.

Παρακάτω θα βρείτε τα σημαντικότερα σημεία της νομοθεσίας, τα οποία πρέπει να έχει υπόψη του ο καταναλωτής που υπήρξε θύμα παραπλανητικής διαφήμισης, ώστε να μπορέσει να αντιδράσει αποτελεσματικά και να ασκήσει τα δικαιώματά του.

Για να κριθεί αν μια διαφήμιση είναι παραπλανητική, λαμβάνονται υπόψη όλα τα στοιχεία της και ιδίως οι ενδείξεις σχετικά με:

  • τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του αγαθού ή της υπηρεσίας, όπως η διαθεσιμότητα, η φύση, η εκτέλεση, η σύνθεση, η μέθοδος και η ημερομηνία κατασκευής ή παροχής, η καταλληλότητα, οι χρήσεις, η ποσότητα, οι προδιαγραφές, η γεωγραφική ή εμπορική προέλευση και τα ιδιαίτερα γνωρίσματα, τα επιστημονικά ή τεχνολογικά δεδομένα και τα αναμενόμενα από τη χρήση τους αποτελέσματα ή τα αποτελέσματα των δοκιμών ή ελέγχων,
  • την τιμή, τον τρόπο διαμόρφωσής της και τους όρους υπό τους οποίους παρέχονται τα αγαθά και οι υπηρεσίες, όπως οι όροι πληρωμής ή πίστωσης, παράδοσης, ανταλλαγής, επιστροφής, επισκευής, συντήρησης και εγγύησης και
  • την ιδιότητα, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και τα δικαιώματα του διαφημιζόμενου, όπως η ταυτότητα και η περιουσία του, οι δεξιότητες και τα δικαιώματα βιομηχανικής, εμπορικής ή πνευματικής ιδιοκτησίας, τα βραβεία και οι διακρίσεις του.


Παραπλανητική λογίζεται και κάθε διαφήμιση, όταν:

  • η πειστικότητά της βασίζεται στη μαρτυρία προσώπων στα οποία αποδίδεται ανύπαρκτη επιστημονική ιδιότητα, ειδικότητα ή αυθεντία ή τα οποία δεν έχουν επιτρέψει εγγράφως τη χρήση της μαρτυρίας τους στη διαφήμιση,
  • η πειστικότητά της στηρίζεται στην ιδέα ότι η τεχνολογία ή η επιστήμη ορισμένης χώρας, άλλης από τη χώρα προέλευσης, είναι άμεσα ή έμμεσα δηλωτικές της ποιότητας των διαφημιζόμενων προϊόντων,
  • εμφανίζεται με τη μορφή δημοσιογραφικής έρευνας, σχολίου ή επιστημονικής ανακοίνωσης, χωρίς να δηλώνεται ρητά και ευδιάκριτα ότι πρόκειται για διαφήμιση, ή περιέχει επιστημονικούς όρους ή ιδιωματισμούς, αποτελέσματα ερευνών ή περικοπές κειμένων επιστημονικού ή τεχνικού χαρακτήρα με σκοπό να προσδώσει στη διαφημιστική ανακοίνωση επιστημονική βάση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.


Πρέπει να σημειωθεί ότι μια διαφήμιση μπορεί να θεωρηθεί παραπλανητική τόσο από άποψη περιεχομένου όσο και από άποψη παρουσίασης του μηνύματος. Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα όταν λαμβάνετε ένα διαφημιστικό έντυπο του οποίου η γενική παρουσίαση σας αφήνει να πιστεύετε ότι κερδίσατε ένα ποσό ή ένα δώρο, ενώ στην ουσία δεν κερδίσατε τίποτα.

Όταν διαπιστωθεί ότι μία διαφήμιση είναι παραπλανητική μπορεί όποιος έχει έννομο συμφέρον να ζητήσει δικαστική προστασία.
Παράλληλα, έννομη προστασία, ατομική ή συλλογική, ζητά κάθε ένωση καταναλωτών για λογαριασμό των μελών της.

Αρμόδια αρχή για τη διαφήμιση είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης – Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Ο Υπουργός Ανάπτυξης, όταν διαπιστώσει παράβαση των διατάξεων του άρθρου 9 του Νόμου 2251/94 μπορεί να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο από 1467,35 μέχρι 58694,06 ευρώ, το οποίο σε περίπτωση υποτροπής διπλασιάζεται.

Στο θέμα της διαφήμισης σε τηλεόραση και ραδιόφωνο εμπλέκεται επίσης και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), που λειτουργεί ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή.

Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι από την πλευρά των επιχειρήσεων έχουν θεσπιστεί κανόνες αυτοπεριορισμού και αυτοελέγχου των παραπλανητικών διαφημίσεων μετά από πρωτοβουλία των πιο κάτω φορέων:
- Ένωση Εταιρειών Διαφήμισης – Επικοινωνίας (ΕΔΕΕ)
- Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδας (ΣΔΕ)
- Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ)
Αστροναυτών 19, 151 25 Μαρούσι
τηλ.: 210-6899.331-2,
E-mail: src@otenet.gr

Το τελευταίο ανέλαβε από τον Δεκέμβριο του 2003, την τήρηση του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης-Επικοινωνίας και τη λειτουργία του συστήματος αυτοδέσμευσης, που ιδρύθηκε με βάση τις διατάξεις του Νόμου 2863/2000 (άρθρο 9). Πρόκειται για μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που έχει ιδρυθεί από την ΕΔΕΕ και τον ΣΔΕ, και σταδιακά στη μετοχική δομή του Συμβουλίου προστίθενται και όσα ΜΜΕ επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό, όπως προβλέπει ο νόμος. Στους σκοπούς της εταιρίας περιλαμβάνεται η διασφάλιση της τήρησης του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης-Επικοινωνίας, η διαρκής παρακολούθηση των εξελίξεων για τη βελτίωση του Κώδικα, η σύσταση Επιτροπών για την εφαρμογή του και η συμμετοχή σε ενώσεις στο εξωτερικό για την προώθηση της αυτοδέσμευσης και την τήρηση της δεοντολογίας στην επικοινωνία.

Βλέπε επίσης συνοπτικές πληροφορίες για την Διαφήμιση και χορηγία προϊόντων καπνού, που είναι θέμα αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2007

Γιατί τότε είναι πρώτες στις αυτοκτονίες..?

Εντάξει δε λέω ότι ζούμε και στον επίγειο παράδεισο, αλλά δεν μπορώ να βλέπω και εκτιμήσεις όπως την παρακάτω και να παραμένω αδιάφορος !
Καλές οι σκανδιναβικές χώρες, σούπερ το κοινωνικό κράτος τους, υπόδειγμα οργάνωσης και παροχών η Γερμανία και η Αυστρία αλλά δεν είναι μόνο αυτά ρε το επίπεδο ζωής και οι ιδανικές συνθήκες διαβίωσης.Ξεχνάτε τις ανθρώπινες σχέσεις, τη φιλία, το κέφι, το γλέντι, το φιλότιμο, τον ήλιο, (και στον ουρανό και στα πρόσωπα...),τη θάλασσα,το φεγγάρι, τον άνθρωπο βρε αδερφέ !Δεν είναι λοιπόν τυχαίο οτι αυτές οι ίδιες "ιδανικές" χώρες είναι και οι πρώτες, σε μια άλλη κλίμακα, αυτή των μετρήσεων των αυτοκτονιών !
Και τέλος πάντων, επειδή λόγω συνθηκών έχω επισκεφθεί δεκάδες χώρες (και των παραπάνω συμπεριλαμβανωμένων), σας λέω ότι όντως θα διαβίωνα ευχάριστα σε αυτές τις χώρες, θα ΖΟΥΣΑ όμως στην Ελλάδα..!

Πρώτες οι σκανδιναβικές χώρες στην ποιότητα ζωής, στην 20ή θέση η Ελλάδα.Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν το περισσότερο πράσινο και, παρά τους ψυχρούς χειμώνες, η Φινλανδία είναι η χώρα με τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Reader's Digest. Την πεντάδα με τις καλύτερες χώρες συμπληρώνουν η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Αυστρία.

«Η Φινλανδία κέρδισε υψηλή βαθμολογία για την ποιότητα του νερού και του αέρα της, τα χαμηλά ποσοστά ασθενειών στα παιδιά, αλλά και επειδή προστατεύει τους πολίτες της από τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τις φυσικές καταστροφές» σημειώνεται στην έρευνα.

Στον κατάλογο των 141 χωρών η Ελλάδα βρίσκεται στην 20ή θέση, οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την 23η θέση, η Βρετανία την 25η και η Κίνα την 84. Οι τελευταίες χώρες προέρχονται όλες από την Αφρική.

Καλύτερη πόλη μεταξύ 72 μητροπόλεων αναδείχθηκε η Στοκχόλμη και ακολουθούν το Όσλο, το Μόναχο και το Παρίσι. Μέσα στην πρώτη δεκάδα υπάρχουν ακόμη τέσσερις γερμανικές πόλεις. Η Νέα Υόρκη βρίσκεται στη 15η θέση και το Λονδίνο στην 27η ενώ η Αθήνα κατατάσσεται μόλις 63η.

Οι πιο βρόμικες πόλεις βρίσκονται στην Ασία. Το Πεκίνο, μάλιστα, που θα φιλοξενήσει τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, κατατάσσεται τελευταίο λόγω της μόλυνσης της ατμόσφαιρας.

Η μελέτη διενεργήθηκε από τον περιβαντολόγο-οικονομολόγο Μάθιου Καν, ο οποίος εξέτασε τομείς όπως η ποιότητα του πόσιμου νερού, οι εκπομπές καυσαερίων, η εκπαίδευση και το εισόδημα.


Πηγή: www.in.gr

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007

Ζήτω οι chocoholics !

Η σοκολάτα αποτελεί μια τροφή με πολλούς ένθερμους οπαδούς. H δυσκολία να της αντισταθεί κανείς, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το 40% των γυναικών και 15% των ανδρών δηλώνουν εθισμένοι (chocoholics).
Άλλωστε η κατανάλωση της έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και φαίνεται να είναι το πρώτο σε προτίμηση γλυκό σχετικά με άλλα τρόφιμα.Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, αποσυνδέουν την κατανάλωση σοκολάτας με την ακμή και τις δερματίτιδες.

Σε κλινικά τεστ τα οποία διεξήχθησαν, φάνηκε πως η υψηλή κατανάλωση της σοκολάτας δεν επηρέασε την ανάπτυξη του βακτηρίου acne vulgaris, το οποίο προκαλεί κατά ένα μεγάλο μέρος την ακμή.

Η ακμή είναι σίγουρο πλέον πως οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές.

Ένα ακόμη, εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως η θεοβρωμίνη, η οποία περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες κυρίως στη σοκολάτα υγείας, αναστέλλει τη δράση κάποιων παθογόνων οργανισμών στη στοματική κοιλότητα, που προκαλούν τερηδόνα στα δόντια.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η θεοβρωμίνη συνδέεται χημικά με κάποια συστατικά, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο, τα οποία ευνοούν τη δράση παθογόνων οργανισμών που προκαλούν τερηδόνα και τα εξουδετερώνει.
Η σοκολάτα λιώνει στο στόμα και έτσι δεν παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω στα δόντια, συγκριτικά με άλλες τροφές.
Παρά το γεγονός ότι η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει από μόνη της τερηδόνα, η σοκολάτα είναι πολύ πιο ακίνδυνη από τις καραμέλες και όλα τα παρόμοια γλυκά που κολλάνε στα δόντια.
Επίσης, η σοκολάτα έχει κατηγορηθεί λανθασμένα και για τις ημικρανίες. Για ένα ποσοστό των ημικρανιών, ενοχοποιούνται τα αμινοξέα τυραμίνη, φαινυλαλανίνη, που έχουν αγγειοσυσπαστικές ιδιότητες καθώς και η καφεΐνη, που όμως στη σοκολάτα υπάρχουν σε μικρότερες ποσότητες σε σχέση με άλλα τρόφιμα όπως το κρασί, το τσάι και τα αναψυκτικά τύπου Cola.
Πολύ συχνά, ο πονοκέφαλος οφείλεται σε κάποια αφυδάτωση που έχει προκληθεί και επομένως είναι καλύτερο να αυξάνουμε την πρόσληψη του νερού, παρά να στερούμαστε την απόλαυση της σοκολάτας.
Την εποχή την οποία διανύουμε, πολλά άτομα ταλαιπωρούνται από το βήχα. Έρευνα παρουσιάζει τη θεοβρωμίνη, που περιέχεται στο κακάο της σοκολάτας να έχει ισχυρή αντιβηχική δράση.
Ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της θεοβρωμίνης απέναντι στο βήχα, ένα συχνό αντανακλαστικό προστασίας από ορισμένες καταστάσεις, πλην όμως σε μακροχρόνια βάση κουράζει τον ασθενή.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θεοβρωμίνη ήταν κατά 30% αποτελεσματικότερη εναντίον του επίμονου βήχα ακόμη και από την κωδεΐνη που σήμερα θεωρείται πολύ καλό αντιβηχικό φάρμακο, χωρίς να εμφανίζει παρενέργειες.
Η δράση της θεοβρωμίνης είναι περιφερική και όχι στον εγκέφαλο, σταματώντας τη δράση του πνευμονογαστρικού νεύρου, υπεύθυνου για το βήχα.
Τέλος, πρέπει να γίνει σαφές, ότι δεν υπάρχουν επιδημιολογικές έρευνες που να συσχετίζουν την σοκολάτα με την παχυσαρκία, παρόλο που 100 γραμμάρια σοκολάτας προσδίδουν περίπου 500 θερμίδες.
Η θρεπτική της ετικέτα αποτελεί έναν οδηγό για την επιλογή της καλύτερης από θρεπτικής πλευράς σοκολάτας.
Οπότε, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι όσο περισσότερο κακάο και λιγότερη ζάχαρη περιέχει τόσο πιο πολλές είναι οι ευεργετικές επιδράσεις της, για την υγεία μας.
Καθώς επίσης, καλό είναι να κρατηθεί και το μέτρο στην κατανάλωση της, ώστε να επωφεληθούμε πλήρως από τις ευεργετικές της ιδιότητες.

Παπαχρήστος Παρασκευάς, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Πηγή : www.pathfinder.gr

Θα το εφαρμόσετε και στην Ελλάδα ? Να σας δώ !

Η νορβηγική εταιρία ειδών διατροφής Coop ξεκίνησε σήμερα διαφημιστική εκστρατεία με βασικό σύνθημα " Εάν δεν σας άρεσε το φαγητό μας, θα πάρετε τα χρήματά σας πίσω- χωρίς ερωτήσεις"

Με βασικό σύνθημα " Εάν δεν σας άρεσε το φαγητό μας, θα πάρετε τα χρήματά σας πίσω- χωρίς ερωτήσεις", ξεκίνησε τη διαφημιστική της εκστρατεία σήμερα η νορβηγική εταιρία ειδών διατροφής Coop. Η Coop, συνεταιριστική εταιρία καταναλωτικών προϊόντων και η δεύτερη μεγαλύτερη στη Νορβηγία, ανακοίνωσε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των εμπόρων είναι τόσο έντονος και για να αποκτήσεις νέους πελάτες πρέπει να εφευρίσκεις νέους τρόπους και μάλιστα δημιουργικούς. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας "εμπιστευόμαστε τους πελάτες μας, εάν δηλώσουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με κάτι, δεν κάνουμε επιπλέον ερωτήσεις" και πρόσθεσε "εμείς θα επιστρέψουμε στον καταναλωτή το σύνολο των χρημάτων που έχει δώσει για την αγορά του προϊόντος μας".
ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS Κατερίνα Ιωαννίδου

Πηγή : www.pathfinder.gr

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007

Γέλιο μέχρι δακρύων...(στην κυριολεξία !)

Πριν διαβάσετε το παρακάτω κείμενο σας λέω οτι το παλικάρι που το έγραψε είναι πραγματικά ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ και το χιούμορ του πηγαίο και καταιγιστικό! Κρατηθείτε...
Η Μαρία είναι μια κανονική κοπέλα με τα όλα της. Με τη δουλειά της ως γραμματέας, με τις φίλες της που την αγαπάνε, με το μια-φορά-την-εβδομάδα κομμωτήριό της, με το ροζ αυτοκινητάκι της, με το (σχεδόν) φυσικό ξανθό μαλλί της, με το γέρικο κανίς της που της έκανε δώρο ένας γκόμενος και που μαδάει τόσο πολύ που μπορείς να πλέξεις ένα πουλόβερ την ημέρα με το μαλλί του.

Σε μια φάση η Μαρία γνωρίζει το Θανάση. Ωραίο και καλό παιδί ο Θανάσης. Έκανε λίγο τη δύσκολη η Μαρία γιατί έτσι της είπανε να κάνει όταν κάποιος την ενδιαφέρει πραγματικά. Με τα πολλά, πέφτει η Μαρία, πάνε τις εκδρομούλες τους, κάνουνε τα σέξια τους. Δένονται. Σε μια φάση, ο Θανάσης αποφασίζει πως είναι καιρός να γνωρίσει στους γονείς του τη Μαρία, γιατί τα πράγματα σοβαρεύουν.

Η Μαρία ήθελε πολύ να κάνουν αυτό το μεγάλο βήμα αλλά ήταν διαρκώς αγχωμένη. Οι γονείς του Θανάση την καλέσανε σε δείπνο και όλη την εβδομάδα δεν μπορούσε να αποφασίσει τι να φορέσει για να κάνει την καλύτερη δυνατή εντύπωση. Ο Θανάσης ήταν από καλή οικογένεια και η Μαρία ήθελε να φανεί σοβαρή αλλά όχι και συντηρητική, όμορφη αλλά όχι τσουλάκι, αστεία αλλά όχι λαϊκή, έξυπνη αλλά όχι σνομπ.

Είχε πρήξει λοιπόν τον Θανάση. Και πώς είναι οι γονείς σου; Πού κάνουν συνήθως διακοπές; Τι ομάδα είναι ο πατέρας σου; Έχετε πισίνα στο σπίτι;

Έχοντας συμβουλευθεί τις φίλες της για το τι να βάλει, τι θέματα να συζητήσει για να κάνει καλή εντύπωση και τι θέματα να αποφύγει για να μην την παρεξηγήσουν, η Μαρία πλέον ένιωθε πως ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει τους γονείς του Θανάση.

Έρχεται ο Θανάσης στις οκτώμισι, την παίρνει και την πάει στο σπίτι των γονιών του στον Άγιο Στέφανο. Μεγάλο σπίτι, μέσα στην πρασινάδα, νεόκτιστο μεν αλλά είχε μια αρχοντιά, με τα κρύσταλα, με τις βαριές κουρτίνες, με τα ξύλινα έπιπλα, με τα ψηλά ταβάνια.

Γνωρίζει τους γονείς του Θανάση και ήταν όλοι μέσα στα χαμόγελα. Ο πατέρας του Θανάση φάνηκε υπερήφανος που ο γιος του χτύπησε τόσο όμορφο γκομενάκι. Η μητέρα που ήταν πιο πολύ ψύρρα σε κάτι τέτοια, άρχισε τις ερωτήσεις, και η Μαρία τα πήγαινε μια χαρα.

Όταν ήταν έτοιμο το φαγητό για σερβίρισμα, η Μαρία ένιωσε τη φύση να την καλεί:

- Πού είναι το μπάνιο σας... για να πλύνω τα χέρια μου πριν το φαγητό;
- Μπορείς να πας εδώ κορίτσι μου, για να μην τρέχεις μέσα.

Και ο πατέρας την έστειλε στο μικρό μπάνιο, το οποίο είχε μόνο ένα νεροχύτη και μια ντουλάπα με καθαριστικά και σφουγγαρίστρες.

Με το πού μπήκε στο μπάνιο, η Μαρία έκανε ένα βήμα πίσω, γιατί ήθελε να κατουρήσει. Και ενώ το λογικότερο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει ήταν να πει πως θα ήθελε να χρησιμοποιήσει και την τουαλέτα, αποφάσισε πως δεν άξιζε να ξαναγυρίσει στο τραπέζι και να ανακοινώσει μπροστά σε όλους πως εννοούσε πως ήθελε να κατουρήσει. Άλλωστε είχε καταχαρεί γιατί οι γονείς του Θανάση φαινόντουσαν κατενθουσιασμένοι μαζί της και δεν ήθελε να ψεγαδιάσει την πρώτη τους φορά με κάτι τόσο αστείο που οι γονείς του Θανάση θα λένε στα εγγόνια τους μετά από 20 χρόνια.

Οπότε βάζοντας το μυαλό της να δουλέψει στα γρήγορα, αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το νεροχύτη σαν τουαλέτα. Άλλωστε, όλα στην ίδια αποχέτευση καταλήγουν. Θα ρίξω και λίγο νερό και δε καταλάβουν τίποτα.

Για το εγχείρημα αυτό, και επειδή ήθελε να είναι πολύ προσεκτική, έβγαλε τελείως τη φούστα της και την άπλωσε μαζί με τις πετσέτες. Σήκωσε ψηλά τη μπλούζα της και την κράτησε με τα δόντια της από την άκρη. Γύρισε την πλάτη της στο νεροχύτη και άρχισε να τον σκαρφαλώνει με την όπισθεν.

Το τελευταίο πράγμα που θυμάται ήταν την ανακούφιση τη στιγμή που άρχισε να κατουράει.

-o-

Οι γονείς του Θανάση, ο Θανάσης, η αδερφή του Θανάση, ο άνδρας της αδερφής του Θανάση και η οικιακή βοηθός (η οποία κανονικά τα βράδια εξαφανιζόταν, αλλά έχε χάρη που σήμερα ήταν σημαντική μέρα για την οικογένεια και έμεινε λόγω της Μαρίας) ήταν όλοι στην τραπεζαρία όταν ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος από το μικρό μπάνιο.

Η συζήτηση σταμάτησε, όλοι πάγωσαν και κοιταχτήκανε μεταξύ τους. Ο Θανάσης πετάχτηκε πρώτος να πάει να δει τι ήταν αυτός ο θόρυβος. Ακολούθησε η μητέρα του που ανησύχησε τρομερά γιατί δεν έχει ξανακούσει τέτοιο πάταγο μέσα στο σπίτι. Ο πατέρας του, ενώ συνήθως κρατάει μια διακριτική απόσταση, είδε πως μάλλον θα τον χαρακτηρίζανε ανεύθυνο αν δεν έδειχνε λίγο ενδιαφέρον και έτσι ακολούθησε. Τέλος η αδερφή και ο άνδρας της, ακολουθήσανε για να μην μείνουνε μόνοι στο τραπέζι. Και η οικιακή βοηθός πήγε για να δει αν χρειάζονται κάτι, γιατί όταν κάτι σπάει, αυτή τα μαζεύει.

Ο Θανάσης φώναξε το όνομα της Μαρίας έξω από το μπάνιο, αλλά απάντηση δεν πήρε. Μπρατσωμένος όπως ήταν, έδωσε μία και έσπασε την πόρτα (είναι πιο εύκολο από ότι φαίνεται, μάθαμε αργότερα). Εγώ δεν παίρνω όρκο πως την έσπασε με την πρώτη, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα.

Το θέμα είναι στο θέαμα.

Ανοίγοντας την πόρτα ο Θανάσης βρίσκει μια Μαρία αναίσθητη και πεσμένη μπρούμυτα στο πάτωμα χωρίς φούστα, χωρίς κυλοτάκι, και με τη μπλούζα της μαζεμένη στο σβέρκο της και με γρατζουνιές, κοψίματα και αίματα σε όλο της το σώμα.

Κάτω από τη Μαρία, ένας νεροχύτης σπασμένος σε δύο μεγάλα κομμάτια και πολλά πολλά μικρότερα κομματάκια. Και δίπλα στο νεροχύτη μια μικρή λιμνούλα από ούρα.

Μέσα στο πανικό, όλοι είδαν φυσικά το θέαμα. Καλέσανε το ασθενοφόρο, συνεφέρανε τη Μαρία και μάθανε πως τελικά τα σενάρια που βγάλανε (χωρίς να το πούνε στο Θανάση) περί του ότι ίσως η κοπέλα να ήθελε να πλύνει τον κώλο της πριν το φαγητό ή πως ίσως να ήθελε να εκτονωθεί σεξουαλικά ήταν λίγο τραβηγμένα. Όχι πως δεν τους φάνηκε κάπως η ιστορία που μάθανε από το Θανάση για το τι πραγματικά έγινε, αλλά δεν δώσανε συνέχεια.

Ευχηθήκανε περαστικά στη Μαρία μέσω του Θανάση, γιατί η Μαρία κόντευε να πεθάνει από τη ντροπή της και δεν ήθελε να δει κανέναν, και φύγανε.

Το θέμα φυσικά ήταν το ανέκδοτο του μήνα στην παρέα του Θανάση, της Μαρίας, στο κομμωτήριο της μαμάς, της εταιρίας που είχε ο πατέρας, του ορόφου που δούλευε η αδερφή και όλων των πελατών που είχε ο άνδρας της αδερφής στο φαρμακείο (γιατί πλέον πάλιωσαν τα αστεία για αυτούς που αγοράζουν Viagra και Cialis).

Και πολύ πιθανόν να ήταν και το ανέκδοτο και όλων των νότιων Φιλιππίνων, κρίνοντας από το ότι η οικιακή βοηθός δεν είναι γνωστή για την εχεμύθειά της με το μισθό που παίρνει.

-ο-

Όταν το θέμα έκλεισε, τα ράμματα της Μαρίας βγήκαν και τα αστεία στην παρέα της μπαγιατέψανε, ο Θανάσης είπε στη Μαρία πως πρέπει οπωσδήποτε κάποια στιγμή (δεν είπε το παιδί και αύριο) να την ξαναπάει στους γονείς του, οι οποίοι φυσικά είναι άνθρωποι με κατανόηση και ούτως ή άλλως από καιρό θέλανε να τον ξεφορτωθούνε αυτό τον νιπτήρα γιατί τους χαλούσε την αισθητική. Η Μαρία αναρωτήθηκε προς στιγμήν πώς γίνεται να τους χαλούσε ο νιπτήρας όταν είχανε μια κακόγουστη ντουλάπα με σφουγγαρίστες στο μπάνιο των καλεσμένων, αλλά είπε να μην πει τίποτα.

Η Μαρία ήταν ανένδοτη... στην αρχή. Μετά από 6 μήνες όμως και αφού είχε μιλήσει μια φορά με τη μητέρα του Θανάση στο τηλέφωνο, άλλαξε γνώμη. Το τηλεφώνημα των δύο λεπτών ήταν απλά μια προσέγγιση της μητέρας προς τη Μαρία για να ξαναμιλήσουνε με κάποια άλλη αφορμή. Και έτσι όταν η μητέρα πήρε ένα μωρό κανίς, τηλέφωνησε στον Θανάση όταν ήξερε πως θα ήταν μαζί του η Μαρία για να ρωτήσει τι να το ταΐζει. Φυσικά, ήταν και ο Θανάσης μέσα στο κόλπο, αφού ήθελε να αρχίσουνε να ξαναμιλάνε τα δυο μέτωπα. Της Μαρίας της φάνηκε λίγο περίεργο το ότι πήρανε κοτζάμ κανίς και δεν ξέρανε τι να το ταΐζουνε (τι στο διάολο, διαφημίσεις δεν βλέπουνε σ' αυτό το σπίτι;), αλλά και πάλι τήρησε σιγή ιχθύος.

Η Μαρία, τώρα που είχε περάσει καιρός και πήρε θάρρος καθώς η μητέρα του Θανάση δεν αναφέρθηκε στο επισόδειο, είπε πως πρέπει όντως να κάνει μια προσπάθεια γιατί ο Θανάσης είναι πολύ καλό παιδί και δεν είναι δυνατόν να μην προχωρήσει η σχέση τους για κάτι τόσο χαζό.

Φυσικά αυτή τη φορά, το πρόβλημά της δεν ήταν τι θα φορέσει και τι θα πρέπει να πει. Φόρεσε το αγαπημένο της τζινάκι. Δεν είχε λόγο να φορέσει κάτι παραπάνω από casual για να δείξει πως είναι όμορφη, αφού η μόνη στην οικογένεια που δεν την είχε δει γυμνή ήταν η Φιλιππινέζα. Και γι αυτήν ακόμη δεν ήταν ιδιαίτερα σίγουρη, παρόλο που ο Θανάσης τη διαβεβαιώσε πως "δεν είδε κανείς τίποτα, σε έντυσα πριν σε δούνε".

Από το άγχος της, και προκειμένου να μην ξανασυμβεί τίποτα τέτοιο, η Μαρία πήγε 6 φορές για κατούρημα πριν έρθει ο Θανάσης να την πάρει και απεύφεγε να πίνει υγρά όλη τη μέρα. Αν καείς στο χυλό, φυσάς και το γιαούρτι.

Αντί για συγγνώμη, προκειμένου να μην αναφερθεί κανείς στο συμβάν με το νεροχύτη, η Μαρία έφτιαξε μια σπιτική μηλόπιτα, γλυκό το οποίο ήταν το αγαπημένο του μπαμπά. Και φρόντισε να το φτιάξει όπως της είπε ο Θανάσης, με μπόλικη άχνη ζάχαρη και ώριμα μήλα, για να το εκτιμήσει και η μητέρα του.

Ένας Θεός ξέρει τι τρακ είχε η Μαρία όταν ξαναπήγε στο σπίτι των γονιών του Θανάση. Αυτή τη φορά, για κάτι πιο ελαφρύ από δείπνο, απλά κανονίσανε να βρεθούνε για να γιορτάσουνε τον πρώτο χρόνο της επιτυχούς λειτουργίας του φαρμακείου του Θανάση. Στην πραγματικότητα, το φαρμακείο είχε μπει μέσα (και το ξέρανε όλοι), αλλά καμιά φορά είναι καλό να κάνουμε τα στραβά μάτια για να πετύχουμε κάποιο ανώτερο στόχο.

Η πόρτα άνοιξε, τους γονείς τους ξαναχαιρέτησε και όπως διαπίστωσε, δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου. Προσέφερε τη μηλόπιτα, ο πατέρας έκανε ένα αστείο στο Θανάση για το ότι παίρνει κοπέλα για σπίτι (εκεί όλοι σίγουρα φάγανε μια φλασιά με το συμβάν του νεροχύτη, αλλά κανείς δεν είπε τίποτα) και πήγανε οι μεν γυναίκες στην κουζίνα για να φέρουνε τα γλυκά και οι μεν άνδρες στο σαλόνι για να τα πούνε.

Η Μαρία ένιωθε πολύ άβολα που ξαναρχόταν στο σπίτι και ενώ έκανε μηχανικά διάλογο με τη μητέρα του Θανάση, άρχισε να αγχώνεται για το τι μπορεί να συμβεί. Το άγχος της μεγάλωνε ολοένα και περισσότερο, ιδιαίτερα τώρα που ο Θανάσης ήταν σε άλλο δωμάτιο και ένιωσε ξαφνικά την ανάγκη να πάει να καθίσει δίπλα του για να νιώσει καλύτερα.

Ζήτησε βιαστικά συγγνώμη από τη μητέρα του, έτρεξε στο σαλόνι και έκατσε βιαστικά και ατσούμπαλα δίπλα του στον καναπέ, νιώθοντας αμέσως λίγο καλύτερα που ήταν κοντά του, άσχετα με το ότι έβρισκε τον καναπέ λίγο άβολο και σκληρό.

Δεν είχε περάσει ένα δευτερόλεπτο (αν και της φάνηκε παραπάνω) όταν συνειδητοποίησε πως πατέρας και γιος την κοιτούσανε με τρόμο στα μάτια τους. Άρχισε να σκέφτεται μέσα σε δέκατα δευτερολέπτα και να επεξεργάζεται τις κινήσεις της, προσπαθώντας να δει μην έριξε κάνα βάζο μπαίνοντας στο σαλόνι.

Και τότε συνειδητοποίησε πως τη στιγμή που κάθισε στον καναπέ, σαν κάτι να ακούστηκε. Πέταχτηκε από τη θέση της και είδε γιατί το μαξιλαράκι δεν ήταν τόσο άνετο.

Και ο λόγος ήταν πως το μαξιλαράκι ήταν ο Γούντυ, το δύο μηνών κανισάκι, το οποίο τη στγμή που το χάιδευε ο Θανάσης, βρήκε τα 60 κιλά της Μαρίας να είναι πολλά για τα γούστα του και έσκασε το ζωντανό.

Ήταν πλέον επίσημο: Η Μαρία είναι γκαντέμω.

Επισκεφθείτε το blog του...
Πηγή : georgeisyourman.blogspot.com

Εγώ μεγαλώνω ? Εσύ μεγαλώνεις ! Αυτός μεγαλώνει !

24 απλά πραγματάκια που μας δείχνουν ότι...ωριμάζουμε...
(ακατανόμαστες λέξεις όπως "μεγαλώνουμε","γερνάμε","σκουριάζουμε" κλπ.τις ΛΟΓΟΚΡΙΝΩ και σε όποιον αρέσει !)

1. Βγαίνεις με όποιον απλά στο προτείνει, αντί με όποιον σου αρέσει...
...και σε λίγο βγαίνεις γιατί σου είπε ο γιατρός να περπατάς..!

2. Αποκλείεται να κάνεις sex σε παιδικό κρεβάτι...
...Αν και δεν είναι κακή λύση αφού ο μικρός έρχεται συνέχεια στο δικό μας...

3. Το ψυγείο περιέχει περισσότερο φαγητό από μπύρα...
...και οι θέσεις της μπύρας λιγοστεύουν από την κατοχή του γάλακτος !

4. Έξι η ώρα το πρωί είναι η ώρα που ξυπνάς και όχι η ώρα που πας για ύπνο...
...ναι γαμ@το !

5. Ακούς το αγαπημένο σου τραγούδι στο super market ...
...ε όχι ακόμα...είμαι λίγο μεταγενέστερος...

6. Παρακολουθείς τον καιρό στις ειδήσεις...
...όχι, από το κουτούλημα δεν αντέχω να κάτσω μέχρι τον καιρό !

7. Οι φίλοι παντρεύονται και παίρνουν διαζύγιο αντί να τα φτιάχνουν και να χωρίζουν...
...ναι γ@μώτο !

8. Οι διακοπές σου από 130 μέρες γίνονται 14...
...α! δεν παραπονιέμαι..!Για πήγαινε 130 μέρες διακοπές με δυο παιδιά!

9. Με τζιν και πουλόβερ δεν θεωρείσαι πια καλοντυμένος/η...
...ναι γ@μώτο !

10. Είσαι αυτός που τηλεφωνάει στην αστυνομία να σταματήσει τα παλιόπαιδα που κάνουν πάρτι...
...ε όχι! αυτό δεν το έχω κάνει...ακόμα..!

11. Δεν βαριέσαι πια τόσο πολύ τις οικογενειακές συγκεντρώσεις. Μάλιστα βρίσκεις μέχρι και ενδιαφέροντα μερικά πράγματα που λέει η θεία Πίτσα...
...άσε που οι συγγενείς ασχολούνται και με τα παιδιά σου, και χαλαρώνεις λίγο...

12. Δεν ξέρεις τι ώρα κλείνει το everest...
...γιατί, κλείνει το βουνό ?

13. Ταΐζεις το σκύλο σου ισορροπημένη σκυλοτροφή αντί για Mc Donalds...
...ω γαμ@το! ξέχασα να ταϊσω το σκύλο...

14. Πονάει η πλάτη σου όταν κοιμάσαι στον καναπέ...
...πονάει η πλάτη μου όταν ξυπνάω από οπουδήποτε !

15. Δεν κοιμάσαι πια από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ...
...ξέρεις τι έχω να κάνω από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ ?

16. Δείπνο και σινεμά είναι ολόκληρο το ραντεβού αντί για την αρχή του...
...και σε δυο δόσεις μη σου πώ! Άλλα μέρα σινεμά, άλλη δείπνο !

17. Πέντε σουβλάκια στις τρεις το πρωί σου χαλάνε το στομάχι αντί να στο φτιάχνουν...
...πέντε σουβλάκια σου χαλάνε το στομάχι ανεξαρτήτως ώρας..!

18. Πηγαίνεις στο φαρμακείο για αντιοξειδωτικά αντί για προφυλακτικά και τεστ εγκυμοσύνης...
...ναι γαμ@το !

19. Ένα μπουκάλι κρασί των 3 ευρώ δεν είναι πια καλό πράγμα...
...ένα μπουκάλι κρασί...δεν είναι καλό πράγμα..!

20. Τρως πρωινό ... το πρωί!
...και με χαμηλά λιπαρά...

21. Η φράση "Δεν θα ξαναπιώ τόσο!" αντικαθίσταται από τη φράση "Δεν μπορώ πια να πιω όπως έπινα!"
...ναι γαμ@το !

22. Το 90% του χρόνου που ξοδεύεις μπροστά στον υπολογιστή είναι για δουλειά...
...Το 70% του χρόνου που ξοδεύεις είναι για δουλειά...

23. Δεν ξεκινάς να πίνεις από το σπίτι για να κάνεις οικονομία στο μπαρ - όπως έκανες παλιά...
...πάλι για το ποτό θα λέμε ? Βαλτοί είσαστε ?

24. Διάβασες αυτή τη λίστα δουλεύοντας και ελπίζοντας ότι σύντομα θα βρεις χρόνο να το στείλεις στους φίλους σου που έχουν μεγαλώσει επίσης...
...ΝΑΙ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ !!!!

Εγώ το blog μου το έχω πάντα μαζί μου...

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ θόρυβο στους κύκλους των blogger που ασχολούνται με την υψηλή τεχνολογία έχει προκαλέσει η φήμη για το νέο τηλέφωνο που ενδέχεται να κυκλοφορήσει η Google, με την ονομασία «GPhone», ένα φθηνό κινητό τηλέφωνο με λειτουργικό σύστημα σχεδιασμένο από την αμερικανική εταιρεία.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ανακοίνωση της Google για το θέμα, ενώ φωτογραφίες του νέου μοντέλου έχουν ήδη διαρρεύσει στο Διαδίκτυο, η τιμή του οποίου θα κυμαίνεται στα εκατό δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τηλέφωνο θα περιλαμβάνει λογισμικό πλοήγησης GPS, μία ειδική έκδοση των χαρτών της Google και συμβατότητα με το Gmail, την υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της εταιρείας.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal σε δημοσίευμα της, η Google έχει ήδη παρουσιάσει το τηλέφωνο σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών, συγκεκριμένα την AT&T, την T-Mobile και την Verizon Wireless. Εδώ και καιρό είναι γνωστό ότι η Google ενδιαφέρεται να εισέλθει στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, κάτι που ενισχύεται από τη συμμετοχή της εταιρείας σε δημοπρασία ανοιχτών συχνοτήτων, που θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ιδιοκτήτες ανοιχτών συχνοτήτων έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν δίκτυα τηλεπικοινωνιών που θα είναι προσβάσιμα σε όλα τα κινητά τηλέφωνα, και όχι στους τύπους των κινητών που επιλέγουν οι πάροχοι, όπως γίνεται σήμερα στις ΗΠΑ.

Η εκτιμωμένη ημερομηνία κυκλοφορίας του τηλεφώνου τοποθετείται στις αρχές του 2008. Μαζί με όλα τα εργαλεία που αναφέρθηκαν, η Google θα ενσωματώσει μια μηχανή αναζήτησης για ringtones καθώς και δωρεάν τηλεφωνικές συνδρομές που θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από διαφημιστικά έσοδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδέα ενός φθηνού κινητού τηλεφώνου, με οθόνη αφής, και δυνατότητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο φαίνεται να έχει καθαρά ανταγωνιστικό χαρακτήρα με το iPhone, το κινητό τηλέφωνο της Apple. Μάλιστα, σε ότι αφορά το τελευταίο, η υψηλή τιμή του αλλά και το γεγονός ότι στις ΗΠΑ μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από συνδρομητές της AT&T, με την οποία έχει αποκλειστικό συμβόλαιο.

Πηγή : www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2007

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2007

Αλίμονό μας !

Κατασκευάζοντας έναν υπολογιστή που διαβάζει τον εγκέφαλο
Χρήστες φορούν κεφαλόδεσμους που στέλνουν φως στους ιστούς του εγκεφάλου.
Ήδη προβλέπουν, με μαθηματικούς τρόπους, τι θέλετε να δείτε, τι θέλετε να φορέσετε και ποιον θα θέλατε να ψηφίσετε. Προφανώς, το επόμενο βήμα στην τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι να διαβάζουν το μυαλό σας – και πάνω σε αυτό ακριβώς εργάζονται επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης.

Ο υπολογιστής σας δεν θα λαμβάνει προς το παρόν και για αρκετό διάστημα ακόμα λεπτομέρειες σχετικά με τα πλάνα σας για το απόγευμα.

Αλλά οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Tufts, μαζί με την ομάδα Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Μηχανής, χάρη στη χρηματοδότηση ύψους 450.000 δολαρίων που έλαβαν από το Εθνικό Επιστημονικό Ίδρυμα, κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν υπολογιστή όπου μπορεί να σας πει αμέσως αν δουλεύετε πάρα πολύ, λιγότερο απ' ότι θα έπρεπε ή δεν δουλεύετε καθόλου.

Αυτό ίσως να μην ακούγεται ως ένα είδος διεισδυτικής αντίληψης, εντούτοις οι επιστήμονες ελπίζουν πως θα τους δώσει τη δυνατότητα να μπουν σε πραγματικό χρόνο στις πιο δυσδιάκριτες συναισθηματικές καταστάσεις του μυαλού και να δημιουργήσουν δείκτες που θα μας δείχνουν πώς να κάνουμε τη δουλειά μας πιο αποτελεσματικά.
Φουτουριστικός κεφαλόδεσμος

Η ανάγνωση του εγκεφάλου ουσιαστικά περιλαμβάνει τη μέτρηση του όγκου και του επιπέδου οξυγόνου στο αίμα γύρω από αυτόν, χρησιμοποιώντας μία τεχνολογία που ονομάζεται λειτουργική φασματοσκοπία εγγύς υπερύθρου ή fNIRS.

Ο χρήστης φοράει ένα είδος φουτουριστικού κεφαλόδεσμου που στέλνει φως σε αυτό το φάσμα μέσα στους ιστούς του κεφαλιού και απορροφάται από ενεργούς και γεμάτους αίμα ιστούς.

Ο κεφαλόδεσμος μετράει την ποσότητα του φωτός που δεν απορροφήθηκε, επιτρέποντας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή να υπολογίσει τις μεταβολικές απαιτήσεις που δημιουργεί ο εγκέφαλος.

Τα αποτελέσματα συγκρίνονται συνήθως με μία μαγνητική τομογραφία, αλλά μπορούν να συλλεχθούν και με έναν ελαφρύ, μη παρεμβατικό εξοπλισμό.
Ανίχνευση παραπάνω δουλειάς

Φορώντας τον αισθητήρα fNIRS, ζητήθηκε από τα υποκείμενα του πειράματος να μετρήσουν το αριθμό των τετραγώνων που εμφανίζονταν σε έναν περιστρεφόμενο κύβο, πάνω σε μία οθόνη και ταυτόχρονα να κάνουν και μία άλλη δουλειά.

Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τον βαθμό δυσκολίας των εργασιών. Η αξιολόγησή τους συμφώνησε με την ένταση των εργασιών που ανίχνευσε το σύστημα fNIRS σε ποσοστό πάνω από 83%.

«Δεν είμαστε σίγουροι για το πόσο ακριβείς μπορούμε να είμαστε με τον προσδιορισμό των διαφορετικών συναισθηματικών καταστάσεων του χρήστη» υποστηρίζει ο Sergio Fantini, καθηγητής βιοιατρικής μηχανολογίας στο Tufts.

«Εντούτοις, η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, όπου συντελείται αλλαγή στην ροή του αίματος, δίνει ενδείξεις των μεταβολικών αλλαγών του εγκεφάλου και με παρατεταμένο φόρτο εργασίας, όπου μπορεί να έχουν σχέση με συναισθήματα όπως η απογοήτευση.

Κατά τον Robert Jacob, καθηγητή πληροφορικής στο Tufts και μέλος της έρευνας, οι νέες τεχνικές αξιολόγησης όπου θα απεικονίζουν την εμπειρία του χρήστη κατά τη διάρκεια της εργασίας του με υπολογιστές είναι εξαιρετικά αναγκαίες, γιατί ο χρήστης μπορεί να βαρεθεί τη μία στιγμή και να δείξει υπερβολικό ζήλο την άλλη.

«Η μέτρηση του πνευματικού φόρτου εργασίας, της απογοήτευσης και της διάσπασης της προσοχής περιορίζεται στην ποιοτική παρατήρηση των χρηστών ή την χορήγηση ερωτηματολογίων μετά την ολοκλήρωση της εργασίας, χάνοντας έτσι πολύτιμα στοιχεία από την ενδοσκόπηση στην εναλλαγή εμπειριών του χρήστη».

Πηγή :www.pathfinder.gr

Χωρίς Λόγια !





Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2007

"οικειοθελή απομόνωση" ? Εγώ τη λέω μαγκιά...

Πετώντας πάνω από το πυκνό κάλυμμα της ζούγκλας του Αμαζονίου στο Περού, οικολόγοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι που αναζητούσαν παράνομους υλοτόμους φωτογράφισαν μέλη μιας άγνωστης φυλής που ζουν σε οικειοθελή απομόνωση.

Οι 21 Ινδιάνοι εντοπίστηκαν το Σεπτέμβριο γύρω από τις καλύβες τους στις αμμώδεις όχθες παραπόταμου Λας Πιέδρας στο Εθνικό Πάρκο Αλτο Πούρους, κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία. Μια γυναίκα φάνηκε να σημαδεύει το αεροπλάνο με τόξο καθώς περνούσε από πάνω, δήλωσε ο Ρικάρντο Χον, διαχειριστής του πάρκου και επιβάτης της πτήσης.

«Έχουμε βρει πέντε ακόμα σημεία με τέτοιες καλύβες κατά μήκος του ίδιου ποταμού. [..] Η ομάδα είναι νομαδική» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ακτιβιστική οργάνωση Amazon Watch, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, στην κοιλάδα του Αμαζονίου ζουν σήμερα 65 φυλές αυτοχθόνων που έχουν αποτραβηχθεί στη ζούγκλα, οι περισσότεροι από την «έκρηξη» του καουτσούκ πριν από έναν αιώνα.

Οι απομονωμένοι Ινδιάνοι συχνά επέλεξαν την απονωση από το φόβο των ξένων ασθενειών. Πράγματι, επειδή δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα σε εξωτερικές ασθένειες, κινδυνεύουν να μολυνθούν από την επαφή με ξένους. «Η εμπειρία στον Αμαζόνιο έχει δείξει ότι συνήθως το ένα τρίτο του πληθυσμού μιας φυλής μπορεί να πεθάνει εντός λίγων ετών από την πρώτη επαφή» δήλωσε η Ατόσα Σολτάνι, ιδρυτής και διευθύντρια της οργάνωσης.

Η ζούγκλα καλύπτει ακόμα και σήμερα τα δύο τρίτα του Περού, και η κυβέρνηση κατηγορείται ότι δεν προστατεύει τους αυτόχθονες από τη δραστηριότητα των βιομηχανιών πετρελαίου και ξυλείας.

Οι περιβαλλοντιστές προειδοποιούν ότι ακόμα και η απλή περιέργεια της Δύσης για τις εξωτικές φυλές του Αμαζονίου είναι επικίνδυνη για την επιβίωσή τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Πηγή :www.in.gr

Εμένα πάντως δε μ'ενθουσιάζει η ιδέα...!

ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ! Το κόστος ενός γεύματος σε ένα εστιατόριο της γερμανικής πόλης της Νυρεμβέργης δεν περιλαμβάνει το τυπικό φιλοδώρημα, λόγω της έλλειψης σερβιτόρων.

Οι πελάτες του Baggers, το οποίο θεωρείται το πρώτο πλήρως αυτοματοποιημένο εστιατόριο στον κόσμο (ας το δούμε εδώ !), παραγγέλνουν το γεύμα τους μέσω μιας οθόνης αφής που βρίσκεται ενσωματωμένη στο τραπέζι που κάθονται.

Το φαγητό στη συνέχεια σερβίρεται μέσω ενός μίνι συστήματος μεταφοράς από την κουζίνα στη κορυφή της τραπεζαρίας.

Το σύστημα αυτό επιπλέον πληροφορεί τους πελάτες για το χρόνο προετοιμασίας του φαγητού τους.

Η πληρωμή εξασφαλίζεται με την υποχρεωτική παρουσίαση πιστωτικής κάρτας από την αρχή και αφαιρώντας το σύνολο στο τέλος.

Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, Michael Mack, αναφέρει ότι η ιδέα για αυτό του ήρθε μετά από την αγανάκτηση που ένιωσε όταν χρειάστηκε να κάνει ένα τραπέζι στους φίλους του.

Ο Mack αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σκέφτηκα ότι η όλη διαδικασία θα ήταν πολύ πιο απλή εάν το φαγητό σερβίρονταν μέσω ενός συστήματος κύλισης. Η αρχή είναι πολύ απλή, εκπλήσσομαι που κανείς άλλος μέχρι σήμερα δεν το έκανε.»


Πηγή : www.pathfinder.gr & www.nordbayern.de

Σηκώνει συζήτηση αλλά αξίζει ,,,

Η Νορβηγία θα κατασκευάσει έναν πρότυπο σταθμό παραγωγής εναλλακτικής μορφής ενέργειας, τον πρώτο στον κόσμο σταθμό που θα λειτουργεί με θαλασσινό νερό, ανακοίνωσε ο νορβηγικός ενεργειακός όμιλος Statcraft.

Μια τέτοια μονάδα που αποκαλείται "οσμωτική", χρησιμοποιεί τη διαφορά πίεσης ανάμεσα στο αλμυρό και το γλυκό νερό: εάν δύο μάζες νερού, μια αλμυρού και μια γλυκού νερού, διαχωριστούν μέσω μιας ημιδιαπερατής μεμβράνης, η δεύτερη μάζα κινείται προς την πρώτη, προκαλώντας αύξηση της πίεσης, η οποία μπορεί να μεταβληθεί σε ενέργεια μέσω μιας τουρμπίνας.

"Η οσμωτική ενέργεια αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη ενέργεια. Είναι καθαρή, δεν προκαλεί εκπομπή αερίων (που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου) και μπορεί να γίνει ανταγωνιστική σε μερικά χρόνια", δήλωσε ο Μπάαρντ Μίκελσεν, γενικός διευθυντής της Statcraft σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον όμιλο.

Σύμφωνα με την Statcraft, η τεχνολογία αυτή μπορεί μακροπρόθεσμα να παράγει, σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 1.600 Terrawatt/ώρα, δηλαδή 13 φορές την ετήσια παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας της Νορβηγίας, που καλύπτει το σύνολο σχεδόν των αναγκών της χώρας με ενέργεια που παράγεται με το νερό.

Στην Ευρώπη, οι δυνατότητες παραγωγής ανέρχονται σε 200 TW/ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας.

Το πρότυπο του νορβηγικού σταθμού παραγωγής ενέργειας με θαλασσινό νερό κατασκευάζεται στο Χούρουμ, στο νοτιο-ανατολικό τμήμα της χώρας, και θα μπορεί να παράγει 2-4 kilowatt/ώρα. Η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο.

Πηγή : www.pathfinder.gr

Παραθαλάσσια οικόπεδα στο Μέτσοβο !

Λιώνουν οι πάγοι στον Αρκτικό Κύκλο.
Βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών βρίσκονται οι πάγοι στην θάλασσα της Αρκτικής ενώ η τάση είναι να συνεχιστεί η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, που αποδίδεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου

Στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών βρίσκονται οι πάγοι στην θάλασσα της Αρκτικής ενώ η τάση είναι να συνεχιστεί η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, που αποδίδεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με ερευνητές του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Στοιχείων για τα Χιόνια και τους Πάγους, που εδρεύει στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι αυτή την εβδομάδα το λιώσιμο των πάγων έγινε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί έως τώρα. "Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση από το προηγούμενο ρεκόρ, που είχαμε το 2005, κάτι που προκαλεί κατάπληξη", δήλωσε ο ερευνητής Ουόλτ Μάγιερ. Η θάλασσα παγώνει και λιώνει ανά εποχή στον αρκτικό κύκλο, αλλά ουδέποτε το επίπεδο των πάγων είχε υποχωρήσει τόσο πολύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου. Σε σύγκριση με το 2005, που ήταν το προηγούμενο χαμηλό ρεκόρ για το επίπεδο των παγετώνων, αυτή τη χρονιά οι πάγοι έχουν υποχωρήσει κατά ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πρόκειται για έκταση πέντε φορές μεγαλύτερη από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η υποχώρηση των πάγων στην Αρκτική έχει υπερδιαπλασιαστεί αυτή τη χρονιά σε σχέση με το διάστημα 2002- 2005.

"Πρόκειται για δραματική αλλαγή μέσα σ' ένα χρόνο", δήλωσε ο Ουόλτ Μάγιερ, επισημαίνοντας ότι "υπάρχει μία τάση μείωσης των πάγων τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά ο ρυθμός υποχώρησης επιταχύνεται".

Το λιώσιμο των πάγων στον Αρκτικό Κύκλο δεν συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών, όπως συμβαίνει από το λιώσιμο των παγετώνων στη Γροιλανδία και στην Ανταρκτική, αλλά χωρίς το λαμπρό λευκό χρώμα των πάγων, που αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου, η Γη χάνει αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν "κλιματιστικό" του πλανήτη.

Πηγή : nature.ert.gr

Ο καλλιτέχνης ;



Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

Απίστευτο...





Τελικά, μάνα ΔΕΝ είναι μόνο ΜΙΑ !


Οι επτά μητέρες της Ευρώπης

Το σύνολο του ευρωπαϊκού πληθυσμού κατάγεται από επτά γυναίκες, οι "οικογένειες" των οποίων κατέκτησαν τη Γηραιά Ηπειρο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 45 χιλιάδων ετών. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την εξέταση του μιτοχονδριακού DNA 6.000 εθελοντών από όλη την Ευρώπη, την οποία πραγματοποίησε ο Μπράιαν Σάικς, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times την Τετάρτη.

Στις επτά αυτές "μητέρες" της Ευρώπης, ο Σάικς έχει δώσει χαρακτηριστικά ονόματα: Ούρσουλα, Ξένια, Τάρα, Ελενα, Κατερίνα, Βάλντα και Γιασμίν.
Τα μιτοχόνδρια είναι μικρά κυλινδρικά ενδοκυτταρικά οργανίδια, τα οποία επιτελούν το ρόλο ενεργειακής πηγής για το κύτταρο. Διαθέτουν δικό τους DNA και το DNA αυτό, μιτοχονδριακό DNA ή μ-DNA για συντομία, μεταβιβάζεται από τις μητέρες στους απογόνους τους. Στους αρσενικούς απογόνους η αλυσίδα σταματά.
Πρόκειται, με άλλα λόγια, για ένα είδος γενετικού "επιθέτου" με τη βοήθεια του οποίου θα μπορούσαμε να αναπλάσουμε το γενεαλογικό δέντρο ενός είδους.
Το μ-DNA αλλάζει κατά απολύτως τυχαίο τρόπο και με πολύ αργούς ρυθμούς. Κατά μέσο όρο συμβαίνει μία μετάλλαξη ανά δέκα χιλιάδες χρόνια. Προσδιορίζοντας λοιπόν τις διαφορές του μ-DNA δύο ατόμων θα μπορούσαμε να έχουμε μια σαφή ένδειξη του βαθμού συγγένειάς τους.
Εξετάζοντας το μ-DNA έξι χιλιάδων εθελοντών από όλη την Ευρώπη, η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Σάικς μπόρεσε να μοιράσει τα δείγματα σε επτά μεγάλες ομάδες, με μικρές διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό τους αλλά σαφή "απόσταση" μεταξύ τους.
Το συμπέρασμα; Το 99% του ευρωπαϊκού πληθυσμού ανήκει σε μία από τις επτά αυτές μεγάλες "οικογένειες".
Η κατάκτηση της Γηραιάς Ηπείρου
Η Ούρσουλα έζησε στη Βόρεια Ελλάδα πριν από 45.000 χρόνια και οι απόγονοί της διασκορπίστηκαν στη συνέχεια σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ξένια έζησε πριν από 25.000 χρόνια στον Καύκασο και γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα. Η Τάρα έζησε στην Τοσκάνη πριν από 17.000 χρόνια και οι απόγονοί της κατευθύνθηκαν προς το Βορρά.
Η Ελενα, η μητέρα με τους περισσότερους απογόνους στην ευρωπαϊκή ήπειρο, έζησε κοντά στα Πυρηναία πριν από 12.000 χρόνια, ενώ οι απόγονοι της Κατερίνας δεν απομακρύνθηκαν πολύ από την περιοχή της Βενετίας, στην οποία έζησε πριν από 10.000 χρόνια, περιοριζόμενοι στις Αλπεις.
Οι απόγονοι της Βάλντα ξεκίνησαν από την Ιβηρική χερσόνησο πριν από 17.000 χρόνια για να καταλήξουν στη Σκανδιναβία, ενώ, τέλος, η Γιασμίν έφτασε τελευταία στην Ευρώπη ξεκινώντας από τη Συρία πριν από 8.000 χρόνια και φέρνοντας μαζί της την τέχνη της γεωργίας.
Η μελέτη του μιτοχονδριακού DNA έρχεται να επιβεβαιώσει τις θεωρίες που θέλουν όλους τους κατοίκους του πλανήτη μας να κατάγονται από μια μικρή σχετικά ομάδα ανθρώπων που ξεκίνησαν από την Αφρική πριν από 150.000 χρόνια.

Πηγή : www.in.gr

Από πού προέρχεται ο άνθρωπος ; Από την κουζίνα !

O Homo neanderthalensis δεν εξοντώθηκε από τον Homo sapiens, αλλά από το δριμύ ψύχος της τελευταίας παγετώδους περιόδου, καταλήγει η πλέον λεπτομερής ανάλυση που έχει πραγματοποιηθεί ως σήμερα.

Σύμφωνα με έκθεση 30 ειδικών, αναφέρει την Πέμπτη το NewScientist.com, ο άνθρωπος του Νεάντερταλ εξαφανίστηκε πριν από περίπου 28.000 χρόνια, επειδή δεν διέθετε την τεχνολογία για να προστατευτεί από το ψυχρό κλίμα της νότιας Ευρώπης και να ανταγωνιστεί το σύγχρονο άνθρωπο στην αναζήτηση τροφής.

Ακόμα και ο Homo sapiens θα είχε οδηγηθεί στην εξαφάνιση, αν δεν ανέπτυσσε νέες τεχνικές κυνηγιού και νέο ρουχισμό πριν από περίπου 25.000 χρόνια.

Μαζικές μετακινήσεις

Με επικεφαλής τον Τιέρντ βαν Αντελ του Πανεπιστημίου του Κεμπριτζ στη Βρετανία, 30 αρχαιολόγοι, παλαιοανθρωπολόγοι, γεωλόγοι και κλιματολόγοι συγκέντρωσαν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για την ευρωπαϊκή χλωρίδα και πανίδα πριν από 40 έως 20 χιλιάδες χρόνια.

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες μπόρεσαν έτσι να παρακολουθήσουν τις μετακινήσεις και των δύο ανθρωπίδων, του Homo sapiens και του Homo neanderthalensis.

Τα συμπεράσματά τους δημοσιεύονται στην έκθεση Neanderthal and Modern Humans in the European Landscape of the Last Glaciation: Archaeological Results of the Stage 3 Project (Ο Ανθρωπος του Νεάντερταλ και ο Σύγχρονος Ανθρωπος στο Ευρωπαϊκό Τοπίο κατά την Τελευταία Παγετώδη Περίοδο: Αρχαιολογικά Αποτελέσματα του Προγράμματος 3ου Σταδίου).

Πυρήνες πάγου που απομονώθηκαν από τους παγετώνες της Γροιλανδίας τη δεκαετία του 1970 δείχνουν ότι το κλίμα της Ευρώπης μεταβαλλόταν απότομα στη διάρκεια της τελευταίας περιόδου των παγετώνων, ειδικά το διάστημα πριν από 70 έως 20 χιλιάδες χρόνια.

Με την θερμοκρασία να πεφτει έως και στους -10 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα, οι Νεάντερταλ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη βόρεια Ευρώπη, πριν από 30.000 χρόνια, και να μετακινηθούν νοτιότερα. Η κάθοδος αυτή χρονολογικά συμπίπτει απόλυτα με την επέκταση των βόρειων παγετώνων προς το νότο.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι και οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι, οι Ωριγνάσιοι, που εμφανίστηκαν πριν από 40.000 χρόνια, δεν μπορούσαν να αντέξουν το ψύχος της Βόρειας Ευρώπης. Αρχισαν να μετακινούνται νότια έως ότου κατέληξαν σε ελάχιστα μικρά καταφύγια, όπως η νοτιοδυτική Γαλλία και οι ακτές της Μαύρης Θάλασσας, πριν από 25.000 χρόνια.

Εκεί αναγκάστηκαν να συνυπάρξουν με τους Νεάντερταλ για χιλιάδες χρόνια και να τους ανταγωνιστούν στην εκμετάλλευση φυσικών πόρων.

Και τα δύο είδη του γένους Homo όδευαν προς εξαφάνιση, έως ότου εμφανίστηκαν οι Homo sapiens της γραβέτιας βαθμίδας, στη νότια και ανατολική Ευρώπη πριν από 30 έως 29 χιλιάδες χρόνια.

Οι άνθρωποι της γραβέτιας εποχής διέθεταν καλύτερο ρουχισμό, όπως ραμμένες γούνες και πλεκτά, και η κοινωνική τους δομή ήταν πιθανότατα πιο εξελιγμένη. Ανέπτυξαν επίσης νέα, εξελιγμένα εργαλεία, όπως δόρατα και δίχτυα ψαρέματος, ώστε να κυνηγούν μεγαλύτερη ποικιλία θηραμάτων.

Η αντοχή τους στο κρύο οδήγησε σε νέα αύξηση του πληθυσμού του σύγχρονου ανθρώπου πριν από 25 έως 18 χιλιάδες χρόνια, ενώ ο άνθρωπος του Νεάντερταλ είχε εξαφανιστεί τουλάχιστον 10.000 χρόνια νωρίτερα.

Όπως το θέτει ο ειδικός στον άνθρωπο του Νεάντερταλ Πολ Πέτιτ του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ στη Βρετανία, οι άνθρωποι της γραβέτιας βαθμίδας επέζησαν επειδή «αναδιοργάνωσαν τον τρόπο που χρησιμοποιούσαν την κουζίνα».

Πηγή : www.in.gr

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2007